Witam wszystkich. Mam problem tego rodzaju,że przy uruchamianiu komputera lub niedługo po ukazaniu się pulpitu wyskakuje BSOD jak na screenie ,albo 0x0000008E(0x0000005,0x8089D833,0xBAF7585C,0x00000000). Z drugiego komputera ściągnąłem zalecaną poprawkę,ale nie mogę jej uruchomić ze względu na to, że BSOD-y wyskakują też w trybie awaryjnym. Co mogę zrobić ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
BSOD przy uruchamianiu komputera
- XMan
Z drugiego komputera ściągnąłem zalecaną poprawkę,ale nie mogę jej uruchomić ze względu na to, że BSOD-y wyskakują też w trybie awaryjnym.
- jaką zalecaną poprawkę ?
To jest nowy system po formacie ?
Bluescreen (BSOD) - szukanie przyczyny powstawania. Czytanie plików DMP.
- zbyzek
Tak,nowy system,poprzedni powodował mi straszne problemy.Poprawkę chcę zamontować tą, która jest zalecana w poradzie
http://www.hotfix.pl/bledy-systemu-wind ... od-a11.htm. System wgrał się bez problemów, myślałem,że jest to wina sterów do grafy,ale po odinstalowaniu najnowszych problem występuje nadal. Próbowałem reinstalki systemu,ale po skopiowaniu plików i restarcie wyskakuje mi komunikat,że instalacja nie może być kontynuowana,bo jakiś plik jest niezgodny z manifestem. Już sam nie wiem co robić ?
Godz 14.30
Spróbowałem zainstalować Windows 7. Po "Naciśnij dowolny klawisz..." wyskoczył taki ekran:
Jakieś sugestie?
http://www.hotfix.pl/bledy-systemu-wind ... od-a11.htm. System wgrał się bez problemów, myślałem,że jest to wina sterów do grafy,ale po odinstalowaniu najnowszych problem występuje nadal. Próbowałem reinstalki systemu,ale po skopiowaniu plików i restarcie wyskakuje mi komunikat,że instalacja nie może być kontynuowana,bo jakiś plik jest niezgodny z manifestem. Już sam nie wiem co robić ?
Godz 14.30
Spróbowałem zainstalować Windows 7. Po "Naciśnij dowolny klawisz..." wyskoczył taki ekran:
Jakieś sugestie?
- XMan
Błędy systemu Windows (kody BSOD)
- konkretnie i dokładnie jaka/która poprawka ?
Masz jeszcze na tym komputerze inny system ?
Wiem że miałeś problemy na Windows 7 i dlatego pytam ?
Czy prawidłowo zainstalowałeś nowy system
Instalacja systemu MS Windows XP - instrukcja.
Po instalacji nowego systemu instalujesz wg. kolejności :
1. sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset.
2. sterowniki do karty dźwiękowej.
3. sterowniki do karty graficznej.
4. DirectX.
Jaki masz Service Pack ?
Jaki .NET Framework ?
Sprawdzałeś inne wersje sterowników / starsze / ?
Sprawdzałeś reset BIOS-u do ustawień fabrycznych poprzez wyciągnięcie bateryjki ?
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera.
Jeżeli BSOD-y są na dwóch systemach, nie są to piraty, robiłeś to i tak co p/w napisałem to może być uszkodzona pamięć
Sprawdź : Instrukcja obsługi programu Memtest86+ - Sprawdzanie pamięci RAM.
Może być również wina zasilacza.
Czyściłeś komputer, sprawdzałeś temperatury ?
Edit :
- tak myślałem, problem sprzętowy - kości lub zasilacz
Najpierw sprawdź reset BIOS-u / jeżeli wcześniej nie aktualizowałeś / a później pamięć.
- konkretnie i dokładnie jaka/która poprawka ?
Masz jeszcze na tym komputerze inny system ?
Wiem że miałeś problemy na Windows 7 i dlatego pytam ?
Czy prawidłowo zainstalowałeś nowy system

Instalacja systemu MS Windows XP - instrukcja.
Po instalacji nowego systemu instalujesz wg. kolejności :
1. sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset.
2. sterowniki do karty dźwiękowej.
3. sterowniki do karty graficznej.
4. DirectX.
Jaki masz Service Pack ?
Jaki .NET Framework ?
Sprawdzałeś inne wersje sterowników / starsze / ?
Sprawdzałeś reset BIOS-u do ustawień fabrycznych poprzez wyciągnięcie bateryjki ?
Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera.
Jeżeli BSOD-y są na dwóch systemach, nie są to piraty, robiłeś to i tak co p/w napisałem to może być uszkodzona pamięć

Sprawdź : Instrukcja obsługi programu Memtest86+ - Sprawdzanie pamięci RAM.
Może być również wina zasilacza.
Czyściłeś komputer, sprawdzałeś temperatury ?
Edit :
- tak myślałem, problem sprzętowy - kości lub zasilacz

Najpierw sprawdź reset BIOS-u / jeżeli wcześniej nie aktualizowałeś / a później pamięć.
- zbyzek
Zacznę od BIOS-u.Dzisiaj zresetowałem. Skan Memtestem 86+ - zawiesił się po 6 minutach,nie wykazując żadnego błędu.Teraz skanuję Memtestem 86+ v 4 - przy 27% testu ekran wygląda w ten sposób:
a ilość błędów przekroczyła 260000.
Napięcia: + 3,30V - 3,350V; + 5,00V - 4,985; +12,00V - 13,212V. Zasilacz: Mustang ATX KY-400W.
System XP, ktory mam w tej chwili założony miałem przed 7 i nie było z nim żadnych problemów. Kopie wszystkich sterów zrobiłem DriverGeniusem i po zrobieniu archiwum i rozpakowaniu go do folderu,nagrałem na płytę. Teraz system sam wyszukał sobie stery właśnie z tej płyty. Wszystkie problemy z 7 zaczęły się po przeczyszczeniu kompa.Teraz miałem 3 BSOD-y. Zamieszczam minidumpy :
Ten trzeci był przy bezczynnym kompie. Był tylko włączony antyvir, zapora i RockedDock.Po kolejnym restarcie wyłączyłem antyvira i zaporę i od pół godziny komp się uspokoił.Prosze Cię,abyś przyjżał się tym DMP,bo ja z nich nic nie kumam.
a ilość błędów przekroczyła 260000.
Napięcia: + 3,30V - 3,350V; + 5,00V - 4,985; +12,00V - 13,212V. Zasilacz: Mustang ATX KY-400W.
System XP, ktory mam w tej chwili założony miałem przed 7 i nie było z nim żadnych problemów. Kopie wszystkich sterów zrobiłem DriverGeniusem i po zrobieniu archiwum i rozpakowaniu go do folderu,nagrałem na płytę. Teraz system sam wyszukał sobie stery właśnie z tej płyty. Wszystkie problemy z 7 zaczęły się po przeczyszczeniu kompa.Teraz miałem 3 BSOD-y. Zamieszczam minidumpy :
Ten trzeci był przy bezczynnym kompie. Był tylko włączony antyvir, zapora i RockedDock.Po kolejnym restarcie wyłączyłem antyvira i zaporę i od pół godziny komp się uspokoił.Prosze Cię,abyś przyjżał się tym DMP,bo ja z nich nic nie kumam.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2010, 15:58 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniosłem dumpa na wklejto.pl
Powód: przeniosłem dumpa na wklejto.pl
- XMan
Był tylko włączony antyvir, zapora i RockedDock.Po kolejnym restarcie wyłączyłem antyvira i zaporę i od pół godziny komp się uspokoił.
Z tego wynika że ,,miesza" antywirus, firewall lub RocketDock.
Odinstaluj RocketDock i przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu w internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
Sprawdź.
Jakiego masz antywirusa, firewalla oraz inne programy zabezpieczające komputer

Sprawdziłem poprzednie Twoje tematy oraz logi i mam pewne wątpliwości...
- zbyzek
Zrobiłem jak napisałeś[choć robię to codziennie] i po restarcie 3 BSOD-y. Wynika z nich,że miesza plik ntoskrnl.exe.[błąd 7 i 8E]. Układ antywirus(CIS) RockedDock i wyłączona zapora systemowa stosuję od dawna i zawsze mi się sprawdzał. Jak z tego wybrnąć skoro nie mogę nawet zrobić formatu i nowej instalacji ? Może coś źle ustawiłem w BIOS-ie ? Dałem zamknij z ustawieniami default a może trzeba wyłączyć zintegrowaną grafę? Pewnie bym to zrobił tylko w ustawieniach BIOS-u jestem zupełnie zielony.
- XMan
a może trzeba wyłączyć zintegrowaną grafę?
- jeżeli zmieniałeś, masz inną to koniecznie trzeba.
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie.
- zbyzek
XMan pisze:a może trzeba wyłączyć zintegrowaną grafę?
- jeżeli zmieniałeś, masz inną to koniecznie trzeba.
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie.
Nie zmieniałem,ale znowu po restarcie miałem 3 BSOD-y i znowu te same kody 7 i 8 E. Może mi poradzisz jak sformatować cały dysk ,żeby można było zmienić system. A co sądzisz o moim zasilaczu ?
- XMan
,,Tato, tato sprawa się rypła"
- to zmień i to szybko w pierwszej kolejności i sprawdź czy będzie poprawa !
- myślę że nieprawidłowo instalowałeś nowy system
Podałem p/w poradnik Instalacja systemu MS Windows XP - instrukcja.
Problem z ustawieniem kolejności bootowania w BIOS-ie ?
Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
Płytka musi być bootowalna :
systemy-operacyjne/niemoznosc-usuniecia-partycji-t510.html?hilit=%20bootowalna%20p%C5%82ytka#p5810
Możesz ją wypalić np. za pomocą Nero, najłatwiej BurnAware Free :
sprzet-komputerowy/dysk-problem-z-formatowaniem-t4712.html?hilit=%20BurnAware%20Free
problemy/jak-nagrac-dane-na-czysta-plyte-t7130.html?hilit=%20BurnAware%20Free
BurnAware.
Spis dobrych i złych zasilaczy.
Awaryjne uruchamianie oraz sprawdzanie zasilacza.
Trochę ,,skićkałem" - wiem ale patrzę na mecz MŚ jednym okiem, po pierwszej połowie 0-0

Nie zmieniałem
- to zmień i to szybko w pierwszej kolejności i sprawdź czy będzie poprawa !
Może mi poradzisz jak sformatować cały dysk ,żeby można było zmienić system.
- myślę że nieprawidłowo instalowałeś nowy system

Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
systemy-operacyjne/niemoznosc-usuniecia-partycji-t510.html?hilit=%20bootowalna%20p%C5%82ytka#p5810
sprzet-komputerowy/dysk-problem-z-formatowaniem-t4712.html?hilit=%20BurnAware%20Free
BurnAware.
A co sądzisz o moim zasilaczu ?
Trochę ,,skićkałem" - wiem ale patrzę na mecz MŚ jednym okiem, po pierwszej połowie 0-0

- zbyzek
XMan pisze:,,Tato, tato sprawa się rypła"![]()
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie.Nie zmieniałem
- to zmień i to szybko w pierwszej kolejności i sprawdź czy będzie poprawa !Może mi poradzisz jak sformatować cały dysk ,żeby można było zmienić system.
- myślę że nieprawidłowo instalowałeś nowy system![]()
BurnAware.A co sądzisz o moim zasilaczu ?

Wracając do mojego problemu mam pytania:
1. Czy po zastosowaniu programu "mhdd" będę miał rzeczywiście "dziewiczy" dysk ?
2. Czy trzeba będzie wgrywać od początku system operacyjny ?
3. Czy trzeba będzie od nowa ustawiać BIOS ?
Proszę o w miarę szybką odpowiedź, bo w tej chwili "mhdd" pracuje i potrwa to może jeszcze z pół godziny,a w poście nic na ten temat nie pisze. PZDR dla wszystkich i miłego oglądania następnych meczy.

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ad 1: Tak, jeśli chodzi o dane, nic na nim nie będzie. Nawet nie da się nic odzyskać.
Ad 2: Skoro dysk pusty, to tak.
Ad 3: Nie.
Ad 2: Skoro dysk pusty, to tak.
Ad 3: Nie.
- zbyzek
No to jest problem. Po zakończeniu czyszczenia i próbie instalacji systemu okazało się,że komp nie widzi dysku,po restarcie zobaczył dysk,ale po wstępnym skopiowaniu sterowników wyskoczył komunikat że "Instalator nie może uzyskać dostępu do dysku" i tak jest do tej pory. Mam kopie wszystkich sterowników,tylko nie wiem jak je zainstalować. Próbowałem też jeszcze raz czyszczenia,ale po komendzie "erase" wyskoczył komunikat: " Warning: This drive is locked by ATA password" Nigdy nic nie było w kompie zabezpieczane jakimkolwiek hasłem. Co mogę teraz zrobić ? 

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jak dysk jest SATA to przestaw w biosie tryb SATA Mode z AHCI na IDE. A jak nie, to musisz sobie przygotować płytkę instalacyjną ze zintegrowanymi sterownikami kontrolera dysków twardych dla trybu tekstowego. Integrację robi się programem nLite.
- zbyzek
cosik_ktosik pisze:Jak dysk jest SATA to przestaw w biosie tryb SATA Mode z AHCI na IDE. A jak nie, to musisz sobie przygotować płytkę instalacyjną ze zintegrowanymi sterownikami kontrolera dysków twardych dla trybu tekstowego. Integrację robi się programem nLite.
Zacznę od początku.Mój dysk twardy to Western Digital WD 800 Caviar Blue 80 GB.EIDE(PATA).
S/N: WD800BB-00DKA0. Ze strony producenta dysku Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ściągnąłem program diagnostyczny Diagnostyka Data Lifeguard dla DOS (CD) Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Po wypaleniu na płycie[oczywiście jako obraz płyty],odpaleniu z CD/DVD uruchomiłem Zaawansowany test. Wyskoczył mi komunikat " DRIVE IS LOCKED ; ERROR/STATUS CODE: 0220". Może te wiadomości przybliżą rozwiązanie problemu. Oby.

-- 15 cze 2010, 13:29 --
Temat do zamknięcia - dysk zaniosłem do serwisu.
-
- Reklama