BSOD - wcześniej zawiesiła się myszka.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

BSOD - wcześniej zawiesiła się myszka.

Post01 lip 2012, 10:39

Zwykle nie wychylam nosa poza swój dział. Jednak na wskutek usilnych próśb użytkownika XMan o interwencję w tym temacie postanowiłem sprawić mu tę przyjemność.

Probably caused by : i8042prt.sys ( i8042prt!I8xQueueCurrentMouseInput+67 )

Winny prawdopodobnie jest sam system. Podejrzewam defekt plików systemowych. Konieczna podmiana. Po dalszej analizie podam wynik reasumujący.

Wczoraj pierwszy raz tak się myszka zacięła.

+
"Bufor cykliczny przechowujący przychodzące dane myszy jest przepełniony (rozmiar buforu można konfigurować za pomocą właściwości myszy PS/2 w Menedżerze urządzeń).

Problem zapewne po stronie przepełnienia pamięci operacyjnej.

Probably caused by : hardware ( epfwtdi+8540 )

Nie sądzę żeby winny był tu sprzęt. Prawdopodobnie typowy błąd dla ESET`a. Sugeruję kompletna deinstalację za pomocą tego -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... &actp=LIST.

Probably caused by : ks.sys

Tu już można polemizować. Jednak w tym przypadku skłaniałbym się do uszkodzenia plików systemowych.

Modecom MC-350

Zasilacz jest najlepszy jeśli chodzi o Modecom`y.

Reasumacja.

Mamy tu ewidentny problem z systemem. W przypadku sterownika -> i8042prt.sys popełniono dość mylną interpretację, gdyż prawdopodobnie wzięto Go za sterownik klawiaturki i myszki (fakt są liczne podobieństwa). Można by przeprowadzać różne analizy, jednak nie będą miały raczej sensu. Reasumując konieczna jest podmiana. Uruchomienie polecenia -> CHKDSK /R spod Konsoli Odzyskiwania będzie najbardziej wygodna, choć osobiście raczej skłaniałbym się do reperacji nakładkowej (skuteczniejsza). Po zakończeniu działań można podać ewentualnie logi, ale w celach optymalizujących (naprawy problemu z myszką).

Wyjaśnienie Formalne.

Oczekując mojej pomocy proszę pisać w dziale bezpieczeństwo (bądź tam przenosić tematy). Nie będę nikogo oszukiwał. Interesują mnie tylko tematy walki z infekcjami, optymalizacyjne, oraz sytuacje, gdy nikt nie wie, co począć. W takich sytuacjach zapraszam do mnie. To wyjaśnienie piszę zarówno dla użytkowników forum, jak i dla moderacji, czy administracji.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

• Reklama

Wróć do „Problemy”