Na moim stacjonarnym komputerze z Windows XP professional mam CD-ROM. W obudowie komputera mam wysuwaną klapkę do położenia płyty CD. Jednak gdy ta klapka z płytką wsunie się do środka i kliknę w dysk E:, jest to litera mojego dysku CD-ROM, to mimo tego iż płyta jest nagrana to otwiera się pusta zawartość, tak jakby na dysku nic nie było nagrane.Obojętnie jaką płytę włożę z muzyką to nie widzi zawartości płyty tylko jest jakby była pusta czysta płyta.
Nie wiem co jest tego powodem, Nawet filmów z płyty nie mogę uruchomić. Czy ktoś może mi pomóc ?
CD-ROM widzi płyty jako puste
-
Ostatnio zmieniony 28 sie 2015, 21:57 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu
Powód: korekta tytułu
- LupeR
Brak odczytywania CD-Rom na windows XP
Czy inne płyty czyta, w sensie tłoczone oryginalnie? Może laser się zużył albo jest zabrudzony.
Sprawdź CD-ROM na innym komputerze aby wykluczyć problem oprogramowania.
Sprawdź CD-ROM na innym komputerze aby wykluczyć problem oprogramowania.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- Gedo
Brak odczytywania CD-Rom na windows XP
Pobierz isobuster. Po zainstalowaniu kliknij na dole - wersja podstawowa i będzie okrojony program free. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W ustawieniach zaznacz wszystkie rozszerzenia. Potem włóż płytę i sprawdzisz. Jeśli isobuster wyświetli zawartość płyty, którą można uruchomić, bądź kopiować na dysk, to będzie oznaczało, że masz błąd w systemie, skopane coś. gdy nie wyświetli zawartości płyt, to są dwa wyjścia. Płyta uszkodzona - kierunek śmietnik, albo napęd szwankuje, laser i tam takie. W necie jest dużo odpowiednich porad. Za 20 zł można kupić sprawny napęd używany.
To najlepszy program i raz, że nieduży, a dwa, że najbardziej skuteczny, nawet do starych płyt. Jak on nic nie znajdzie, to znaczy, że nic nie ma na płycie, albo źle się nagrało.
W ustawieniach zaznacz wszystkie rozszerzenia. Potem włóż płytę i sprawdzisz. Jeśli isobuster wyświetli zawartość płyty, którą można uruchomić, bądź kopiować na dysk, to będzie oznaczało, że masz błąd w systemie, skopane coś. gdy nie wyświetli zawartości płyt, to są dwa wyjścia. Płyta uszkodzona - kierunek śmietnik, albo napęd szwankuje, laser i tam takie. W necie jest dużo odpowiednich porad. Za 20 zł można kupić sprawny napęd używany.
To najlepszy program i raz, że nieduży, a dwa, że najbardziej skuteczny, nawet do starych płyt. Jak on nic nie znajdzie, to znaczy, że nic nie ma na płycie, albo źle się nagrało.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2015, 22:00 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem link
Powód: zmieniłem link
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.
-
Teraz sprawdziłem kilka płyt i działa. Wyświetla mi zawartość dysku E: czyli płyty CD zarówno te nagrane przeze mnie jak i te z gazety. Tylko dlaczego nie moge nic nagrywac na dysku CD ?
- Gedo
Do nagrywania używaj burnaware feree - może być portable, żeby dużo nie instalować na dysku Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nagra wszystko, czyli dane, iso, audio cd, dvd i tam takie inne, jak płyta startowa itp. Lekkie to, nie zawodzi. a wchodząc we właściwości napędu E, czyli prawy przycisk myszy wybór właściwości, zakładka nagrywanie - zaznaczasz nagrywanie, nawet ustawiasz prędkość nagrywania. Potem zastosuj i OK.
Nagra wszystko, czyli dane, iso, audio cd, dvd i tam takie inne, jak płyta startowa itp. Lekkie to, nie zawodzi. a wchodząc we właściwości napędu E, czyli prawy przycisk myszy wybór właściwości, zakładka nagrywanie - zaznaczasz nagrywanie, nawet ustawiasz prędkość nagrywania. Potem zastosuj i OK.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zobacz wszystko za wyjątkiem 3b http://www.hotfix.pl/znikniecie-napedu- ... tp-a14.htm
- XMan
Tylko dlaczego nie moge nic nagrywac na dysku CD ?
Nie masz czasami programu do tworzenia wirtualnych napędów CD/DVD
np. DAEMON Tools Lite lub innego ?
Często wtedy są takie problemy...
tylko 446 MB. pamięci
To jest nagrywarka

Za mało pamięci, chcesz spalić całego kompa

-
Witam,
dołączę do tematu choć z nieco innym problemem: mam płytę DVD-R firmy Princo na której są nagrane zdjęcia (kilka ale duże pliki bo zdjęcia w dużej rozdzielczości), płyta była nagrywana w Turcji w firmie zajmującej się fotografią (takie tam laboratorium fotograficzne). Przed wyjazdem stamtąd sprawdzałem płytę w komputerze w recepcji hotelu i wszystko można było podejrzeć i odtworzyć. Niestety po powrocie do kraju kiedy chciałem zgrać z niej zdjęcia i wrzuciłem ją do napędu, vista wywaliła informację, że dysk jest pusty. W pececie mam optiarc ad7240s (firmware zaktualizowany) oraz na lapku z win7. W obu przypadkach efekt ten sam: pusty dysk. Ściągnąłem kilka programów do odzyskiwania danych ale żaden nie dał rady jej odczytać (może dlatego, że nagrywarki nie widzą tej płyty/plików). Płyta jest w idealnym stanie, nie porysowana, wieziona w bagażu podręcznym (jedynie przechodziła przez skaner na lotnisku), nie eksponowana na słońce ani inne tego typu ekstremalne warunki.
Moje pytania i prośba:
1. Czy możliwe jest, że windows u nas w kraju ma problem z odszyfrowaniem tego co nagrane w Turcji (chodzi o język i możliwe błędy wynikające z używanych przez nich czcionek)?
2. Czy problem może leżeć po stronie napędu (nie są nowe i nie były dawno czyszczone ale inne płyty odtwarzają bez problemu)?
3. Czy dane z tej płyty w praktyce w ogóle można odzyskać (bardzo mi na nich zależy) w np. profesjonalnej firmie?
4. Czy może to być kwestia programu jakim to było nagrywane?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i odpowiedzi, a najlepiej porady jak ugryźć ten problem.
dołączę do tematu choć z nieco innym problemem: mam płytę DVD-R firmy Princo na której są nagrane zdjęcia (kilka ale duże pliki bo zdjęcia w dużej rozdzielczości), płyta była nagrywana w Turcji w firmie zajmującej się fotografią (takie tam laboratorium fotograficzne). Przed wyjazdem stamtąd sprawdzałem płytę w komputerze w recepcji hotelu i wszystko można było podejrzeć i odtworzyć. Niestety po powrocie do kraju kiedy chciałem zgrać z niej zdjęcia i wrzuciłem ją do napędu, vista wywaliła informację, że dysk jest pusty. W pececie mam optiarc ad7240s (firmware zaktualizowany) oraz na lapku z win7. W obu przypadkach efekt ten sam: pusty dysk. Ściągnąłem kilka programów do odzyskiwania danych ale żaden nie dał rady jej odczytać (może dlatego, że nagrywarki nie widzą tej płyty/plików). Płyta jest w idealnym stanie, nie porysowana, wieziona w bagażu podręcznym (jedynie przechodziła przez skaner na lotnisku), nie eksponowana na słońce ani inne tego typu ekstremalne warunki.
Moje pytania i prośba:
1. Czy możliwe jest, że windows u nas w kraju ma problem z odszyfrowaniem tego co nagrane w Turcji (chodzi o język i możliwe błędy wynikające z używanych przez nich czcionek)?
2. Czy problem może leżeć po stronie napędu (nie są nowe i nie były dawno czyszczone ale inne płyty odtwarzają bez problemu)?
3. Czy dane z tej płyty w praktyce w ogóle można odzyskać (bardzo mi na nich zależy) w np. profesjonalnej firmie?
4. Czy może to być kwestia programu jakim to było nagrywane?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i odpowiedzi, a najlepiej porady jak ugryźć ten problem.
- Gedo
Grypa: a zainstaluj isobuster. Już po zainstalowaniu i uruchomieniu, na dole okna będzie przycisk "Wersja podstawowa" (darmowa) . Kliknij. Poustawiaj. Jeśli cokolwiek będzie na płycie, zobaczysz. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Zrobiłem ale isobuster nie dał rady i wyświetlił informację, że dysk jest pusty. Spróbuję jeszcze z nową nagrywarką i napiszę czy to coś dało.
Jedyne co się daje odczytać (ale to od samego początku można było zrobić) to po kliknięciu w menu komputera na napęd wyświetla się plik : desktop.ini o treści:
[.ShellClassInfo]
LocalizedResourceName=@%SystemRoot%\system32\shell32.dll,-21815
-- 17 wrz 2016, 13:05 --
Witam,
problem został rozwiązany
: okazało się , że przyczyną były wadliwe odtwarzacze. Po zainstalowaniu nowego napędu płyta została bez problemu odczytana.Dziękuję za rady Gedo
.
Na marginesie dodam, że włożyłem płytę do odtwarzacza kina domowego i też została odtworzona, można było przeglądać pliki na TV. Też jakiś sposób sprawdzenia czy płyta jest ok. Po tym wiedziałem na 99,99% że problem stanowią pozostałe napędy.
Pozdrawiam.
Jedyne co się daje odczytać (ale to od samego początku można było zrobić) to po kliknięciu w menu komputera na napęd wyświetla się plik : desktop.ini o treści:
[.ShellClassInfo]
LocalizedResourceName=@%SystemRoot%\system32\shell32.dll,-21815
-- 17 wrz 2016, 13:05 --
Witam,
problem został rozwiązany

Na marginesie dodam, że włożyłem płytę do odtwarzacza kina domowego i też została odtworzona, można było przeglądać pliki na TV. Też jakiś sposób sprawdzenia czy płyta jest ok. Po tym wiedziałem na 99,99% że problem stanowią pozostałe napędy.
Pozdrawiam.
-
- Reklama