czy drugi dysk moze rzutowac na prace komputera?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
phv

Użytkownik

Post04 mar 2012, 16:49

witam
mam taki problem: jakis miesiac temu zaczal mi sie sypac stary komputer...wyskakiwaly 'krzaki', wylaczal sie monitor na kilka sekund.., zawieszal sie...z czasem juz niemal nie reagowal przy wlaczaniu.
zajrzalem do srodka i byl strasznie zakurzony a wszystkie komponenty gorace...po kilku nieudanych probach postawienia go na nogi (wyczyszczenie, wymiana ramow, karty graficznej..) kupilem inny od kolegi uzywany ale sprawdzony wszystko dzialalo.
jednak u mnie w domu znow sie zaczely podobne problemy...zawieszanie sie, krzaki, blue screen.. kupilem listwe antyprzepieciowa, wymienilem przewod zasilajacy oraz sam zasilacz (ktory na pewno jest sprawny bo zasila bez problemow lepszy mocniejszy sprzet).
jednak z tego pierwszego komputera ktory sie przegrzewal do tego 'nowego' podlaczylem twardy dysk, ktory mi sluzy jako drugi dysk 'slave'.
moje pytanie: czy ten drugi dysk moze miec jakas awarie ktora bedzie rzutowac na prace komputera i powodowac jego zawieszanie sie?
dodam tylko ze nie mam z tym dyskiem jakichs widocznych problemow; odczytuje dane, nie przegrzewa sie..
bede wdzieczny za pomoc
podrawiam

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 mar 2012, 16:55

Jeśli ma jakieś błędy na powierzchni, to może jak najbardziej rzutować, ale bardziej, jakby był systemowym.
Czy zasilacz nie jest teraz po podłączeniu kolejnego podzespołu nadmiernie obciążony?
Podziel się informacjami na jego temat: producent, model ile Wat?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

phv

Użytkownik

Post04 mar 2012, 17:02

zasilacz to procomp ATX KY-400W
w komputerze podlaczona jest jedynie stara karta grafiki ATI Radeon 9200 (RV280) co do ktorej mam zapewnienie ze dziala wlasciwie oraz karte dzwiekowa bez ktorej tez juz wystepowaly opisane wyzej objawy
no i dwa dyski twarde

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 mar 2012, 17:12

Primo::

Podaj napięcia generowane przez zasilacz.
Do tego możesz użyć Everesta, lub AIDA64.
Podaj wszystkie linie. Jeśli któraś będzie niedostępna, podaj odczyt z BIOS-u,
lub użyj miernika.

Secundo::

Wykonaj test HD Tune dysku dołożonego i systemowego i pokaż zakładkę Health oraz odczytaj S.M.A.R.T

phv

Użytkownik

Post04 mar 2012, 18:24

pomiar napiecia: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

health systemowego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

i dolozonego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

nie wiem jak sie odczytuje S.M.A.R.T.?

-- 04 mar 2012, 18:24 --

podobno te programy do pomiaru napiec nie sa wiarygodne i powinno sie mierzyc miernikiem...niestety nie posiadam i nie mam jak go szybko zdobyc a zalezy mi na jak najszybszej naprawie tego komputera
wklejam aktualne wyniki z hwmonitora: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
i o ile inne wartosci jakos zbytnio od siebie nie odbiegaja (pomijajac te ujemne ale one podobno nie maja znaczenia) to wlasnie na tym 5V pomimo wymiany zasilacza ciagle otrzymuje po jakims czasie pracy komputera taki wynik
czy te skoki napiec moga byc spowodowane przez twardy dysk lub karte grafiki?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 mar 2012, 19:11

Witam, w jednym i drugim przypadku coś jest nie tak z komunikacją, a więc najprawdopodobniej kable danych do wymiany.

-- N, 4 mar 2012, 19:11 --

Aaa i może to być spowodowane zasilaczem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

phv

Użytkownik

Post04 mar 2012, 23:42

a czy jest to prawda ze podczas instalowania windowsa nalezy odpiac inne dyski i zostawic tylko ten na ktorym ma byc system? bo ja mialem podpiete oba i do teraz system nie chce mi ruszyc bez tego drugiego...i robi mi podczas odpalania windowsa 'sprawdzanie spojnosci danych' na dwoch partycjach z tego dysku dolozonego wlasnie niesystemowego :roll:

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post04 mar 2012, 23:46

phv pisze:a czy jest to prawda ze podczas instalowania windowsa nalezy odpiac inne dyski

Szczerze? Nie raz instalowałem windę i nie miałem czegoś takiego, a mam także dwa dyski.
Możliwe, że to przez te błędy w komunikacji, które masz. Wymień kable i sprawdź ponownie.

phv

Użytkownik

Post05 mar 2012, 00:23

sorry ale co to sa te kable danych? te szerokie tasmy laczace dyski z plyta glowna?

-- 05 mar 2012, 00:23 --

SpeedFan mi pokazuje jakies bledy...mozna prosic o ich analize?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2012, 00:32

sorry ale co to sa te kable danych? te szerokie tasmy laczace dyski z plyta glowna?

Tak to one.

-- Pn, 5 mar 2012, 00:32 --

Ten dysk ma na dodatek już bad sektory logiczne naprawialne zerowaniem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 mar 2012, 00:36

Jeśli masz dyski ATA to szerokie, prawdopodobnie białe. Jak masz dyski SATA to wąskie w kolorze czerwonym. Co do błędów wydaje mi się, że masz też uszkodzone sektory, ale mogę się mylić, bo pisze z telefonu I foto było mało wyraźne.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post05 mar 2012, 01:12

Znaczne spowolnienie pracy komputera może wywołać również nieprawidłowe połączenie dysków do taśm, tzn.:

- nie powinno się do jednej taśmy podłączać dwóch różnych urządzeń, czyli dysku twardego oraz napędu optycznego; jeżeli posiadasz dwa dyski twarde, to powinny one być podłączone do tej samej taśmy. Podsumowując: na jednej taśmie dyski twarde, na drugiej taśmie napęd optyczny,

- dyski twarde powinny być podłączone w sposób: dysk twardy MASTER (ten, na którym zainstalowany jest system - z ustawieniem zworki na MASTER) należy podłączyć do ostatniej wtyczki taśmy, zaś dysk z ustawieniem zworki w tryb SLAVE do środkowej wtyczki taśmy,

- dyski twarde powinny być podłączone do taśmy 80-żyłowej (rozpoznasz ją po 80 żyłach). Analogicznie 40-żyłowa posiada 40 żył. Napęd optyczny może być na taśmie 40-żyłowej,

- to mniej istotny element, ale warto byłoby się do niego stosować: taśma z dyskami twardymi powinna być podłączona do kanału IDE0 na płycie głównej (wtyczka opisana IDE0), zaś taśma z napędami optycznymi do kanału IDE1 (wtyczka opisana IDE1).

phv

Użytkownik

Post05 mar 2012, 22:11

dzieki wszystkim za odpowiedzi!
komp jeszcze nie dziala calkiem stabilnie ale mysle ze juz jestem na dobrej drodze :)
pozdrawiam

• Reklama

Wróć do „Problemy”