Witajcie!
Siostra ma starego laptopa Fujitsu Siemens V5555, który od jakiegoś czasu wieszał się bez widocznej przyczyny w kompletnie losowych momentach. Sformatowałem dysk, zainstalowałem znowu Windows 7, niestety problem ten wcale nie zniknął. Postanowiłem spróbować jeszcze z Windowsem XP, i ku mojemu zdziwieniu komputer 'odżył', tzn. przestał się wieszać, wentylator nie działał w kółko na wysokich obrotach i system działał w miarę szybko.
Niestety, jak się okazało, mimo instalacji wszelkich dostępnych aktualizacji itp. na żadnej z przeglądarek nie działają niektóre strony internetowe, np. google czy facebook. Po długim myśleniu przeglądarka zwraca komunikat np. o zresetowanym połączeniu - odświeżanie powoduje natychmiastowe wyrzucenie tego lub podobnego komunikatu.
Ustawiłem w FF proxy i strony o których mowa ruszyły, ale jak to z proxy różnie bywa - czasem trzeba trochę poczekać. Próbowałem rozwiązać problem zgodnie z poradnikiem, jednakże nic to nie dało. Szukałem więc rozwiązań problemu w Internecie i jedyna odpowiedź na jaką wpadłem to wirusy. Mimo że ciężko mi było uwierzyć, że i ja mam z tym problem po dwóch formatach dysku i czystej instalacji, wykonałem pełne skanowanie systemu TDSSKillerem. Program wykrył jedynie 3 pliki, które okazały się jakimiś sterownikami SATA (Si3112.sys i inne).
Nie mam pojęcia co robić dalej. Dodam, że zainstalowany system to Windows XP SP3 w wersji polskiej, antywirus i zapora to ESET Smart Security, a dostęp do internetu zapewniony jest przez usługę mobilną Orange przy pomocy modemu USB 3G firmy Huawei. (Sprawdzałem też inne karty sim i modemy - wynik ten sam).
Czysta instalacja XP - problem z Internetem
-
- rokko
- Kontaktowanie:
Żeby coś więcej powiedzieć trzeba by zerknąć do dzienników zdarzeń, aplikacja i system. Tam znajdziesz wszelkie błędy i często także przyczynę problemu. Info o dziennikach tutaj => http://www.hotfix.pl/podglad-zdarzen-za ... -7-a47.htm
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
Jak mówiłem, czysta instalacja, więc dzienniki w miarę nieduże.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Serdecznie proszę o pomoc.
-- 13 lut 2014, 18:50 --
Wybaczcie pisanie posta pod postem, ale minął ponad tydzień od mojej ostatniej wiadomości. Naprawdę nikt nie może mi pomóc?
-- 25 lut 2014, 19:22 --
Dodam jeszcze, że komenda ping na dowolnym adresie zwraca wyniki dla adresów IPv6
-- 25 lut 2014, 21:38 --
Ok, trochę się pobawiłem, tzn. wyłączyłem w about:config Firefoxa obsługę IPv6 - strony zaczęły działać. Problem w tym, że w ustawieniach połączeń sieciowych też już miałem wyłączoną tę funkcję.
-- 25 maja 2014, 21:49 --
W końcu udało mi się rozgryźć problem, a więc zostawiam rozwiązanie dla potomnych.
Komputer z jakichś przyczyn, mimo wyłączenia obsługi IPv6 w Panelu Sterowania, domyślnie starał się używać tego protokołu. Odinstalowałem go więc z linii komend przy pomocy polecenia "netsh interface ipv6 uninstall".
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Serdecznie proszę o pomoc.
-- 13 lut 2014, 18:50 --
Wybaczcie pisanie posta pod postem, ale minął ponad tydzień od mojej ostatniej wiadomości. Naprawdę nikt nie może mi pomóc?
-- 25 lut 2014, 19:22 --
Dodam jeszcze, że komenda ping na dowolnym adresie zwraca wyniki dla adresów IPv6
-- 25 lut 2014, 21:38 --
Ok, trochę się pobawiłem, tzn. wyłączyłem w about:config Firefoxa obsługę IPv6 - strony zaczęły działać. Problem w tym, że w ustawieniach połączeń sieciowych też już miałem wyłączoną tę funkcję.
-- 25 maja 2014, 21:49 --
W końcu udało mi się rozgryźć problem, a więc zostawiam rozwiązanie dla potomnych.
Komputer z jakichś przyczyn, mimo wyłączenia obsługi IPv6 w Panelu Sterowania, domyślnie starał się używać tego protokołu. Odinstalowałem go więc z linii komend przy pomocy polecenia "netsh interface ipv6 uninstall".
-
- Reklama