Czarny Ekran przy instalacji Windows XP

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
LaRRyxz

Użytkownik

Post06 sie 2009, 18:12

Witam!
Mam problem z instalacja xp otoż po włożeniu płytki z xp jak komputer startuje prosi o wciśnięcie klawisza zeby rozpoczac instalcje. Niestety jak juz wcisne ten klawisz nic sie potem nei dzieje, jest napisane Instalator sprawdza konfiguracje sprzetowaa nastepnie czareny ekran i nic sie nie dzieje.
Kilka miesiecy temu system instalowalem normalnie teraz niestety sie nie da, dodam ze nie zmienialem zadnego sprzetu, a komputer chodzi pozatym calkiem normalnie nie zawiesza, chodzi jak zawsze. Mam 2 dyski ATA 160 Gb i 80Gb. Na pierwszym (160gb) jest zainstalowany system.
Gdy odlacze ten dysk(160Gb) instalacja wchodzi normlanie. Probowalem tez ten dysk(160Gb) podlaczyc do innego komputera i tam instalacja wchodzi normalnie.
Mial moze ktos taki problem i go rozwiazal albo jest w stanie mi pomoc?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 sie 2009, 20:23

Spróbuj na minimalnej konfiguracji komputera (potem wszystko dołożysz). Zostaw tylko dysk na którym ma być system, wyciągnij wszystkie zbędne karty rozszerzeń. Przed instalacją załaduj w Biosie ustawienia zoptymalizowane.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

LaRRyxz

Użytkownik

Re: Czarny Ekran przy instalacji Windows XP

Post07 sie 2009, 00:25

To juz robilem i niestety bez skutku. Z resztą wystarczy, ze odlacze ów dysk a drugi zostawie instalacja ładuje sie bez problemu. A najdziwniejsze jest to, ze gdy podlaczam ten dysk do innego kompa instalacja wczytuje sie normalnie.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 sie 2009, 01:33

Możesz albo zrobić tak, że wyciągasz ten dysk, bierzesz go do innego komputera, podłącz go tam (oryginalny wyciągasz) i zaczynasz instalacje. Po pierwszym etapie testowym, a przed etapem okienkowym (pierwszy restart), wyciągasz dysk i wkładasz go do swojego komputera, aby już normalnie kontynuować instalację.

Inne wyjście, to wyzerować dysk, np programem Killdisk (czyści całkowicie dysk).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post07 sie 2009, 22:42

czy pierwszy dysk jest podłączony jako Primary/Master

LaRRyxz

Użytkownik

Post09 sie 2009, 20:54

Cisowianka pisze:czy pierwszy dysk jest podłączony jako Primary/Master

Tak.

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post09 sie 2009, 22:25

wszystko wskazuje tu na przestarzały BIOS.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post10 sie 2009, 10:56

Sprawdź jeszcze
- Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=21
Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
Instalacja systemu MS Windows XP - instrukcja : viewtopic.php?f=16&t=96
Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego :
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=131
W bardzo małej ilości przypadków za wejście do BIOS-u odpowiadać może inny klawisz, ale zawsze o tym fakcie poinformowani zostaniemy na ekranie POST, np:
Press DEL to enter SETUP
Press F12 to enter SETUP

U mnie F12. :)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

LaRRyxz

Użytkownik

Post11 sie 2009, 12:31

XMan pisze:Sprawdź jeszcze
- Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=21
Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
Instalacja systemu MS Windows XP - instrukcja : http://forum.hotfix.pl/viewtopic.php?f=16&t=96
Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego :
http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=131
W bardzo małej ilości przypadków za wejście do BIOS-u odpowiadać może inny klawisz, ale zawsze o tym fakcie poinformowani zostaniemy na ekranie POST, np:
Press DEL to enter SETUP
Press F12 to enter SETUP

U mnie F12. :)

Probowalem resetowac bios, niestety nic to nei dało.
Jesli chodzi o instalacje to pokazuje mi sie zawsze aby wcisnac dowolny klawisz, ale potem nie pokazuje mi sie ten niebieski ekrean, gdzie w lewym górnym rogu jest napis "Instalator systemu Windows"

lukasz1214

Użytkownik

Post11 sie 2009, 13:44

Do autora Postu spróbuj na innej kości ram Bo ja miałem taki problem Instalator Sie włączał przeszło F2 f6 i gdy miało ładować plik i to nie szlo Zmieniłem kość I poszło zmień kość z slota albo daj inna
Podpis został wyłączony przez Administratora

• Reklama

Wróć do „Problemy”