Czarny ekran PADŁ BIOS ? Jak go postawić?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
1sajmon77

Użytkownik

Post04 sty 2012, 19:47

Witam
Mam komputer o parametrach:
Procesor: Intel Pentium Dual Core E200 (2.5GHz)
Płyta: MSI P31 NEO-F v2 Intel P31 (775)
Pamięć: DDR II 2GB (2x1GB) PC800 CL4 A-Data Extreme
Dysk: HDD Samsung 500 GB 16MB cache SATA II F1R
Grafika: Gainward GeForce 9800GT Green 512MB
Zasilacz: ModeCom MC-530 Carbon

Problem jest taki że komputer stoi już rok czasu bez użytku z tego powodu iż pewnego dnia się zresetował i od tamtej pory nie można go uruchomić. Piszę ten temat z myślą że ktoś mi pomoże i uda mi się przywrócić wszystko do normy. A więc tak. Włączam komputer i uruchamiają się wentylatory a na ekranie nie ma nic. Jakiś czas pochodzi (ok. 3min.) i zaczyna się wyłączać na sekundę i włączać się ponownie na sekundę i tak w kółko Dodam jeszcze że komputer nie sygnalizuje odgłosu dźwiękowego. Tak jakby bios się w ogóle nie uruchamiał. Podzespoły typu Zasilacz, Pamięć ram, Karta graficzna, Dysk twardy, Cd-romy, sprawdzane w innym komputerze. Wszystkie te podzespoły działają poprawnie. Nie mam gdzie sprawdzić procesora i płyty głównej. Dodam jeszcze że przy ODŁĄCZONYCH tych wyżej wymienionych podzespołach i zostawionej samej płycie z procesorem i podłączonym zasilaczem, komputer nadal nie wydaje żadnego dźwięku informującego o braku podzespołów. Moje pytanie brzmi czy dam rade z waszą pomocą uruchomić komputer. Ja stawiam na to że padł BIOS ale niech się nad moim stwierdzeniem wypowiedzą doświadczeni forumowicze. Resetowałem BIOS przez wyjęcie baterii, przełożenie zwory, Moja starania nic nie pomogły. Jeżeli uznamy że to BIOS to drugie moje pytanie jest takie Czy da się wgrać nowy BIOS na nie włączającym się komputerze?

Z niecierpliwością czekam na informacje i porady.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 sty 2012, 19:57

Jeśli sprawdzałeś wszystko oprócz procka czy też płyty, to bardziej prawdopodobny jest procesor, sprawdz na płycie czy nie ma wypukłych kondensatorów itp itd. Bios raczej sam z siebie się nie psuje. Co innego jakbyś próbował go aktualizować i coś poszło by nie tak to wtedy do serwisu i na nowo go programują.

1sajmon77

Użytkownik

Post04 sty 2012, 20:17

Jak by to była wina procesora to Komputer by nie wydawał sygnału dźwiękowego? Z biosem nic nie było kombinowane po prostu komputer zresetował się podczas pracy i już tak pozostało. Sama płyta tylko pod zasilaniem, nawet bez procesora nie sygnalizuje nic sygnałami dźwiękowymi.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post04 sty 2012, 20:26

Sprawdziłeś wymianę bateryjki od BIOS-u ?
Koszt 7 zł.
Robiłeś ponowną instalację systemu/format ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

1sajmon77

Użytkownik

Post04 sty 2012, 20:31

Bateryjki nie wymieniałem ale do ostatniej chwili działała bez zarzutu data i godzina cały czas dobra. A po co format jak na odłączonym dysku jest to samo a po włożeniu dysku do innego komputera działa bez zarzutów.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 sty 2012, 20:35

W ogóle nie pokazuje się nic?
Nie da rady wejść do BIOS-u?
Jeśli by się dało, przestaw bootowanie na USB, i uruchom dowolną dystrybucję Linuksa.
W ten sposób sprawdzisz pozostałe podzespoły czyli procek i MoBo.
Jeśli jednak się nie da, to i tak można smuć wnioski o uszkodzeniu któregoś z tych podzespołów.
Czy procesor siedzi odpowiednio w swym gnieździe?

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

1sajmon77

Użytkownik

Post04 sty 2012, 20:36

Procek siedzi odpowiednio a w bios niestety nie wejdzie ;/

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 sty 2012, 00:39

Masz może dostęp do stacji dyskietek? Jeśli tak to zobacz czy próbuje nią kręcić (ważne).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

1sajmon77

Użytkownik

Post06 sty 2012, 02:09

Mam dostęp ale zobaczę rano. Mam włożyć dyskietkę i zobaczyć czy kreci? bo bez raczej nie słychać żeby ruszało flopa.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 sty 2012, 11:57

Tak, to jedna z opcji ratunku biosu, o ile zostały w nim jakieś sektory ratownicze. Inna opcja, to karta graficzna na PCI (stara), bo jedna z opcji ratunkowych to wyświetlanie jeszcze czegokolwiek na tej starej szynie. No i ostatnia opcja to programator ale bios trzeba wyciągnąć, a to zazwyczaj jest problematyczne jeśli jest przylutowany no i najczęściej nieopłacalne przy starszych płytach (taniej kupić na allegro drugą).
Hotfix

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post06 sty 2012, 12:07

Ja bym jeszcze sprawdził, czy wszystkie podzespoły siedzą odpowiednio w swoich gniazdach. ;)

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

1sajmon77

Użytkownik

Post07 sty 2012, 15:35

cosik_ktosik

Dyskietka niestety nie startuje. A stara kartę graficzną myślę że załatwię. Dodaj jeszcze co zrobić jak już będę miał tą kartę.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 sty 2012, 19:04

A to się okaże, bo to zależy od tego jakie procedury naprawcze przewiduje producent. Jeśli rusza taka procedura to prosi o dostęp do biosu na właśnie dyskietce.

Ale przy okazji zrób też dokładne czyszczenie gniazd pamięci, kart w tym graficznej. Zobacz czy nie jest nic uszkodzone, odpalaj kompa na minimalnym zestawie (płyta+ram+grafika najlepiej zintegrowana+zasilacz). I pożycz na 100% sprawny zasilacz dobrej marki.
Hotfix

1sajmon77

Użytkownik

Post20 sty 2012, 22:03

Niestety cosik_ktosik nawet na starej w 100% sprawnej karcie graficznej pod PCI nie rusza mi grafa.

Czy jeszcze jakieś porady lub wskazówki uzyskam ?
Czekam na info.

-- 20 sty 2012, 23:03 --

Dziś udało mi się raz uruchomić komputer. Był wyraźny dźwięk biosu następnie wyświetliła mi się konfiguracja biosu nacisnąłem F2 by ustawić ustawienie default. Po tym windows zaczął się ładować wszystko ładnie się odpaliło lecz pulpit był nieco nie wyraźny. Można było wszystko pod ikonami rozczytać ale było lekko rozmazane. Po chwili wyskoczył czarny ekran jak przy zmianie rozdzielczości i tak już pozostało. Reset i wszystko tak jak było wcześniej czyli brak możliwości włączenia.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 sty 2012, 01:28

Coś jakby nie stykało. Proponuję wszystko rozebrać na części i bardzo dokładnie wyczyścić na złączach. Biała kartka papieru i można nią po złączach kart lekko przejechać co dodatkowo je wyczyści (np grafiki złącze PCIe). I zobaczyłbym na jakimś pożyczonym zasilaczu, ale dobrym jakościowo.
Hotfix

• Reklama

Wróć do „Problemy”