spikeeeer91 pisze:Nie rozumiem jak moge nie móc wyłączyć karty VGA w biosie..
Zintegrowana karta graficzna jest cały czas wyłączona, gdy do portu PCI-E podłączona jest zewnętrzna karta.
System cały czas pracuje na karcie GT 430, no bo przecież do tej karty podłączony masz monitor.
spikeeeer91 pisze:Otóż po odinstalowaniu sterowników gt430 automatycznie włącza mi się ta VGA (zintegrowana)
VGA (widoczne w Menadżerze Urządzeń), to nie jest zintegrowana karta graficzna, tylko GT 430 pracująca na sterowniku systemowym (wbudowanym w system) w trybie VGA, dlatego widoczna jest przez system, jako karta graficzna VGA.
spikeeeer91 pisze:Jedyna rada na to, co zrobić żeby mój system wykrył najpierw gt430 a nie VGA (wiem opcja w biosie na disable by pomogła ale niestety jej nie mam).
Twój system cały czas wykrywa tylko GT 430, a w BIOS-ie opcja jest prawidłowa, tylko nieco niezrozumiale opisana.
Gdyby system widział dwie karty, to widoczne byłyby dwa wpisy w sekcji
Karty graficzne w Menadżerze Urządzeń.
spikeeeer91 pisze:Init display first:
->PCI
->Onboard
->PGE (doczytałem, że to jest PCI-E 16x [tam mam właśnie podpiętą kartę])
->PGE2 (t jest PCI-E 4x)
Wybieramy PGE (karta podłączona do slotu PCI-E x16)
spikeeeer91 pisze:VGA:
->Enable if no ext PGE
->Always Enable
Enable if no ext PGEWłączona, jeżeli w porcie PCI-E brak karty, czyli z automatu po podłączeniu karty do PCI-E zintegrowana karta zostaje wyłączona. Czyli ta opcja mogłaby być również nazwana (Disabled). Znaczenie to samo.
Zmiana płyty głównej raczej nie wchodzi w grę, bo to nie ona tutaj jest winowajcą. Przecież na zintegrowanej karcie wszystko jest ok.
Rozumiem, że Service Pack 1 nic nie pomógł ?
Karta nie przegrzewa się ?
Jest jakiś problem z włączeniem aktualizacji automatycznych ? Być może została wydana jakaś poprawka naprawiająca ten błąd.