Witam!
Padł Windows XP w pececie. Po kilku próbach naprawy nie pozostało nic innego, jak reinstalacja.
I tu pojawia się problem. Bo komputer niektóre płyty traktuje jako bootowalne, a niektóre nie. A ta płyta która bootuje jest już trochę podniszczona i podczas instalacji nie chce niektórych plików odczytać.
Bootuje z następujących:
- SuperGrub (i to nagrany na DVD-RW)
- Cichy Boot Disk
- Komputer Świat płyta serwisowa VISTA PE
- oryginalny Windows XP do laptopa HP polski (a i to nie za każdym razem) - niestety nie mogę z niej poprawnie zainstalować systemu,
Nie bootuje z następujących:
- oryginalny Windows XP do laptopa HP angielski (ta sama instalka co powyżej, tylko wersja angielska),
- każda inna testowana przeze mnie instalka Windowsa.
Czy ktoś wie może dlaczego tak się dzieje? Dysk testowałem, większych błędów nie stwierdzono, pamięć też ok.
Napęd też chyba nie jest przyczyną, bo poza tym działa normalnie (nagrywarka DVD Lite-ona).
Płyta główna Gigabyte M52S-S3P, BIOS Award Software ver. F4d z 03.04.2008
Możliwe, że mógłbym odświeżyć BIOS (najnowszy jest z 08/01/2010), ale w końcu zainstalowałem system z pendrive'a (opcja USB-ZIP w BIOSie). Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jest fajny poradnik jak to zrobić.
Czemu niektóre płyty CD bootują, niektóre nie.
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Czemu niektóre płyty CD bootują, niektóre nie.
Może po prostu laptop już ma problemy z niektórymi płytami i trzeba mu aktualizować firmware? Czyta je w ogóle normalnie?
-
- Reklama