Serdecznie Wszystkich witam, gdyż jestem nowym forumowiczem i to mój pierwszy post w tym ciekawym miejscu.
Wpis umieściłem w tym dziale, bo do końca nie wiem czy jego sedno ma coś wspólnego z bezpieczeństwem, a właściwie tego chce się dowiedzieć.
Komputera używam na wyłączność i nikt inny poza mną z niego nie korzysta (OS - Windows 7 Ultimate). Wczoraj zaobserwowałem, że na pasku mocy sygnału WiFi zakręciło mi się kółko ładowania i na chwilę zerwało połączenie z punktem dostępowym. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie folder CLSID_StartMenuProviderFolder, który pojawił mi się w folderze ostatnio otwieranych w Exploratorze na pasku szybkiego uruchamiania . Nigdy nie otwierałem takiego i stąd moje obawy. Co to jest za folder? Normalnie nie mogę go odnaleźć w zasobach systemowych, a gdy go próbowałem otworzyć z poziomu paska nic się nie działo.
Proszę mi powiedzieć czy to tylko jakiś mały błąd w systemie, czy ktoś uzyskał zdalny dostęp do komputera, bądź próbuje się włamać lub uzyskać dostęp ? Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.
-- 20 cze 2012, 18:15 --
CLSID_StartMenuFolder - skąd w ostatnio uruchamianych ?
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jest jeden szkodnik co może coś podobnego wcisnąć. Proponuję skanowanie programem Malwarebytes AntiMalware.
- Luk@sz_root
- Kontaktowanie:
W tym przypadku bardziej radził bym zastosowanie OTL. Instrukcję możesz znaleźć pod poniższym linkiem.
http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
Pamiętaj, aby uprzednio zaznaczyć Procesy, oraz Moduły na "wszystko", oraz w dolne białe okienko ,,Własne opcje skanowania / skrypt" wkleić następujący tekst:
Zawartość logów (otl.txt i extras.txt) wklej na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, kopiuj > wklej z notatnika w pole do wklejania tekstu a w poście daj link.
http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
Pamiętaj, aby uprzednio zaznaczyć Procesy, oraz Moduły na "wszystko", oraz w dolne białe okienko ,,Własne opcje skanowania / skrypt" wkleić następujący tekst:
netsvcs
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\GloballyOpenPorts\List
Zawartość logów (otl.txt i extras.txt) wklej na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, kopiuj > wklej z notatnika w pole do wklejania tekstu a w poście daj link.
We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget.

-
- Reklama