Częste wieszanie się komputera

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
wojtex915

Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2009, 21:09

Częste wieszanie się komputera

Post10 lut 2009, 21:14

Witam jestem nowy :)

Nie wiem ile już tematów w sieci napisałem i nikt mi nie pomógł :)

Moze Wy?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Przeczytajcie i powiedzcie co można jeszcze zrobić : oczywiście to mój temat.

Dodam ze dziś kopiłem nowy coolder i temp w stresie wynosi ok 50 C`.



Proszę pisz używając znaczków pl - dostosuj się do pkt 7 regulaminu.
Zmieniłem tytuł
Ostatnio zmieniony 10 lut 2009, 22:32 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Mnóstwo błedów ortograficznych-poprawiłem

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21276
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Czeste zwiechy

Post10 lut 2009, 21:25

No to po kolei. Co Nam szkodzi, nic przecież to nie kosztuje :)

Z programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników podaj odczyt z czujników (w programie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).

Podaj odczyt napięć z Biosu.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC.

Sprawdzałeś Memtestem czy Memtestem86+? Jest tu znaczna różnica.
Sprawdź pamięć programem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Memtesta ściągasz, wypakowujesz jeżeli potrzeba, aby nagrać plik ISO. Nagrywasz go na płytę, w Nero opcja Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Potem uruchamiasz na nowo komputer bootując go z płyty (w biosie ustaw: okno Advanced Bios Features->First Boot Device ustaw na CD/DVD).

Podaj odczyt danych SMART: viewtopic.php?f=22&t=30
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

wojtex915

Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2009, 21:09

Re: Częste wieszanie się komputera

Post10 lut 2009, 21:37

a wiec memtestami sprawdziłem i jest all ok :)

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ---> HD TUNE

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ----> EVEREST I NAPIECIA (sa takie same jak w biose, sprawdzilem)

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 501
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Częste wieszanie się komputera

Post10 lut 2009, 21:49

Zrób logi w programie HjackThis i ComboFix (instrukcja viewtopic.php?f=42&t=146 )
Logi wklej na np. wklej.org
Zrób optymalizacje systemu http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=97
Defragmentacje możesz zrobić przez system lub programem znalezionym w google.
Przez system : Srart-->wszytskie programy-->akcesoria-->narzędzia systemowe-->defragmentator dysków.

Jeżeli system będzie czysty przyczyny należy szukać w podzespołach kompuetra.
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

wojtex915

Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2009, 21:09

Re: Częste wieszanie się komputera

Post10 lut 2009, 21:55

Nic mu nie jest sam sobie sprawdziłem. chyba jest to zwiazane ze sprzetem ;/

Powiedzcie mi jak ACPI wyłączyć?

Awatar użytkownika
Areecki

VIP
Posty: 501
Rejestracja: 25 lis 2008, 21:53
Lokalizacja: świętokrzyskie

Częste wieszanie się komputera

Post10 lut 2009, 21:56

Jak chcesz chociaż z tego co piszesz defragmentacji nie robiłeś, a napewno by się przydała.
Co do ACPI to już ktoś inny musi Ci napisać.
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21276
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Częste wieszanie się komputera

Post10 lut 2009, 22:20

Temperatury są w normie.

Dysk jest ogólnie zdrowy, ale spójrz proszę na napięcia. O ile 12V oraz 3.3V wyglądają dobrze, o tyle coś tu jest nie tak z napięciem 5V. One nie powinno przekraczać 5.25V. U Ciebie wynosi ono 5.4V, zdecydowanie za dużo, nawet jak na Everesta.

Czy możesz skombinować miernik i sprawdzić to napięcie? Od punktu 2 w dół: http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=79
Wiem, że wymieniałeś, no ale przydałoby się to sprawdzić.

W jakim stanie są kondensatory na płycie głównej? Sprawdź czy nie ma tam podobnych objawów: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Załaduj w Biosie ustawienia zoptymalizowane.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL lub F2 przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz Load Optimized Defaults, a jak nie ma to w zakładce Exit -> Load Default Settings (lub podobnie w zależności od Biosu) i zapisz zmiany klawiszem F10. Na wszelkie pytania, odpowiedz Y (Yes).

Sprawdź jeszcze raz czujniki w Evereście, ale najpierw włącz obciążenie procesora. Możesz się posłużyć programem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

ACPI o ile da radę wyłączyć, to zrobisz to w Biosie (Power Management)
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

wojtex915

Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2009, 21:09

Re: Częste wieszanie się komputera

Post11 lut 2009, 17:17

już mierzyłem : podał takie jak everest 5.4 :(
Jest sposób na obniżenie tego napięcia z poziomu windy?

Kondensatory sa ok.

ACPI wyłączyłem ale potem się nie chciał komp włączyć, wiec znów włączyłem.

Zrobię to z biosem :)

Proszę odp :)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2009, 17:19 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodałem znaczki pl, pamiętaj o ich używaniu

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21276
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Częste wieszanie się komputera

Post11 lut 2009, 17:18

Nie obniżysz, nie ma szans.

Sprawdź odczyty, gdy działa Orthos.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

wojtex915

Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2009, 21:09

Częste wieszanie się komputera

Post11 lut 2009, 17:24

Podczas Orthosa : temp podniosły się o 3 stopnie.

To co mam z tym napięciem zrobić?

Proszę pisz z znaczkami pl - patrz pkt 7 Regulaminu
me@djohnsc

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21276
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Częste wieszanie się komputera

Post11 lut 2009, 17:29

A co się dzieje wtedy z tym napięciem?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

wojtex915

Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2009, 21:09

Re: Częste wieszanie się komputera

Post11 lut 2009, 17:35

napięcia się zmieniają 5V zmienia z z 5.4 na 5.45 , 5.38.5.43 itd w granicach 2-3 . po wyłączeniu ORTHOSA znów jest 5.4
Ostatnio zmieniony 11 lut 2009, 17:39 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodałem znaczki pl

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Częste wieszanie się komputera

Post11 lut 2009, 17:47

wojtex915, sprawdź jeszcze stan kondensatorów na płycie głównej (szczególnie w okolicach procesora) - tak jak napisał już cosik_ktosik.
Głównie zwróć uwagę na górne - srebrne powierzchnie kondensatorów. Jeżeli są one wypukłe do góry, to niedobrze.
Ich górne powierzchnie powinny być płaskie.

Jeżeli nie zauważysz nieprawidłowości w wyglądzie kondensatorów, to chyba pozostaje już tylko sprawdzenie działania komputera na innym zasilaczu.
Przyczyną Twoich problemów może być zbyt wysokie i niestabilne przy obciążeniu napięcie na linii +5V, a to wina zasilacza.

wojtex915

Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2009, 21:09

Częste wieszanie się komputera

Post11 lut 2009, 17:57

dzięki wszystkim za info, postaram się wymienić zasilacz :)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2009, 17:58 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodałem znaczki pl



  • Reklama

Wróć do „Problemy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości