Witam,
Za każdym razem gdy włączałem komputer pojawiał się komunikat:
Boot Block Compatible Version ver 009
Please do NOT insert any disc ino CD-ROM or Floppy drive
if you want to recovery with an USB device.
Bad BIOS checksum. Starting BIOS recovery...
Checking for floppy....
Floppy not found!
Checking for CD-ROM...
CD-ROM not found!
Checking for USB device.
Postanowiłem zrobić reset biosu: wyjąłem i włożyłem baterie CMOS z płyty głównej
i dodatkowo przestawiłem zworkę. Niestety teraz po włączeniu kompa nic się nie pojawia na ekranie jest po prostu czarny. Wszystkie wiatraki chodzą na płycie głównej, komputer podczas uruchamiania nie wydaje żadnych dźwięków, po prostu chodzi ale na ekranie nie pojawia się nic, nie startuje bios i wciskanie klawisza del jak i innych nic nic pomaga. Pomórzcie co mam zrobić. Moja płyta główna to Asus P5E. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Czarny ekran po włączeniu kompa ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Uszkodzenie biosu, to co się pojawiało to działały jeszcze procedury naprawcze, przywracające bios. W tej chwili bios padł. Jeśli nie próbuje kręcić dyskietką to wręcz pewne. Niestety ale tu już tylko serwis i wyciągnięcie biosu, a potem wrzucenie go na programator. Istnieją metody chałupnicze ale można sobie przy niewiedzy tylko mocniej zaszkodzić. Z resztą potrzeba drugiej takiej samej płyty głównej i możliwości wyciągania biosu.
-
Drogo to będzie kosztować ? Oraz mam pytanie czy może wcześniej kupić nową baterię CMOS ( bo to w końcu grosze ), to może to coś pomorze ?
-- 31 sty 2012, 07:47 --
Komp już działa. Już mówię co zrobiłem: wyłączyłem go z zasilania. Wyjąłem pamięci RAM, ponownie je włożyłem i odpaliłem kompa. Patrze BIOS zaczął się wczytywać , trzeba było tylko przestawić w nim opalanie systemu z odpowiedniego dysku czyli opcja „boot priority”. No i system załadował się., na razie działa, ale dopiero dzisiaj na nim posiedzę to zobaczę czy nie będzie restartów i innych takich. Pozdrawiam
-- 31 sty 2012, 07:47 --
Komp już działa. Już mówię co zrobiłem: wyłączyłem go z zasilania. Wyjąłem pamięci RAM, ponownie je włożyłem i odpaliłem kompa. Patrze BIOS zaczął się wczytywać , trzeba było tylko przestawić w nim opalanie systemu z odpowiedniego dysku czyli opcja „boot priority”. No i system załadował się., na razie działa, ale dopiero dzisiaj na nim posiedzę to zobaczę czy nie będzie restartów i innych takich. Pozdrawiam
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
No to powiem Tobie, że Masz mega szczęście. Bo to co się odpaliło wtedy to procedura odzyskiwania biosu.A to oznaczało uszkodzenie logiczne oprogramowania w nim zawartego i niemożliwość jego uruchomienia. Wtedy w biosie startuje podmoduł ratunkowy, który ma pozwolić uratować bios, czyli zaprogramować go na nowo.
Skoro potem już nie startował można było sądzić, że on też powiedział baj baj, a tu niespodzianka. W czepku jesteś rodzony, bo słyszałem tylko pogłoski o czymś takim, że on ruszył, ale jeszcze nigdy nie widziałem aby się to komuś udało
W takich wypadkach tylko płyty z podwójnym biosem wstają, czyli drugi bios zapasowy je uruchamia.
Skoro potem już nie startował można było sądzić, że on też powiedział baj baj, a tu niespodzianka. W czepku jesteś rodzony, bo słyszałem tylko pogłoski o czymś takim, że on ruszył, ale jeszcze nigdy nie widziałem aby się to komuś udało

W takich wypadkach tylko płyty z podwójnym biosem wstają, czyli drugi bios zapasowy je uruchamia.
-
- Reklama