Czy to jest problem z Biosem ?
- leon1956
Spróbuj zaktualizować Bios . Tak jak pisałem , pobierz program Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Zrobisz to bezpiecznie i szybko za pomocą tego programu . Czy to pomoże ? Zobaczysz .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
- Edi_88_88
Spoko spróbuje tak zrobić
choć moja mi wrzeszczy za uchem,że jak coś nie tak pójdzie(nie potrzebnie jej o tym ryzyku mówiłem) to na FB sobie nawet nie wejdzie

- robiwielki
- Kontaktowanie:
No to zostaje jedynie zaktualizować bios
, lepiej trzeba było nie mówić 

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- Edi_88_88
jak pisaliście właczyłem ten program @Bios ,tylko że przy wybraniu komendy 'UpDate from Gigabyte server' miałem do wyboru parę krajów,po wybraniu któregokolwiek wychodzilo mi coś takiego 'this is not a regular file name.Do you want to update the Bios?' stwierdziłem ,ze coś się nie zgadza,wiec odpuściłem,ale chciałem zobaczyc co daje taka ikonka w tym programie z 'małpą' po najechaniu na nią pisze 'Live UpDate' wcisnąłem i zaczeła się aktualizacja.po chwili wyskoczyło ,że UpDate Succefull' ale teraz boje sie kompa zrestartować,bo do końca nie wiem co się zainstalowało...
-- 18 cze 2014, 18:35 --
zrestartowałem kompa,ale ta aktualizacja LiveUpDate nie weszła jednak chyba,bo wyswietla dalej koło modelu płyty F2,ale 'Leon1956' pisze żeby w tym programie wybrać 'UpDate from G....servwer' a tam wychodzi że coś nie tak,mam zignorować tą informacje?
-- 18 cze 2014, 18:46 --
Zignorowałem i UpDate poszedł,uruchomiłem system jak wcześniej bez problemów,przy właczaniu pisze mi teraz koło modelu płyty gł. F11 a nie F2,ale...dalej po wejściu w ustawienia Bios,wyrzuca po paru sek.czarno i głucho,tylko chłodzenie procka słychać,już nie wiem skoro nie Bios to co ?chyba że sama kość Bios'u jest uszkodzona?
-- 18 cze 2014, 18:35 --
zrestartowałem kompa,ale ta aktualizacja LiveUpDate nie weszła jednak chyba,bo wyswietla dalej koło modelu płyty F2,ale 'Leon1956' pisze żeby w tym programie wybrać 'UpDate from G....servwer' a tam wychodzi że coś nie tak,mam zignorować tą informacje?
-- 18 cze 2014, 18:46 --
Zignorowałem i UpDate poszedł,uruchomiłem system jak wcześniej bez problemów,przy właczaniu pisze mi teraz koło modelu płyty gł. F11 a nie F2,ale...dalej po wejściu w ustawienia Bios,wyrzuca po paru sek.czarno i głucho,tylko chłodzenie procka słychać,już nie wiem skoro nie Bios to co ?chyba że sama kość Bios'u jest uszkodzona?
- XMan
już nie wiem skoro nie Bios to co ?
Może jednak warto sprawdzić zasilacz ?
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Jak nie bios to teraz zasilacz
, warto pożyczyć na chwile od kogoś.
Ja chyba otworze punkt z wypożyczalnią zasilaczy, czy to takie będzie moje moto życiowe.

Ja chyba otworze punkt z wypożyczalnią zasilaczy, czy to takie będzie moje moto życiowe.

- XMan
Jeszcze możesz sprawdzić wcześniej kości.
Powiedz "swojej" że musisz kupić 0.5 litra czystego spirytusu
Wyciągnij wszystkie pamięci, przeczyść sloty oraz styki, sprawdź najpierw na jednej kości a później na drugiej.
Zobacz zmianę na slotach.
Z resztą spirytusu to chyba już wiesz jak należy prawidłowo zrobić/zainstalować
Powiedz "swojej" że musisz kupić 0.5 litra czystego spirytusu

Wyciągnij wszystkie pamięci, przeczyść sloty oraz styki, sprawdź najpierw na jednej kości a później na drugiej.
Zobacz zmianę na slotach.
Z resztą spirytusu to chyba już wiesz jak należy prawidłowo zrobić/zainstalować

- Edi_88_88
He sprawdzę te kości pamięci są dwie i dwa sloty,więc wiele kombinacji nie ma
jeśli nie to to będe musiał zasilacz zakupić i tak w sumie zbierałem się już do wymiany,bo słabiutki jest
dziś sprawdzę tą pamięc ale z instalacją spirytusu poczekam do piątku,bo jakiś wirus mógłby mi jutro w pracy przeszkadzać

-- 19 cze 2014, 16:43 --
Wyczyściłem sloty-styki i podpinałem w różnych kombinacjach,niestety bez sukcesu,więc to raczej nie Ram,chyba że obie kości naraz padły,ale wątpię w to tym bardziej że w środowisku windows,działa wszystko...
Zostaje mi jeszcze sprawdzenie tego zasilacza...tylko kupować w ciemno to troche lipa,nie bardzo mam od kogo pożyczyć,bo wszyscy lepsi znajomi,ktorzy by mi mogli użyczyć tego urządzenia mają Laptopy
A jeśli juz kupować to jakiej marki byłby ok?bo na e-bay'u jest tego mnóstwo i nawet nie takie drogie,są nawet takie po 750W,ale większość z nich to marki które nie wiele mi mówią...

dziś sprawdzę tą pamięc ale z instalacją spirytusu poczekam do piątku,bo jakiś wirus mógłby mi jutro w pracy przeszkadzać

-- 19 cze 2014, 16:43 --
Wyczyściłem sloty-styki i podpinałem w różnych kombinacjach,niestety bez sukcesu,więc to raczej nie Ram,chyba że obie kości naraz padły,ale wątpię w to tym bardziej że w środowisku windows,działa wszystko...
Zostaje mi jeszcze sprawdzenie tego zasilacza...tylko kupować w ciemno to troche lipa,nie bardzo mam od kogo pożyczyć,bo wszyscy lepsi znajomi,ktorzy by mi mogli użyczyć tego urządzenia mają Laptopy

A jeśli juz kupować to jakiej marki byłby ok?bo na e-bay'u jest tego mnóstwo i nawet nie takie drogie,są nawet takie po 750W,ale większość z nich to marki które nie wiele mi mówią...
- robiwielki
- Kontaktowanie:
To nie fajnie, szkodą ze nie masz z kąt pożyczyć na moment zasilacza, to be za oszczędziło kasy, gdy by nie o zasilacz chodziło. A jakiś konkretny model masz wypatrzony czy to chodzi o kasę, miedzi ile a ile kasy przeznaczasz na zasilacz ??
-- 19 cze 2014, 16:20 --
jak by co to polecam ten zasilacz:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ale nie wiem o jaki przedział kasy chodzi
-- 19 cze 2014, 16:20 --
jak by co to polecam ten zasilacz:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ale nie wiem o jaki przedział kasy chodzi

- LupeR
Edi_88_88 pisze:GA-MA78LM-S2H rev.1.3
4GB DDRII RAM(2x2Gb kingstone-dual channel)
AMD Athlon II X2 250
zintegrowana karta Radeon HD3000
Do takiego zestawu w zupełności wystarczy nowy markowy FORTRON 350W na gwarancji

np:
FORTRON 350W FSP350-60APN => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
FORTRON 350W FSP350-60GLN => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- robiwielki
- Kontaktowanie:
A ja myślałem o czymś takim, sklep nie ważny
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników już na przyszłość 

- Edi_88_88
Ja też bym był za czymś mocniejszym tym bardziej,że w następnej kolejności bedzie karta graficzna,bo ileż można jechać na zintegrowanej 
o co powiecie o takim ZALMAN-ie
to podobno też dobre zasilacze,a nowych Fortronów czy ThermalTake na e-bay'u jest jak na lekarstwo,a jeśli już to ceny kosmiczne

o co powiecie o takim ZALMAN-ie
to podobno też dobre zasilacze,a nowych Fortronów czy ThermalTake na e-bay'u jest jak na lekarstwo,a jeśli już to ceny kosmiczne

- LupeR
Edi_88_88 pisze:co powiecie o takim ZALMAN-ie
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... 2a3e5c931e
Możesz śmiało brać tego ZALMAN'a ZM460B-APS.
- Edi_88_88
To Spoko,cena przystępna...nie wiem czy wystarczająco dobry,ale napewno lepszy od fell'a 
-- 21 cze 2014, 00:17 --
Zakupiłem tego Zalman'a do wtorku powinienem go mieć,to zobaczymy czy to coś zmieni...
-- 25 cze 2014, 09:55 --
Wymieniłem ten zasilacz i lipa,bez zmian
nie wiem,ale zostaje chyba tylko płyta główna lub sama kość Bios'u bo co innego,może jeszcze być???

-- 21 cze 2014, 00:17 --
Zakupiłem tego Zalman'a do wtorku powinienem go mieć,to zobaczymy czy to coś zmieni...
-- 25 cze 2014, 09:55 --
Wymieniłem ten zasilacz i lipa,bez zmian

- LupeR
Ta płyta GA-MA78LM-S2H posiada zapasowy układ z BIOSem czyli DualBIOS, gdyby coś było nie tak z BIOSem to został by wczytany z zapasowej kości.
Jeśli widzisz ekran POST, w tym momencie BIOS testuję podzespoły komputera, to znaczy że BIOS działa.
Więc BIOS chyba nie uległ awarii, tak mi się wydaję. Masz może podpięty buzzer(głośniczek) do płyty głównej? Może on coś zasygnalizuję, zawsze warto sprawdzić.
A gdy podczas tego problemu(czarny ekran w BIOSie) monitor się nie wyłącza może? Kontrolka na monitorze zmienia kolor?
Jeśli widzisz ekran POST, w tym momencie BIOS testuję podzespoły komputera, to znaczy że BIOS działa.
Więc BIOS chyba nie uległ awarii, tak mi się wydaję. Masz może podpięty buzzer(głośniczek) do płyty głównej? Może on coś zasygnalizuję, zawsze warto sprawdzić.
A gdy podczas tego problemu(czarny ekran w BIOSie) monitor się nie wyłącza może? Kontrolka na monitorze zmienia kolor?
-
- Reklama