BSOD, wolno - laptop

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
heros1303

Stały bywalec

BSOD, wolno - laptop

Post08 kwie 2013, 11:28

Witam. Ten temat miałem zamiar założyć jakiś czas temu, ale jakoś tak wyszło. Otóż od jakiegoś miesiąca lub trochę więcej laptop Acera Extensa 5200 miewa BSOD. Zauważyłem że wychodzą one jak na razie w sposób taki. Kiedy laptop jest za hibernowany, uśpiony czy jak to się dziś zwie. Otwieram go i wciskam power. Wstaje i mam wybór użytkowników bo jest to Vista :(. I teraz właśnie jest tak że albo wcisnę na użytkownika i czekam, czekam i BSOD się pojawia. Oczywiście nie wloguje się do pulpitu albo chyba jak nie kliknę na użytkownika chociaż chyba to się dzieję tylko w przypadku pierwszym.

Potem gdy się pojawia BSOD po chwili komputer się restartuje i jest logo acera i pasek ładujący się i potem słyszę jakieś pik i po chwili pisze coś tam disk error 0 i nic się nie dzieję. Ale jak wyłączę powerem go i po chwili włączę tego problemu nie ma jedynie pojawia się do wyboru żeby wybrać napraw, ostatnia konfiguracja więc wciskam enter i dalej Vista się już właduję ładnie.
Drugi problem to dziwnie wolne działanie jego. Czasem wystarczy przeglądarkę odpalić i już po chwili tnie jego na parę sekund nawet 6-10 sekund jakoś.

Niby SMART był wykonywany i diagnozowany tu i było do zrobienia remapowanie, ale jakoś nie było jak tego zrobić ponieważ musiałbym skopiować różne rzeczy dokumenty itp.

Co najdziwniejsze sciągnełem dziś bsviev by zrobić screeny jednak nie znalazł żadnych logów odnośnie BSOD.

P.S : Czy u was jak ściąga się z waszego serwisu bsviev też jest po rozpakowaniu jeden plik? Nie ma pliku .exe do odpalenia ?

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

BSOD, wolno - laptop

Post08 kwie 2013, 21:56

hmm, w panelu sterowania -> System -> zaawansowane ustawienia systemu-> zaawansowane-> uruchamianie i odzyskiwanie -> awaria systemu -> zobacz czy jest włączony mały zrzut pamięci jądra.

heros1303

Stały bywalec

BSOD, wolno - laptop

Post09 kwie 2013, 11:31

Jest "Zrzut pamięci jądra".

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

BSOD, wolno - laptop

Post09 kwie 2013, 21:58

No to dziwne. A daj zapisane dzienniki podglądu zdarzeń.

heros1303

Stały bywalec

BSOD, wolno - laptop

Post11 kwie 2013, 17:50

Nie wiem co dokładnie. Niby znalazłem ten dziennik. W nim mam np oznaczone jako krytyczne identyfikator 41, Kernel-Power. Poza tym jakieś błędy i ostrzeżenia i to sporo pojawiające się w podobnych odstępach czasu. Tak mi się wydaję patrząc na daty tych wydarzeń.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

BSOD, wolno - laptop

Post11 kwie 2013, 23:07

To daj je, w sensie całe dzienniki http://www.hotfix.pl/podglad-zdarzen-za ... -7-a47.htm
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

heros1303

Stały bywalec

BSOD, wolno - laptop

Post12 kwie 2013, 10:03

Proszę zakładka dziennik systemu --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

BSOD, wolno - laptop

Post18 kwie 2013, 22:04

Ja tu widzę, że za każdym razem, zaraz przed bluescreenem jest problem z bcm4sbxp.

Nie można odnaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia 4 ze źródła bcm4sbxp. Albo składnik wywołujący to zdarzenie nie jest zainstalowany na komputerze lokalnym, albo instalacja jest uszkodzona. Możesz zainstalować lub naprawić składnik na komputerze.

Jeśli zdarzenie pochodzi z innego komputera, wraz ze zdarzeniem może być wymagane zapisanie informacji o wyświetlaniu.

Do zdarzenia dołączono następujące informacje:

\Device\NDMP6
Zintegrowany kontroler Broadcom 440x 10/100

A zatem coś z Broadcom.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

heros1303

Stały bywalec

BSOD, wolno - laptop

Post21 maja 2013, 11:40

No pięknie. Prawie że zapomniałem o tym temacie. Co prawda jakoś bsody ustały. Z sprawdzenia dzienników podobnie wynika. Jednak jeśli chodzi o te sterownik broadcom. To i tak dziwne bo tyczy się kablowej karty sieciowej, której się nie używało w ogóle chyba. Laptop non-stop leci na Wifi. Wg tego dziennika zdarzeń jest że nie jest podłączony kabel więc może wyłączę go to przestanie zwracać uwagę.

Poza tym co do ścinania i wolnego działania laptopa domyślam się że wina leży po stronie visty do wydajności laptopa. Wydaje mi się że ten laptop to raczej nie powinien mieć w zestawie Visty za ociężały. Może pomyślę nad linuksem, ale muszę się dowiedzieć czy pewne programy pójdą na takim ubuntu. W ogóle jak patrze na pobór pamięci podczas niczego z 1gb zabiera ok 500-600 mb więc ok 50-60% laptop wykorzystuje do funkcjonowania systemu. A takiego linuksa wiem że można zmusić by wykorzystywał ledwie 200mb a z przeglądarką ok 400-500mb ale zobaczymy. Na razie zobaczymy czy tej Visty nie da się zoptymalizować. Bo pewnie dawanie mu 7 czy 8 mija się z celem.

• Reklama

Wróć do „Problemy”