Coraz większe zużycie pamięci RAM.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Post11 lip 2014, 11:31

Witam. Około tydzień temu złożyłem zestaw komputerowy :
MOBO : asrock z97 killer
gpu : asus r9 290
cpu i5-4670K
ram : Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 8GB.
Okej, wgrałem sobie Win 8.1 i od razu zaczęły się problemy z pamięcią. Mam jeszcze dużo czasu na gwarancję ale piszę do was w celu upewnienia się o tym, że jest to wada sprzętowa, a nie wadliwy software. Sprawa wygląda tak, system odpala się szybciutko, wszystko działa płynnie przez około pół godziny - godzinę, przy czym z minuty na minutę RAM zostaje przez system "zjadany". Rozumiem, że winda trzyma dużo aplikacji w ramie, żeby mieć do nich szybki dostęp ale po pewnym czasie na komputerze nie da się już pracować. Oto screen z Resource Manager'a po około godzinie pracy. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Najdziwniejsze ze wszystkiego jest to, że nie mogę nigdzie znaleźć śladów co tą pamięć zabiera. Po prostu znika. Jeszcze jedno. Po włożeniu pamięci BIOS z automatu ustawił mi taktowanie na 1337MHz, przestawiłem to na 1600 (optymalne dla tej pamięci) oraz wprowadziłem ustawienia XMP (jakieś tam super extreme zapisane przez producenta). Po zmianie tych ustawień jest troszkę lepiej ale dalej jest to nie do zaakceptowania. Komputer dochodzi tak do 98-99% zużycia RAM'u przy samej przeglądarce i paru kartach + jakiś skype, steam w tle. Zaczyna mielić tak, że trzeba go resetować i tak w kółko, 7 sekundowy reset, 15-20% ram usage po tym jak wstanie i z czasem coraz coraz więcej. Pomóżcie zdiagnozować czy to wada sprzętowa czy software. Z góry dzięki za pomoc :)
*EDIT : Na samym początku miałem RAM wsadzony do slotów A1-A2, 2 dni temu zmieniłem na A1-B1.
League Of Legends NA, Lmmo.

heros1303

Stały bywalec

Post11 lip 2014, 11:57

Spróbuj zainstalować Process Lasso i ustaw mu "trymowanie pamięci" co 15 minut. Oraz żeby od razu ztrymował teraz. Czyli po tym gdy ustawisz. Powinno zejść sporo w dół użycie ramu.

Daj może screeny z system explorer, anvir task manager albo process explorer. <-- Może te programy pokażą co to który proces bierze tyle.

Daj też info co masz zazwyczaj włączone programy w tym czasie.

Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Post11 lip 2014, 12:21

Nie udało mi się ustawić trymowania pamięci co 15 minut, jedyne tryby jakie miałem to 30 min, godzina, dwie godziny. Mam angielską wersją programu ale pewnie chodzi Ci o "Scheduled virtual memory trim". Dałem też "Trim Now". Faktycznie pamięć zeszła. Z 99% usage do 83% :P. Ale to i tak niezbyt satysfakcjonyjący wynik przy 8gb ddr3 i samej przeglądarce.
Screen przed memory trim : Obrazek
Około minutę po memory trim : Obrazek. Jak widać mimo to rośnie.
System explorer też nie znajduje nic ciekawego (Wskazuje użycie na około 7,9-8gb, a w procesach jedynie Launcher zjadający 700mb. Czyli wynik taki sam jak w przypadku Task Manager'a, Resource Manager'a lub Process Lasso.
Screeny : Obrazek, Obrazek
Co do tego co mam włączone, odpowiedź prosta. Nic konkretnego co powinno jeść tyle ramu: System, w tle Skype, uTorrent, Steam, AMD CCC i teraz wyjątkowo GameForge Launchera, który ściąga update do Aion'a. Zużycie 92% po memory trim.

heros1303

Stały bywalec

Post11 lip 2014, 12:44

To ustaw co 30 minut - pomyliło mi się.

W opcjach Process Lasso można wziąć na Polski. Poszukaj w options. Poza tym w options/opcje chyba pierwsza opcja ma taką tarczę i tam zrób aby pokazywał procesy wszystkich użytkowników. Do tego na dole w tym samym programie przejdź z zakładki active process/aktywne procesy na all process/wszystkie procesy i tam obadaj sytuację czy coś bierze ponad gb.
(nie rób screenów chyba że coś przyuważysz co bierze tyle gb)

Jeśli nie to standardowo zrób skanowanie pod kątem jakiś szkodników w tym celu zrób skanowanie Malwarebytes Antimalware w wersji ostatniej z 1 na początku oraz skanowanie EEK - Emsisoft emergency kit, na koniec hitman pro z tym że hitman znajdzie Tobie ścieżkę do tych plików, skasowanie ich uaktywnia wersję płatną testową na okres 30 dni więc wystarczy wiedza gdzie się znajdują.

Ogólnie dziwna sprawa ale wydaję się że to raczej wina na lini program - system coś bierze, ale zawsze możesz zrobić test memtest'em na ramie (wypalasz płytkę i tam odpalasz memtest i czekasz na pełny jeden przebieg) Możesz też poczekać na kilka 2-3.

Swoją drogą aktualizowałeś do 8.1 Update 1 system?

Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Post11 lip 2014, 14:01

Process Lasso mimo pokazania procesów wszystkich użytkowników i zaznaczeniu all processes dalej pokazuje największe zużycie Launcher (700-720mb).

Malwarebytes Antimalware wykryło 2-3 robaczki, poszły do kwarantanny. Dziwna sprawa, kiedy Antimalware jest włączony nie działa mi internet O_O.

EEE skanuje, narazie wykrył coś takiego Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) x2.

Update 1 mam.

EDIT. Po zeskanowaniu Antimalware + EEE, narazie utrzymuje się na 35% zużycia.

heros1303

Stały bywalec

Post11 lip 2014, 19:51

Czyli jest poprawa? Trochę poczytałem i sporo ludzi ma z tym problemy po aktualizacji z 8 do 8.1 może to coś wina aktualizacji no ale może można temu zaradzić w jakiś logiczny sposób. Zrób może jeszcze screena z process explorer tuż po starcie bez włączonych aplikacji jeśli będzie sporo gb i włączonymi.

Pobierz ADWcleaner to co znajdzie usuń, ccleaner zaznacz wszystkie kratki w dwóch zakładkach (nie zaznaczaj opcji "usuwaj dane z pustej przestrzeni" oraz jeśli chcesz zachować zapisane hasła w przeglądarce w odpowiednich kwadracikach i potem uruchom cleaner. Później przejdź do zakładki po lewej stronie rejestr (wszystkie kwadraciki ) i tam skanuj a potem napraw problemy. Powtarzaj aż nie będzie nic na liście. Eusing registry cleaner raz puść.

Ponadto możesz po aktualizować sterowniki od chipsetu, grafiki, dźwięku itp.

Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Post27 lip 2014, 11:46

Znikoma poprawa jest. Komputer działa dobrze przez ilość czasu bezpośrednio zależną od tego co na nim robię. Dla przykładu przy uruchomionej wymagającej grze wariuruje po 2-3 godzinach, a przy odpalonym zestawie programów np (chrome,flash,photoshop +/-) około 7-10 godzin. Odsunął bym chyba problem sprzętowy skoro po resecie natychmiastowo działa wszystko okej. Walnąłem ADWCleaner'a i usunąłem wszystko co znalazł ale z tego co widziałem w logu to nic ciekawego. CCleaner używam codziennie od dawien dawna :roll: . Eusing registry cleaner raz puściłem. Wszystkie sterowniki są najnowsze, co do tego to jestem pewien. Najśmieszniejsze jest to, że pokój dalej pracuje podobny zestaw z dokładnie tą samą pamięcią oraz systemem przy czym działa normalnie.
PS. Sorki za tak długą ciszę radiową ale byłem poza granicą :P

Dołączam jeszcze log'a z hijackthis : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

heros1303

Stały bywalec

Post28 lip 2014, 17:42

Z tego co czytałem trochę to problem dotyczy w wielu przypadkach przy aktualizacji z windows 8 do 8.1 . Że nie ma tego problemu na czystym w8.1. Trochę się zastanawiam czy brać tego w8.1 do nowej konfiguracji którą składam. Ale to offtop.

Co do problemu może być wiele przypadków. Np podłączone przez USB jakieś urządzenia, sterowniki (warto pokombinować z starszymi) Mniej więcej chodzi tu o problemy, które powinny być notowane przez dziennik systemowy. Odpal go i zobacz czy nie ma tam na czerwono czegoś (jeden, kilka) jak by co było można screen.

• Reklama

Wróć do „Problemy”