[url][/url]Opis produktuCzytnik kart MODECOM CR-109
3.5", CR, Audio, 2x USB 3.0, czarny
Kod: [ CR-109 ], nr prod.:26431
61 zł
71 zł
Kup teraz
24 miesiące
gwarancji
Magazyn centralny
1+ SZTUKA / 30+
Sklep - Wrocław
+3 SZTUKI
Więcej - zamów teraz
Odbiór jutro
Wysyłka - zamów teraz
WYŚLEMY JUTRO
Rezerwuj
Opcje dostawy: od 15 zł
Zakupy na raty
Czytnik kart NA IE 1394
Obserwuj
Historia ceny Dane techniczne Komentarze (4) Więcej informacji
peju (01-01-2012)
(cena wynosiła 69 zł)
Czytnik jest rewelacyjny, wszystko działa jak należy, wykrywa bezproblemowo wszystkie karty, widzi też najróżniejsze pendriv'y - mam taki jeden który wcześniej nie chciał mi działać na wejściu z przedniego panelu obudowy, musiałem podłączać go od tyłu a teraz działa i widzi go bez problemu. Szybkość USB3.0 wyraźnie odczuwalna - uwaga, na płycie trzeba mieć specjalne złącze (czyli tylko nowe i droższe płyty a nie takie co mają usb3.0 na tylnym panelu). W Windowsie nie tworzy nam się dodatkowych pięćdziesiąt napędów, pojawia się tylko ten, w którym w dany slot została podłączona karta. Dodatkowo wyjścia na słuchawki i diody sygnalizacyjne. Niestety, sloty kart pamięci nie działają w oparciu o Interfejs USB3.0. No i ostatecznie co miłego można powiedzieć o samym czytniku, tego nie można powiedzieć o instrukcji dla klienta. Zawiera masę błędów, wykaz tych parametrów co trzeba (a tu zaznaczę iż nie jest to instrukcja uniwersalna do wielu modeli tylko przypisana to tego konkretnego) - stąd wg opisu mamy złącze FireWire lub wejście Line-In co jest bzdurą. Na dodatek brak opisu jak to dokładnie podłączyć. Wcześniejszy mój czytnik miał tylko kabel usb2.0 a ten ma cztery kable: audio, usb 2.0 single, usb 2.0 double z odgałęzieniem usb 3.0. Brak info mówiącego które kable należy podłączyć a które nie, co wywołało u mnie małe zamieszanie. Jakość wykonania wzbudza moje wątpliwości - podczas montażu szybko wyskoczyła z zawiasów licha plastikowa obudowa i musiałem uważając by nie pękła, subtelnie ją wcisnąć z powrotem. Całość sprawia wrażenie kruchej konstrukcji wiec z montażem lepiej uważać. Także wyciągając karty z czytnika muszę uważać bo mocniejsze szarpnięcie może spowodować wyrwanie pinów albo sprawia tylko takie wrażenie. Ostatni minus to trochę duża cena - tak wiem, wszystkie czytniki tego typu są nawet i droższe, ale skok 25 zł między czytnikiem usb 2.0 na 80-100zł za czytnik usb3.0 (i to tylko port usb, bez kart pamięci) jest zbyt duży. A czy to taki wielki rarytas i symbol luksusu, że mamy usb3.0 z przodu wart takich pieniędzy czy też powinien być to standard "wliczony w cenę" obudowy komputera, normalnego czytnika itp to już należy ocenić samemu. Dla mnie nawet te 70zł to trochę za dużo a żaden bajer to nie jest. W sumie mogę śmiało polecić ale tylko dlatego, że dużego wyboru nie ma i każdy ma te same rozwiązania. Polecam innym: Tak
Power: 5/6
Eco: 4/6
Zalety: nareszcie usb 3.0 z przodu | czytnik wszystkich typów kart | wyjścia audio i microphone | diody sygnalizacyjne
Wady: czytnik kart działa w oparciu o usb2.0 a nie usb3.0 | fatalna instrukcja dla klienta (błędy, dezinformacja, nieprawidłowe parametry) | licha obudowa | cena jak na zwykły czytnik za wysoka
odpowiedz #
Wojtek (11-03-2012)
(cena wynosiła 69 zł)
Mój czytnik CR-109 nie działa. Nie mam gdzie wpiąć w płytę złącza oznaczonego jako USB2.0 SINGLE. Oczywiście nie powinno tak być, samo podłączenie USB2.0 bądź USB3.0 powinno wystarczyć, jednak fakt pozostaje faktem - CR-109 nie działa.
odpowiedz #
peju (22-03-2012)
(cena wynosiła 71 zł)
Wojtek, dziala, dziala. USB2.0 signle mozesz wpiac w zlacze USB2.0 double. Ja mam tak podlaczone wlasnie. Znajdz w google ktore piny w double za to odpowiadają.
odpowiedz #
seba (13-11-2013)
(cena wynosiła 71 zł)
Mój CR-109 działa na złączu USB2.0 single, które podpięte jest do gniazda USB2.0 Double (tego 9 pin), niestety działaja tylko czytniki kart natomiast gniazda USB nie działają, a jak podłączę do tego samego gniazda USB 2.0 Double wtyczkę USB 2.0 Double to w ogóle nic nie mam - nie działają ani gniazda USB ani czytniki co więcej nie mam nawet zasilania. Czy może mi ktoś pomóc? Moja płyta główna nie obsługuje USB 3.0 ale dlaczego czytnik nie działa na USB2.0 Double??
file:///C:/Users/LUCIFUGUS/Downloads/Czytnik%20kart%20MODECOM%20CR-109/Czytnik%20kart%20MODECOM%20CR-109.jpg
-- 29 kwi 2014, 00:24 --chodzi o ten :Czytnik kart MODECOM CR-109 A Rampage III Extreme ! pod tą płyte !
-- 29 kwi 2014, 00:28 --nie ten czytnik Po lewej widać złącza SATA, je wpinasz do płyty po prawej stronie np do 13. Molexa białego z tyłu do zasilacza.SATA mam na nich dyski jedren ssd vector 128 giga ! przedstawione zdjecie to nie ten czytnik chodzi o /Czytnik kart MODECOM CR-109 / !
-- 29 kwi 2014, 00:39 --Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników-- 29 kwi 2014, 00:41 --Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówTO O TEN CHODZI ?!
/Czytnik kart MODECOM CR-109 /
-- 29 kwi 2014, 00:48 --Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników-- 29 kwi 2014, 01:11 --Rampage III Extreme CZY na płycie trzeba mieć specjalne złącze DO usb3.0 NA PŁYĆE ????
-- 29 kwi 2014, 01:14 --Tu jest pod 18 ale sprawdź JEST POD NUMEREM 18 ALE NA NIM MAM WEJSCIE NA USB 2 RAZY NA PRZODZIE OBUDOWY !
-- 29 kwi 2014, 10:43 --ASUS RAMPAGE 3 EXTREME CZY JEST Złącze na płycie głównej USB 3.0 (wewnętrzne)?????