Witam.
Zacznę od początku, kiedyś gdy komputer był włączony (nikt nie grał) zrobił się czarny ekran. Po ponownych próbach włączenia go czarny ekran włączał się po załadowaniu systemu i przy kolejnych próbach coraz wcześniej. Odłączylem więc zapasowy dysk (są to dyski z wejściem starego typu) komputer uruchomił się normalnie, taśmy są ok, specjalnie kupione były nowe. Co może być tego przyczyną ? Proszę o pomoc.
System XP Professional
Typ procesora Intel Celeron, 1717 MHz (17 x 101)
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-8PE800 (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)
Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)
Karta wideo RADEON 9200 SERIES - Secondary (64 MB)
Karta dźwiękowa Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [B-0]
Dysk fizyczny WDC WD800BB-00DKA0 (74 GB, IDE)
Na wszelkie pytania odpowiem jutro ok. 16-ej.
Czarny ekran przy dysku zapasowym
-
Czarny ekran przy dysku zapasowym
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, 12:33 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem pisownię, dodałem polskie znaki diakrytyczne.
Powód: poprawiłem pisownię, dodałem polskie znaki diakrytyczne.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
czarny ekran przy dysku zapasowym
Czy dyski są podłączone na tej samej taśmie? Jak są na nich ustawione zworki?
Czy możesz podłączyć tylko sam problematyczny dysk i podać mi z niego SMART? Jeśli tak, to podaj odczyt danych SMART dysku z programu z programu MHDD: Instrukcja czytania SMART programem MHDD
Komputer tutaj startujesz z przygotowanej płytki CD.
EDIT/////
Podaj jeszcze odczyt napięć z Biosu.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC
Czy możesz podłączyć tylko sam problematyczny dysk i podać mi z niego SMART? Jeśli tak, to podaj odczyt danych SMART dysku z programu z programu MHDD: Instrukcja czytania SMART programem MHDD
Komputer tutaj startujesz z przygotowanej płytki CD.
EDIT/////
Podaj jeszcze odczyt napięć z Biosu.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC
-
- Reklama