czerwone światełko w komputerze
-
Witam, wczoraj miałam zmieniony zasilacz w kompie o od tej pory to czerwone światełko koło zielonego świeci mi sie non stop, kiedys migało i jak scieło mi kompa to wtedy swieciło cały czas. Wie ktos może od czego to swiatełko jest i co mam zrobić zeby migało?
- leon1956
Domyślam się ,że jest to dioda LED na płycie głównej .Powinnaś przeczytać w instrukcji płyty co oznaczają stany tej diody.Oczywiście jak ją posiadasz .
Świecenie ciągłe - miganie lub nie świecenie . Jaka płyta główna ?
Świecenie ciągłe - miganie lub nie świecenie . Jaka płyta główna ?
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
-
Koleżanko najcześciej czerwona dioda LED.owa to dioda pracy HDD czyli dysku twardego. Miga kiedy dysk pracuje, mozna to tak wytlumaczyc ze wskazuje obciazenie dysku. Podejrzewam, ze to ta dioda. Mialem niedawno podobny problem. Rozwiazalem go tak:
1. sprawdzilem w instrkcji plyty glownej piny odpowiedzialne za tzw. "HDD LED" okazało sie ze piny były wolne a co za tym idzie dioda nie była wpięta w swoje "gniazdo" tylko w jakies inne, nie chcialbym sklamac w jakie, bo niepamietam.
Inną możliwą przyczyna jest złe napiecie na płycie głównej.
Proponuje sprawdzic te dwie rzeczy, nie jestem przekonany co do moich racji.
-- 07 paź 2011, 15:39 --
Napięcie polecam sprawdzic Everestem.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
1. sprawdzilem w instrkcji plyty glownej piny odpowiedzialne za tzw. "HDD LED" okazało sie ze piny były wolne a co za tym idzie dioda nie była wpięta w swoje "gniazdo" tylko w jakies inne, nie chcialbym sklamac w jakie, bo niepamietam.
Inną możliwą przyczyna jest złe napiecie na płycie głównej.
Proponuje sprawdzic te dwie rzeczy, nie jestem przekonany co do moich racji.
-- 07 paź 2011, 15:39 --
Napięcie polecam sprawdzic Everestem.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
nie mam instrukcji właśnie:( tak myslałam ze koles w serwisie instalując nowy zasilacz zle wpiął te kabelki:( a jak moze sprawdzić napięcie na płycie głownej? da sie to zrobic przez program everest?
- leon1956
Jeszcze raz - jaka płyta główna ? . Ta dioda Led jest na płycie czy na panelu przednim kompa ? .Jak nie wiesz jaka płyta to sprawdź np. tymDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników w zakładce "Mainboard"
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
-
płyta głowna chipset nViDIA GeForce 430+ nVIDIA GeForce 6100
nie wiem czy ta dioda jest na płycie ale jest w obudowie kompa między przyciskiem właczającym komputer a przyciskiem restart
nie wiem czy ta dioda jest na płycie ale jest w obudowie kompa między przyciskiem właczającym komputer a przyciskiem restart
-
wiec to sa diody LED o których mówie. Tak napiecia mozna sprawdzic tym programem ktorego link ci podałem. Jeżeli nie masz instrukcji, wylacz komputer z zasilania, rozkrec lewy panel obudowy i sprawdz te piny. To sa takie male igieleczki(przy nich powinien byc skrotowy napis od czego sa. np. HDD LED)
- leon1956
Ta dioda sygnalizuje pracę Hdd , może migać , świecić , lub nie świecić to zależy od stanu pracy twardego dysku . Nie powinna się świecić non stop - co by wskazywało na ciągłą pracę Hdd . Być może kabelek od tej diody faktycznie jest źle podłączony ale z drugiej strony to nie ma nic wspólnego z wymianą zasilacza (teoretycznie) . Aby to sprawdzić trzeba otworzyć obudowę . Jeżeli kabelek jest dobrze podłączony i dioda świeci się non stop to wskazuje na ciągłą prace dysku .
Jeżel np. kopiuje się duże pliki to ok. Spróbuj tak zrobić - Panel sterowania>opcje zasilania>zmień ustawienia planu>zmień zaawansowane ustawienia zasilania>dysk twardy>wyłącz dysk twardy po - ustaw np.10 min.>zastosuj . Po tym czasie komputer odłącza zasilanie hdd . Dioda powinna zgasnąć .
Jeżel np. kopiuje się duże pliki to ok. Spróbuj tak zrobić - Panel sterowania>opcje zasilania>zmień ustawienia planu>zmień zaawansowane ustawienia zasilania>dysk twardy>wyłącz dysk twardy po - ustaw np.10 min.>zastosuj . Po tym czasie komputer odłącza zasilanie hdd . Dioda powinna zgasnąć .
-
ok ale ja nie chce wyłaczac dysku tylko zeby ta dioda znowu migała jak przed wymianą zasilacza.. nie wiesz moze który to kabelek musze przepiąć/ wpiąć/ wypiąć zeby znowu migała ta dioda? co sie stanie jesli dalej bedzie sie swieciła non stop? i co sie stanie jesli wyłacze dysk twardy?
Ostatnio zmieniony 07 paź 2011, 18:44 przez marta1806, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kabelek na którym jest HDD LED ma być wpięty do gniazda z HDD LED zoba czy tak jest
Jest to pewnie w prawym dolnym rogu płyty

Jest to pewnie w prawym dolnym rogu płyty

-
mozesz jaśniej? ja jestem zielona jak trawka na wiosne i chciałabym zebys mi napisał szczegółowo gdzie ten kabel jest w którym miejscu jest ta płyta i jak ona wyglada i gdzie jest to gniazdo?
-
1. Odepnij komputer od zasilania.
2. Rozkreć lewy panel obudowy( z tylu masz 2 srubeczki)
2. Rozkreć lewy panel obudowy( z tylu masz 2 srubeczki)
-
Płyta w środku kompa
Kabelek:

Powinien być wpięty do gniazda o takiej samej nazwie.

Kabelek:

Powinien być wpięty do gniazda o takiej samej nazwie.
-
3. Plyta główna to taka plaska plyta do ktorej podlaczasz wszystkie podzespoly komputera. Jezeli rozkrecisz komputer bedziesz widziala plyte glowna.
-- 07 paź 2011, 18:56 --
4. poloz komputer na "pewnym gruncie na plasko.
-- 07 paź 2011, 18:59 --
5. Piny ( nasze igiełki - szpilki ) powinny znajdowac sie w prawym dolnym rogu
-- 07 paź 2011, 18:56 --
4. poloz komputer na "pewnym gruncie na plasko.
-- 07 paź 2011, 18:59 --
5. Piny ( nasze igiełki - szpilki ) powinny znajdowac sie w prawym dolnym rogu

-
ok a skąd mam wziąć ten kabelek? gdzie on jest? to jest jeden z tych kolorowych od zasilacza?
-
- Reklama