Witam,
od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem, do którego żadnego rozwiązania nie znalazłem (a troszkę się naszukalem) więc postanowiłem go opisać. chodzi o to że bardzo często zawiesza mi się system... zawiechy trwają od paru sekund do paru minut, w momencie jednak gdy klikne alt+ctrl+del i wybiorę menadżer zadań komputer się "odblokowuje" i wszystko chodzi, aż do następnej zawiechy, które pojawiają się dość często... i tak: zawieszają się poszczególne elementy na pulpicie... przykład: korzystam z firefox'a, przeglądam internet, nagle zawiecha paska zadań i okien... klikam na nie i nic się nie dzieje, ale pomiędzy otwartymi zakladkami mogę się poruszać... i tutaj albo poczekam i po nie określonym czasie wszystko wraca do normy, albo klikam jak już wyżej wspomniałem kombinacje trzech klawiszy, uruchamiam menadżera zadań i momentalnie wszystko chodzi... problem zaczął się na windows8... początkowo myślałem że to wina przeglądarki chrome, ale deinstalacja nic nie zmieniła... sądziłem też że może kwestia modemu... korzystam z netii, dostałem od nich netiaspot, a że ciągle się rozlaczal i szukał synchro, zmieniłem go na stary router od neo, czyli zte zxdsl 831all... nadmieniam ten fakt, gdyż problem zaczął się mniej więcej w tym czasie... postanowiłem zrobić format i zainstalować win7, sądząc że to wina "ósemki"... zrobiona reinstalacja, z początku niby dobrze, poinstalowalem co miałem i problem znów się pojawił i zniknąć nie chce... wirusów brak... nie wiem już czego szukać, na co patrzeć... jest to jednak bardzo uciążliwe... przykład podałem z przeglądarka, ale nawet w poruszaniu się po systemie i "skakaniu" pomiędzy folderami, oknami problem ten się pojawia... Prosilbym o radę, ewentualnie nakierowanie na jakiś trop, od czego by zacząć problem rozwiązywać... pozdrawiam
Chwilowe i częste zawieszanie się poszczególnych komponentów
-
- seba86mu
Zwróć uwagę czy zawiesza się cały system czy tylko zatrzymuje się kursor myszki.
Naciśnij klawisz Windows na klawiaturze, jak dojedzie do zamrożenia i sprawdź czy rozwinie się menu Start.
Naciśnij klawisz Windows na klawiaturze, jak dojedzie do zamrożenia i sprawdź czy rozwinie się menu Start.
-
Kursorem mogę ruszać cały czas, myszka się nie zawiesza...
Właśnie przed momentem mogłem to sprawdzić i po użyciu klawisza Windows menu Start też się nie otwiera...
Zamrożony dolny pasek zadań, pomimo tego przeglądarka się nie zawiesiła i mogłem napisać tego posta...
Wygląda to tak jakby zawiesił się obraz ale akcje na nim są zapamiętywane... dla przykładu: mam na pasku zadań ikony "mojego komputera", "wmp"... w momencie gdy pasek się zamrozi i nie mogę wykonać na nim żadnej akcji, to po kliknięciu w te ikony, uruchamiane są one w momencie odwieszenia się systemu... czyli po naciśnięciu alt+ctrl+del i wybraniu menadżera zadań....
Właśnie przed momentem mogłem to sprawdzić i po użyciu klawisza Windows menu Start też się nie otwiera...
Zamrożony dolny pasek zadań, pomimo tego przeglądarka się nie zawiesiła i mogłem napisać tego posta...
Wygląda to tak jakby zawiesił się obraz ale akcje na nim są zapamiętywane... dla przykładu: mam na pasku zadań ikony "mojego komputera", "wmp"... w momencie gdy pasek się zamrozi i nie mogę wykonać na nim żadnej akcji, to po kliknięciu w te ikony, uruchamiane są one w momencie odwieszenia się systemu... czyli po naciśnięciu alt+ctrl+del i wybraniu menadżera zadań....
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wyłącz wszystkie aplikacje z autostartu i nie włączaj, zobacz jak system będzie reagował. To co startuje znajdziesz w msconfig.
-
W autostarcie mam tylko: "power iso", "eset", "javę", "msoffice".... ale wyłączę i zobaczę czy coś się zmieni... po dłuższym testowaniu dam znać co i jak....
EDIT:
już mogę stwierdzić, że nic z tych rzeczy tego błędu nie powoduje, gdyż wyłączenie ich z autostartu nic nie zmieniło... wciąż się wiesza jak się wieszało wcześniej...
EDIT:
już mogę stwierdzić, że nic z tych rzeczy tego błędu nie powoduje, gdyż wyłączenie ich z autostartu nic nie zmieniło... wciąż się wiesza jak się wieszało wcześniej...

- seba86mu
Pokaż log w postaci pliku arn z programu Autoruns => Optymalizacja autostartu z wykorzystaniem narzędzia Autoruns
Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
-
W poniższym linku zamieszczony plik arn i odczyt smart...
Kod: Zaznacz cały
http://speedy.sh/XgHys/dok.rar
- seba86mu
W Autoruns odznacz:
Zakładka Scheduled Tasks:
=> Odznacz wszystko
Zakładka Services:
Odznacz wszystko oprócz:
=> ekrn
=> hpqcxs08
=> hpqddsvc
=> Pml Driver HPZ12
Zakładka AppInit:
=> Odznacz wszystko
Uruchom ponownie komputer.
Zmień na próbę z powrotem router na NetiaSpot i sprawdź czy problem z zamrażaniem się powtórzy.
Zakładka Scheduled Tasks:
=> Odznacz wszystko
Zakładka Services:
Odznacz wszystko oprócz:
=> ekrn
=> hpqcxs08
=> hpqddsvc
=> Pml Driver HPZ12
Zakładka AppInit:
=> Odznacz wszystko
Uruchom ponownie komputer.
lisekx111 pisze:korzystam z netii, dostałem od nich netiaspot, a że ciągle się rozlaczal i szukał synchro, zmieniłem go na stary router od neo, czyli zte zxdsl 831all... nadmieniam ten fakt, gdyż problem zaczął się mniej więcej w tym czasie...
Zmień na próbę z powrotem router na NetiaSpot i sprawdź czy problem z zamrażaniem się powtórzy.
-
Witam,
tak więc odznaczyłem wszystko zgodnie z instrukcją i to nie przyniosło żadnego efektu...
Zmieniłem również z powrotem na router NetiaSpot i tu ku mojemu zdziwieniu system chodził ładnie i nie było żadnego zamrożenia paska zadań, ani okienek... chociaż nie sprawdzałem zbyt długo... jakieś pół godzinki to jednak wszystko śmigało... no prawie wszystko... oprócz nieszczęsnego routera, który co chwila się rozłącza... że internet potrzebny to z powrotem na ZTE zxdsl 831 i od razu po podłączeniu zamrożenie... tak więc przyczynę już raczej na pewno znamy...
pytanie dlaczego tak się dzieje... wcześniej tzn. przed zmianą operatora na Netię (przeszło miesiąc), korzystałem z Neo właśnie na tym modemie i nic podobnego się nie działo, w związku z tym odrzucałem tę opcję jako potencjalną przyczynę...
czy ktoś spotkał się z czymś podobnym, by mógł mi pomóc??
-- 09 sty 2013, 00:44 --
Ponawiam problem, post wyżej napisany zbyt szybko... po dłuższym testowaniu stwierdzam, iż to nie jest wina modemu ZTE... nawet po jego odłączeniu dzieje się z systemem to samo... proszę o dalsze wskazówki co jeszcze można by posprawdzać...
tak więc odznaczyłem wszystko zgodnie z instrukcją i to nie przyniosło żadnego efektu...
Zmieniłem również z powrotem na router NetiaSpot i tu ku mojemu zdziwieniu system chodził ładnie i nie było żadnego zamrożenia paska zadań, ani okienek... chociaż nie sprawdzałem zbyt długo... jakieś pół godzinki to jednak wszystko śmigało... no prawie wszystko... oprócz nieszczęsnego routera, który co chwila się rozłącza... że internet potrzebny to z powrotem na ZTE zxdsl 831 i od razu po podłączeniu zamrożenie... tak więc przyczynę już raczej na pewno znamy...
pytanie dlaczego tak się dzieje... wcześniej tzn. przed zmianą operatora na Netię (przeszło miesiąc), korzystałem z Neo właśnie na tym modemie i nic podobnego się nie działo, w związku z tym odrzucałem tę opcję jako potencjalną przyczynę...
czy ktoś spotkał się z czymś podobnym, by mógł mi pomóc??
-- 09 sty 2013, 00:44 --
Ponawiam problem, post wyżej napisany zbyt szybko... po dłuższym testowaniu stwierdzam, iż to nie jest wina modemu ZTE... nawet po jego odłączeniu dzieje się z systemem to samo... proszę o dalsze wskazówki co jeszcze można by posprawdzać...
- seba86mu
Spróbuj na próbę wyłączyć Przezroczystość oraz tryb Aero:
Przezroczystość:
Prawoklik na pulpicie => Personalizuj => Kolor okna => odznacz Włącz przezroczystość => Zapisz zmiany
Aero:
Prawoklik na ikonie Komputer => Właściwości => Zaawansowane ustawienia systemu => zakładka Zaawansowane => w sekcji Wydajność przycisk Ustawienia => zakładka Efekty wizualne => zaznacz Niestandardowe => odznacz wszystkie ptaszki i pozostaw zaznaczone wyłącznie:
=> Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu
=> Użyj wizualnych stylów okien i przycisków
=> Wygładź krawędzie czcionek ekranowych
Zastosuj => Ok
Uruchom ponownie komputer i testuj.
Przezroczystość:
Prawoklik na pulpicie => Personalizuj => Kolor okna => odznacz Włącz przezroczystość => Zapisz zmiany
Aero:
Prawoklik na ikonie Komputer => Właściwości => Zaawansowane ustawienia systemu => zakładka Zaawansowane => w sekcji Wydajność przycisk Ustawienia => zakładka Efekty wizualne => zaznacz Niestandardowe => odznacz wszystkie ptaszki i pozostaw zaznaczone wyłącznie:
=> Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu
=> Użyj wizualnych stylów okien i przycisków
=> Wygładź krawędzie czcionek ekranowych
Zastosuj => Ok
Uruchom ponownie komputer i testuj.
-
Zmiany te nic nie dały pozytywnego...
Jutro postaram się wrzucić screena by w bardziej obrazowy sposób pokazać co działa, a co nie działa podczas takiego zmrożenia systemu, może wówczas będzie łatwiej coś doradzić....
Jutro postaram się wrzucić screena by w bardziej obrazowy sposób pokazać co działa, a co nie działa podczas takiego zmrożenia systemu, może wówczas będzie łatwiej coś doradzić....
-
- Reklama