Ciągły bluescreen windows 7 !!! Pomocy

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
spikeeeer91

Użytkownik

Post26 mar 2012, 15:55

Dodaję kolejnego screena:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

tylko, że po tej operacji w nic nie mogę pograć i nie sprawdzę działania..

Wydaję mi się, że głównym powodem tego całego zamieszania jest właśnie urządzenie VGA. Bo w żaden sposób nie mogę tego wyłączyć.. Jak odinstaluję gt 430 od razu automatycznie włącza mi się VGA..

-- 26 mar 2012, 14:55 --

elbooro pisze:Też gram w skyrim i mam ten sam problem :/ mimo innego sprzętu Mam już 53 lvl i wcześniej mi się nic nie działo a teraz co chwila bluescreen :/

Wydaję mi się, że jeżeli wcześniej nie miałeś tego problemu winna jest tylko i wyłącznie gra.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 mar 2012, 16:29

spikeeeer91 pisze:Dodam, że wykorzystanie procesora przy sprawdzaniu tej wydajności sięga do 90 %

To normalnie. System testuje wydajność komputera, dlatego procesor jest tak obciążony.
To indeks wydajności systemu. Zaleca odświeżenie, ponieważ wykrył nową kartę graficzną. Pozostawmy to na razie.
spikeeeer91 pisze:tylko, że po tej operacji w nic nie mogę pograć i nie sprawdzę działania..

Tak, bez sterownika nie pograsz, ale sprawdź działanie systemu.
Na początku napisałeś, że blue screeny pokazywały się podczas przeglądania stron internetowych i słuchania muzyki. Przetestuj działanie od tej strony.

spikeeeer91

Użytkownik

Post26 mar 2012, 17:10

blue screen podczas uruchomienia skype..

Nie wiem ja jestem bezradny, chyba trzeba zainwestować w nową płytę główną bez zintegrowanej karty..
Nie rozumiem jak moge nie móc wyłączyć karty VGA w biosie..

-- 26 mar 2012, 15:57 --

Chciałem na nowo zainstalować sterowniki tym razem z płyty (odinstalowałem w menadżerze urządzeń tą kartę VGA i teraz nie mam nic w zakładce karty graficzne, w ogóle teraz nie mam zakładki karty graficzne) no i gdy chce instalować sterownik z płyty bądź ten nowy nie chce ruszyć bo nie widzi urządzenia, system nie wyszukuje gt430... w ogóle jak daję wyszukaj urządzenie to znajduję tylko VGA o co chodzi kurde

-- 26 mar 2012, 16:10 --

Powiem tak, na mój rozum już doszedłem do tego co powoduję te bluescreeny. Otóż po odistalowaniu sterowników gt430 automatycznie włącza mi się ta VGA (zintegrowana) gdy ją również odinstalowuję i wyłączam znika mi zakładka karta graficzna w menadżer urządzeń. Po ponownym uruchomieniu komputera automatycznie następuję instalowanie nowego urządzenia (Jest nim VGA a nie gt430- niestety). Wniosek jest taki, że instalowałem sterowniki z gt430 na kartę VGA i stąd te bluescreeny.. Jedyna rada na to, co zrobić żeby mój system wykrył najpierw gt430 a nie VGA (wiem opcja w biosie na disable by pomogła ale niestety jej nie mam). Seba co w takim wypadku. Wydaję mi się, że zmiana płyty..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 mar 2012, 18:25

spikeeeer91 pisze:Nie rozumiem jak moge nie móc wyłączyć karty VGA w biosie..

Zintegrowana karta graficzna jest cały czas wyłączona, gdy do portu PCI-E podłączona jest zewnętrzna karta.
System cały czas pracuje na karcie GT 430, no bo przecież do tej karty podłączony masz monitor.
spikeeeer91 pisze:Otóż po odinstalowaniu sterowników gt430 automatycznie włącza mi się ta VGA (zintegrowana)

VGA (widoczne w Menadżerze Urządzeń), to nie jest zintegrowana karta graficzna, tylko GT 430 pracująca na sterowniku systemowym (wbudowanym w system) w trybie VGA, dlatego widoczna jest przez system, jako karta graficzna VGA.
spikeeeer91 pisze:Jedyna rada na to, co zrobić żeby mój system wykrył najpierw gt430 a nie VGA (wiem opcja w biosie na disable by pomogła ale niestety jej nie mam).

Twój system cały czas wykrywa tylko GT 430, a w BIOS-ie opcja jest prawidłowa, tylko nieco niezrozumiale opisana.
Gdyby system widział dwie karty, to widoczne byłyby dwa wpisy w sekcji Karty graficzne w Menadżerze Urządzeń.
spikeeeer91 pisze:Init display first:
->PCI
->Onboard
->PGE (doczytałem, że to jest PCI-E 16x [tam mam właśnie podpiętą kartę])
->PGE2 (t jest PCI-E 4x)

Wybieramy PGE (karta podłączona do slotu PCI-E x16)
spikeeeer91 pisze:VGA:
->Enable if no ext PGE
->Always Enable

Enable if no ext PGE
Włączona, jeżeli w porcie PCI-E brak karty, czyli z automatu po podłączeniu karty do PCI-E zintegrowana karta zostaje wyłączona. Czyli ta opcja mogłaby być również nazwana (Disabled). Znaczenie to samo.

Zmiana płyty głównej raczej nie wchodzi w grę, bo to nie ona tutaj jest winowajcą. Przecież na zintegrowanej karcie wszystko jest ok.

Rozumiem, że Service Pack 1 nic nie pomógł ?
Karta nie przegrzewa się ?
Jest jakiś problem z włączeniem aktualizacji automatycznych ? Być może została wydana jakaś poprawka naprawiająca ten błąd.

spikeeeer91

Użytkownik

Post26 mar 2012, 19:12

1. Ok, zainstalowałem sterownik z płytki dołączonej do grafiki,
2. W biosie mam ustawione tak jak napisałeś,
3. Service pack nie pomogł,

Pisałem wcześniej o tej klasyfikacji systemu; otóż odkąd napisałem na tym forum o problemie próbowałem klasyfikować system nie udawało mi się to bo wyskakiwał blue screen, a teraz przechyliłem komputer tzn. położyłem go na boku i dotykałem co jakiś czas czy karta się nie przegrzewa. Zauważyłem, że robiła się coraz bardziej ciepła (była gorąca ale nie parzyła) ale gdy położyłem kompa na boku i gdy dotykałem radiator klasyfikacja ukończyła się pomyślnie. W takim razie nie rozumiem już nic :shock:

-- 26 mar 2012, 18:12 --

Zainstalowałem aktualizacje z płytki i włączyłem scyrima by zobaczyć jak zachowuję się karta, otóż po 15 minutach grania radiator był tak gorący, że wątpie bym palec przytrzymał z 5 sekund, oczywiście nastąpił bluescreen.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 mar 2012, 19:30

spikeeeer91 pisze:Zauważyłem, że robiła się coraz bardziej ciepła (była gorąca ale nie parzyła) ale gdy położyłem kompa na boku i gdy dotykałem radiator klasyfikacja ukończyła się pomyślnie. W takim razie nie rozumiem już nic :shock:

Sprawdź z komputerem leżącym na boku czy podczas gry pokaże się blue screen.
Teraz, jak komputer leży na boku obudowa jest otwarta. Poprzednio jak stał i pokazywał się blue screen również była otwarta ?

Zainstaluj program Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Otwórz program i z sekcji "Komputer" -> "Czujnik" spisz dane z pozycji:
- Temperatury

Te same dane spisz z BIOS-u z sekcji PC Health Status, ewentualnie Hardware Monitor.
spikeeer91 pisze:otóż po 15 minutach grania radiator był tak gorący, że wątpie bym palec przytrzymał z 5 sekund, oczywiście nastąpił bluescreen.

Czyli wychodzi na to, że problemem może być przegrzewająca się karta. Wentylator na karcie pracuje poprawnie ?
Jaka wersja sterownika znajduje się na płytce ?
Sprawdź czy radiator przylega stabilnie do procesora graficznego karty, czy nie jest luźny, czy są wszystkie zaczepy dociskające radiator do procesora graficznego.

spikeeeer91

Użytkownik

Post26 mar 2012, 19:50

seba86mu pisze:Teraz, jak komputer leży na boku obudowa jest otwarta. Poprzednio jak stał i pokazywał się blue screen również była otwarta ?

Obudowa raz jest otwarta a raz nie i tak i tak pokazywały się bluescreeny..

Czujnik z aidy64
Czujnik z biosu

wentylator pracuję poprawnie

Wersja sterownika z płyty:

Co do radiatora: jest stabilny, nie lata

-- 26 mar 2012, 18:50 --

Chciałbym zaznaczyć jeszcze, że gdy miałem odłączoną kartę gt430 pamięć zintegrowana miała 1531 MB

Moja karta ma 1024 MB

A na screenie widoczna jest informacja:
Całkowita dostępna pamięc graficzna 2555 MB

Ja się nie znam ale to wygląda tak jakby dwie karty były uruchomione..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 mar 2012, 19:59

spikeeeer91 pisze:1028x1024

Ilu calowy posiadasz monitor ? Jaki to monitor ?
spikeeeer91 pisze:Odczyt z BIOS-u:
Current CPU FAN Speed - 0 RPM

Czy wentylator na procesorze CPU podłączony jest do gniazdka na płycie głównej opisanego CPU FAN ?

Sprawdź czy radiator przylega stabilnie do procesora graficznego karty, czy nie jest luźny, czy są wszystkie zaczepy dociskające radiator do procesora graficznego.

spikeeeer91

Użytkownik

Post26 mar 2012, 22:02

monitor 17 calowy

Lg flatron L1752S

Wentylator podłączony, radiator stabilny..

seba86mu pisze:Current CPU FAN Speed - 0 RPM

tu się coś nie zgadza ?

-- 26 mar 2012, 20:09 --

Nastąpiła pomyłka wentylator na procesorze CPU był podłączony do gniazdka na płycie głownej opisanego SYS FAN
Oczywiście zmieniłem na CPU FAN.

-- 26 mar 2012, 21:02 --

Nic to nie dało..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 mar 2012, 22:13

Naprawdę kończą mi się już pomysły.
Napisałeś, że karta na chwilę przed pojawiniem się blue screena parzyła, wobec tego zmniejsz na próbę rozdzielczość ekranu na 1024x768, aby zmniejszyć temperaturę karty w grze. W grze również zmniejsz rozdzielczość do 1024x768.
Przetestuj.

Czy masz na obudowie jakiś wentylator, który na próbę możesz odkręcić od obudowy i skierować go na kartę graficzną, aby stworzyć dodatkowe chłodzenie dla karty ?

• Reklama

Wróć do „Problemy”