BSOD - restart komputera przy obciążeniu

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
markopolo

Użytkownik

Post11 lut 2011, 16:57

Witam

Jakiś miesiąc temu kupiłem sobie nowy komputer. Blue screeny najczęściej wyskakują mi przy graniu, i znacznym obciążeniu pracy. Od 17 stycznia br.(kolejnej nowej instalki Windowsa) w sumie miałem już 24 blue screeny z różnymi kodami błędu. Raz odpowiadał za to plik ntoskrnl.exe, innym razem win32k.sys, NETIO.SYS
Raz mi wywaliło jak skanowałem antywirusem i włączyłem sobie film, zdarzyło mi się też podczas nagrywania płyt i często jak grałem, minimalizowałem grę na pasek by coś sprawdzić i nagle BS, również często zwyczajnie na stałe zawiesił mi się bez restartu i błędu.

Oczywiście sprawdzałem w google każdy plik co powoduje i możliwe rozwiązania. Ale nic nie pomogła mi ta wiedza.

Mój komputer:

Zasilacz mam 500W
    Pole Wartość
    Komputer
    Typ komputera Komputer z procesorem x86 obsługujący interfejs ACPI
    System operacyjny Microsoft Windows 7 Professional
    Dodatek service pack systemu operacyjnego [ TRIAL VERSION ]
    Internet Explorer 8.0.7600.16385
    DirectX DirectX 11.0
    Domena logowania [ TRIAL VERSION ]
    Data / Czas 2011-02-11 / 15:13

Płyta główna
    Typ procesora QuadCore AMD Athlon II X4 640, 2924 MHz (15 x 195)
    Nazwa płyty głównej ASUS M4N68T-M LE
    Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 7025-630a, AMD K10
    Pamięć fizyczna [ TRIAL VERSION ]
    DIMM1: Corsair Value Select VS2GB1333D4 2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (9-9-9-24 @ 666 MHz) (8-8-8-22 @ 592 MHz) (7-7-7-19 @ 518 MHz) (6-6-6-16 @ 444 MHz)
    DIMM2: Corsair Value Select VS2GB1333D4 [ TRIAL VERSION ]
    Typ BIOS'u AMI (08/03/10)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
    Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Ekran
    Karta wideo NVIDIA GeForce GT 430 (1024 MB)
    Karta wideo NVIDIA GeForce GT 430 (1024 MB)
    Monitor Samsung SyncMaster 2243NW/2243NWX [22" LCD] (H9DS200684)

Multimedia
    Karta dźwiękowa Kontroler zgodny ze standardem High Definition Audio [10DE-0BEA] [NoDB]
    Karta dźwiękowa VIA VT1708S @ nVIDIA nForce 7025-630a (MCP68SE) - High Definition Audio Controller

Magazyn
    Kontroler IDE NVIDIA nForce Serial ATA Controller
    Kontroler IDE NVIDIA nForce Serial ATA Controller
    Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
    Storage Controller ASZJQTP0 IDE Controller
    Dysk fizyczny SAMSUNG HD103SJ SCSI Disk Device (1000 GB, 7200 RPM, SATA-II)
    Napęd dysków optycznych IDSXWNI YVK56ZS9MZ SCSI CdRom Device
    Napęd dysków optycznych TSSTcorp CDDVDW SH-S223C SCSI CdRom Device
    Status dysków SMART OK

Partycje
    C: (NTFS) [ TRIAL VERSION ]
    D: (NTFS) 127.0 GB (103.8 GB wolne)
    E: (NTFS) 166.0 GB (140.0 GB wolne)
    F: (NTFS) 488.3 GB (309.3 GB wolne)
    Rozmiar całkowity [ TRIAL VERSION ]

Urządzenia wejściowe
    Klawiatura Standardowa klawiatura PS/2
    Mysz Mysz zgodna z HID

Sieć
    Podstawowy adres IP [ TRIAL VERSION ]
    Podstawowy adres karty (MAC) 20-CF-30-B6-44-71
    Karta sieciowa Kontroler sieci NVIDIA nForce (10.0 [ TRIAL VERSION ])

Urządzenia zewnętrzne
    Drukarka Fax
    Drukarka Microsoft XPS Document Writer
    Kontroler USB1 nVIDIA nForce 7025-630a (MCP68SE) - OHCI USB 1.1 Controller
    Kontroler USB2 nVIDIA nForce 7025-630a (MCP68SE) - EHCI USB 2.0 Controller
    Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB

DMI
    DMI: producent BIOS'u American Megatrends Inc.
    DMI: numer wersji BIOS'u 0501
    DMI (system): producent System manufacturer
    DMI (system): nazwa System Product Name
    DMI (system): numer wersji System Version
    DMI (płyta główna): producent ASUSTeK Computer INC.
    DMI (płyta główna): nazwa M4N68T-M-V2
    DMI (płyta główna): numer wersji Rev X.0x
    DMI (obudowa): producent Chassis Manufacture
    DMI (obudowa): numer wersji Chassis Version
    DMI (obudowa): typ Desktop Case
    DMI (pamięć): całkowita liczba / liczba wolnych gniazd 2 / 0

BIOS 0501 zdaje mi się, że jest najbardziej aktualny wiec odpada aktualizacja. Sterowniki do karty graficznej miałem z płyty dodanej przy zakupie, jak również ze strony producenta ściągałem kilka innych wersji włącznie z najnowszymi jakie teraz są. Windows ma wszystkie aktualizacje jakie są dostępne. Memtestem86 sprawdziłem pamięć i po około 5h 0 błędów. Same poprawne skany całej pamięci, a było ich w sumie chyba 9. Kartę graficzną sprawdzałem programem Video Card Stability Test. Przez 4h żadnych BS anie restartów komputera. Wynik benchmarku miałem około 2050. Po takim obciążeniu temperatura everest pokazał mi temperaturę procesora graficznego na poziomie 52 stopni C. Teraz pisząc post mam 33 stopnie C. Dysk też sprawdzałem.

HD Tune Pro: SAMSUNG HD103SJ Benchmark

Test capacity: full

Read transfer rate
    Transfer Rate Minimum : 59.4 MB/s
    Transfer Rate Maximum : 137.4 MB/s
    Transfer Rate Average : 111.0 MB/s
    Access Time : 15.0 ms
    Burst Rate : 176.2 MB/s
    CPU Usage : 16.2%

HD Tune Pro: SAMSUNG HD103SJ Health

ID Current Worst ThresholdData Status
    (01) Raw Read Error Rate 100 100 51 759 ok
    (02) Throughput Performance 252 252 0 0 ok
    (03) Spin Up Time 70 69 25 9363 ok
    (04) Start/Stop Count 100 100 0 116 ok
    (05) Reallocated Sector Count 252 252 10 0 ok
    (07) Seek Error Rate 252 252 51 0 ok
    (08) Seek Time Performance 252 252 15 0 ok
    (09) Power On Hours Count 100 100 0 503 ok
    (0A) Spin Retry Count 252 252 51 0 ok
    (0B) Calibration Retry Count 252 252 0 0 ok
    (0C) Power Cycle Count 100 100 0 89 ok
    (BF) G-sense Error Rate 252 252 0 0 ok
    (C0) Unsafe Shutdown Count 252 252 0 0 ok
    (C2) Temperature 64 57 0 983076 ok
    (C3) Hardware ECC Recovered 100 100 0 0 ok
    (C4) Reallocated Event Count 252 252 0 0 ok
    (C5) Current Pending Sector 252 100 0 0 ok
    (C6) Offline Uncorrectable 252 252 0 0 ok
    (C7) Ultra DMA CRC Error Count 100 100 0 1 warning
    (C8) Write Error Rate 100 100 0 5 ok
    (DF) Load/Unload Retry Count 252 252 0 0 ok
    (E1) Load/Unload Cycle Count 100 100 0 116 ok

Health Status : warning

W error scan 100% sprawności, 0 błędów.

W sumie od 6 lutego nie miałem żadnego BS ale komputer nie chodzi najlepiej. Nie było żadnej gry by mi po kilku godzinach, później co chwile nie wywalało. Bardzo często wyskakuje mi microsoft visual c++ runtime library w Ogniem i mieczem: Dzikie pola. Mimo przeinstalowania bibliotek(chyba dobrze to robiłem...) i najnowszych patchów poprawiających błędy gry. Prze pierwsze 5-10h gry wszystko ok, najgorzej jak już rozmiar bitwy jest większy i ma się wczytać otoczenie miasta to nawet 30min nie pogram. Dodatkowo wyskakuje mi wtedy błąd windowsa błąd APPCRASH - często też w innych grach. Zresztą nie grałem jeszcze w żadną by coś się nie działo.
Gdzieś natrafiłem, że może to być Infekcja Virut, a na jednej z płyt gdzie miałem programy Norton znalazł mi trojana adh, ale na komputerze jakoś nie wykrywa. Te problemy mogą wskazywać, że moge mieć zainfekowany komputer. Boje się ze będzie konieczne formatowanie wszystkich partycji a nie tylko systemowej, a mam sporo danych...

I właśnie, czy format i nowa instalacja Windowsa może dać taki rezultat, że na dysku mi nie pokaże Ultra DMA CRC Error Count - a wyczytałem że wysokie wartości świadczą o uszkodzeniu podzespołów elektronicznych dysku. Jednocześnie parametr ten informuje nas o tym, że dysk ma problemy w komunikacji z kontrolerem (dysk<->płyta<-dysk). Najczęstszą przyczyną pojawiania sie tego błędu jest: uszkodzona wstęga (taśma), fiksujący zasilacz, uszkodzona elektronika dysku, uszkodzona elektronika płyty głównej.
Czy nie ma nadziei, i coś z elektroniką? Co mogę zrobić, jak dalej sprawdzić co może być tego przyczyną. Niestety nie mam 2 dysku by sprawdzić na nim czy będzie chodziło wszystko ok.
Zdarzają mi się sytuacje, że czytam tylko internet, a dysk hałasuje jakby dane były kopiowane z jednej partycji na inna.

Od początku chciałem xp zainstalować, ale wyskakiwały problemy po zainstalowaniu systemu i podczas startu xp, zaraz za ekranem gdzie można wejść do biosu, a przed ekranem z obrazkiem ładowania systemu Windows wyskakiwał komunikat błąd ładowania systemu operacyjnego. Na innym kompie ten dysk z tym Windowsem xp uruchamiał się elegancko. Tak samo jak miałem jeszcze stary dysk 250gb na nowym komputerze mogłem go podłączyć bez problemu i też odpalał mi sie xp. Więc nie wiem gdzie siedzi błąd, przecież biosa mam aktualnego, a że ten sam system operacyjny-xp na starym dysku w nowym kompie mi się odpali, a na nowym dysku już nie.

Dodaje też scan log z HijackThis:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Mam nadzieje, że podałem wystarczająco dużo informacji by zdiagnozować gdzie leży przyczyna błędów i nie było rad typu memtest, hd tune, sterowniki bo wszystko już jest opisane. Proszę o jakieś nowe sugestie, bo zanim mam oddać na gwarancje komputer i czekać na naprawę dajmy dysku 2 tygodnie to mina mi się nie uśmiecha. Zresztą jak już iść do nich to z wiedzą co mam uszkodzone.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post11 lut 2011, 21:16

Jestem w szoku. Ale jak najbardziej pozytywnym. ;)
Tak obszernie opisanego problemu nie widziałem w ciągu całej swej "kariery" na różnych forach. :clap:
Jesteś informatykiem :?:

A teraz przejdźmy do rzeczy.
Health Status zgłasza warning, więc wartałoby się pokręcić koło dysku.
Sprawdź, czy taśma (przypuszczam, że SATA) dobrze siedzi zarówno w dysku jak i w złączu na MoBo.

Co z temperaturami?
Wydaje mi się, że nie podałeś. ;) Czym prędzej napraw to niedopatrzenie. ;)

Zdarzają mi się sytuacje, że czytam tylko internet, a dysk hałasuje jakby dane były kopiowane z jednej partycji na inna.

Przeprowadź defragmentację, ale najpierw sprawdź to co napisałem o taśmie sygnałowej. ;)

A prócz tego:

• Pobierz GMER z jednego z tych linków:
    - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
    Pobierany plik będzie miał losową nazwę. Polecany w przypadku infekcji blokujących działanie GMER-a.
    - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z plikiem gmer.exe
    Wersja ***** na blokady.
  • Odłącz się od sieci i wyłącz wszelkie zbędne programy. Wyłączyć należy również wszelkie oprogramowanie antywirusowe i podobne posiadające ochronę czasu rzeczywistego (real-time).
  • Zastosuj się do tego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
  • Uruchom GMER. Przy uruchomieniu program wykonuje tzw. preskan. Jeśli zostanie wyświetlony komunikat informujący o znalezieniu modyfikacji w systemie, zatwierdź go przyciskiem OK.
  • Uruchom pełny skan przyciskiem Szukaj i czekaj cierpliwie na zakończenie skanu (może on trwać nawet do kilku godzin). W trakcie skanu nie wolno nic robić na komputerze.
  • Po zakończonym skanie skopiuj raport przyciskiem Kopiuj i wklej go na jedną ze stron podanych wcześniej wstawiając tutaj link. Zapisz również kopię logu na dysku przyciskiem Zapisz.

Co do zasilacza? 500 W, ale jaki? Chodzi o firmę. Coś dobrego, czy jakiś NoName dołączony do obudowy?
Podaj napięcia generowane przez zasilacz na wszystkich liniach.
Zarówno temperatury, jak i napięcia odczytasz albo z BIOS-u, albo z AIDA64 (Everest).
Napięcia lepiej byłoby podać te zmierzone miernikiem. Poszukaj na YT filmów instruktażowych, co i jak.
Może dasz radę, jeśli nie poprzestań na odczycie programowym (niedokładnym).
Czekamy. ;)

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post11 lut 2011, 22:44

Brawo również jestem pod wrażeniem :clap: :clap: :clap:
Tak dokładnie i szczegółowo opisanego problemu jeszcze nigdy nie widziałem.
Podane są wszystkie informacje - inni powinni się uczyć od Ciebie jak opisuje się problem.

Nie musisz szukać na YT filmu. Dysponujemy poradnikiem, który dokładnie opisuje co i jak => http://www.hotfix.pl/awaryjne-uruchamia ... a--a79.htm
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 lut 2011, 00:02

Sam dysk jest zdrowy, drobny błąd komunikacji się zawieruszył, ale to nic groźnego.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

markopolo

Użytkownik

Post12 lut 2011, 14:50

Jestem w szoku. Ale jak najbardziej pozytywnym. ;)
Tak obszernie opisanego problemu nie widziałem w ciągu całej swej "kariery" na różnych forach. :clap:
Jesteś informatykiem :?:

Dzięki. Niby jakieś tam wykształcenie informatyczne mam, ale wiedza tam jaką nabyłem nie pomogła by mi tutaj raczej. Bardziej to związane jest z wieloletnim doświadczeniem z komputerem i rozwiązywaniem wszystkich problemów jakie natrafiłem, kolejnym razem wiem co zrobić:) Każdego blue screena sprawdzałem, ale rozwiązania proponowane w moim przypadku nie skutkowały. A też wiedziałem, że nie będę co chwile zaglądał na forum bo czasu nie mam ostatnio dlatego chciałem podać wszystko co się dało, by wykluczyć rozwiązania sprawdzania pamięci itp.

Sprawdź, czy taśma (przypuszczam, że SATA) dobrze siedzi zarówno w dysku jak i w złączu na MoBo.

Wszystko sprawdziłem i było ok.

Skany z OTL:

Skan z programu GMER

Niestety nie mam w tej chwili miernika, mój brat miał mi pożyczyć ale od wczoraj czekam i się doczekać nie mogę, wiec zdaje sobie sprawę że te z programu mogą się różnic:

Pole Wartość
    Właściwości czujnika
    Typ czujnika ITE IT8721F (ISA 290h)
    Typ czujnika procesora graficznego Driver (NV-DRV)
    Stwierdzono otwieranie obudowy Nie

Temperatury
    Płyta główna 22 °C (72 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 11 °C (52 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 11 °C (52 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 3 11 °C (52 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 4 11 °C (52 °F)
    MCP 52 °C (126 °F)
    Aux 27 °C (81 °F)
    Procesor graficzny 23 °C (73 °F)
    SAMSUNG HD103SJ [ TRIAL VERSION ] HD Tune pokazuje mi 28 stopni C

Wentylatory
    Procesor 4592 RPM

Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.03 V
    +3.3 V 3.31 V
    +5 V 5.08 V
    +12 V [ TRIAL VERSION ] W biosie pokazywało 11,6

Zasilacz 500W SILENT 12CM wolnoobrotowy.

Prędzej nie podałem ze kartę graficzną mam niby OC-fabrycznie podkręcaną, ale nie widzę by się przegrzewała, przynajmniej temperatury w everescie były na niej w normie.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post12 lut 2011, 17:07

Zasilacz 500W SILENT 12CM wolnoobrotowy

Nie czasem SilenX? ;)
Jeśli tak, to zasilacz jest na czarnej liście.
Co prawda napięcia wyglądają w porządku, ale niewiadomo ja ma się sprawa w czasie obciążenia.
Do tego dochodzi fabrycznie kręcona karta, więc nigdy nie wiadomo.
Ja bym to podmienił na jakiegoś Zalmana, Corsaira, albo OCZ, ale tylko na próbę, na zasilaczu pożyczonym. ;)

Co do logów się nie wypowiem, może jeszcze ktoś zajrzy.

Zrobiłeś defragmenatcję tak jak pisałem?

Jaka temperatura w pokoju, skoro procek ma 11 stopni Celsjusza ( to oczywiście może być przekłamane - ale z drugiej strony widzę, że wentylator jedzie chyba na maxa).

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

markopolo

Użytkownik

Post12 lut 2011, 17:57

Co do zasilacza to może masz racje, ja tylko takie informacje wyczytałem.

Zastanawia mnie jedno, może to głupie i niemożliwe... Mam już bardzo stara listwę zasilającą, wszystkie 6 miejsc zajęte, to modem, router, lampka, zasilanie kompa itp Podczas grania, komputer więcej mocy potrzebuje na chłodzenie itp, a listwa nie daje rady powodując skoki napięcia, co się przekłada na słabe napięcie w danej chwili i zwiecha...

Znajomy mnie męczy bym mu komputer zrobił, jakiś tam ma problem, ma też dosyć nowy i chyba skusze się mu go naprawić, jednoczenie posprawdzać moja sprzęt jak dysk mój u niego, jego u siebie, tak samo z karta... Zobaczymy jaki będzie miał zasilacz...

Defragmentacje zrobiłem, nie używałem żadnego programu tylko z opinii wyczytałem ze systemowy w W7 jest wystarczająco dobry.

W samym pokoju było zimno, znaczy nie dla mnie, otwarte okno a przecież to nie lato, bok obudowy był ściągnięty jak sprawdzałem temperaturę.

Czekałem na odpowiedź po poście i sobie pograłem w Leauge of Legends a to przecież niezbyt wymagająca gra, na starym kompie nigdy problemów nie miałem a był znacznie słabszy. Przy 3 grze nagle blue screen:( passa 6 dni bez się skończyła. Najczęściej przy tej grze miałem BS, ale kto wie jak by komputer się zachowywał przy innych. Jest to gra wymagająca połączenia się z internetem, gra z innymi w sieci.

Tym razem nie mogłem odczytać pliku dmp programem windbg, chyba coś nie tak z symbolami.
Plik dmp Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Coraz bliżej jestem zamiaru formatowania wszystkich partycji i W7 na nowo, sprawdzenia z komputerem kolegi najwcześniej będę miał możliwość we wtorek, a do tego czasu chyba system na nowo postawie, poczekam jeszcze na informacje czy nie mam jakiegoś syfu na kompie.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post12 lut 2011, 18:13

W zrzucie jest problem z 2 sterownikami:
pierwszy:
dxgmms1.sys

to sterownik ekranu
drugi:
watchdog.sys