Czy temperatura MCH jest zbyt duża?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Mordeczko

Użytkownik

Post08 wrz 2012, 19:53

Witam, Godzine temu coś się stało z moim komputerem. Podczas grania nagle zaczął dziwnie buczeć/szumieć doszedłem do tego że dźwięk wydobywa się z wentylatora karty graficznej, zresetowałem komputer po odpaleniu gierki wentylator zaczął strasznie wolno chodzić, a karta graficzna aż parzyła przy dotyku. Nie wiem dlaczego to się stało lekko wyczyściłem karte graficzną i wentylator (mimo tego że nie dawno był czyszczony) i teraz narazie chodzi. Jednak zeby sie upewnić wstawiam zrzut z HWMonitor bo wydaje mi się ze temperatura MCH jest zbyt duża? Mylę się?

Moja karta graficzna to:GeForce 8800GS

Obrazek

@EDIT
znowu jest to samo temp. przekrzoczyla 85 stopni i znowu wentylator wolno sie kręci. co zrobić?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post08 wrz 2012, 20:58

MCH i TMPIN5 mogą być odczytami temperatury mostka północnego i południowego (chipsetu), ale mogą być również błędnymi odczytami czujnika przez program, lub mylnego rozpoznania czegoś, co nie jest czujnikiem jako czujnik.

Dotknij palcem radiatorów na płycie głównej na mostku północnym i południowym i sprawdź czy parzą.

Podaj jeszcze odczyt temperatury z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Sensors

Kiedy ostatnio czyściłeś porządnie wnętrze komputera z kurzu ?
Wszystkie radiatory (na procesorze i karcie graficznej) powinny błyszczeć. To samo dotyczy wentylatorów.
Może czas najwyższy wymienić pastę termoprzewodzącą na rdzeniu karty graficznej, a jeżeli piszesz, że wentylator na karcie dziwnie pracuje to i wentylator, lub zaopatrzyć się w jakieś nowe niereferencyjne chłodzenie dla karty graficznej.

Mordeczko

Użytkownik

Post08 wrz 2012, 22:32

Obrazek Czerwony pasek stale rośnie.

Radiatory są letnie, tzn. nie parzą przy dotyku. komputer był czyszczony ok. miesiąca temu. Jeszcze pogadam ze znajomym informatykiem może coś poradzi.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2012, 18:42

Bym się zastanowił nad nałożeniem nowej pasty termoprzewodzącej na chipset. Jeśli nic się nie zmieni to czujniki są uszkodzone.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”