Defraggler pofragmentowane pliki System Volume Information

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Marex

Użytkownik

Post02 lut 2011, 03:06

witam
wpierw zdefragmentowałem dysk systemowy czyli C
następnie analizując tenże dysk defragglerem otrzymuję następującą informację:
1 pofragmentowanych plików (9,6GB)
22 wszystkich fragmentów
21% fragmentacji
przechodzę do zakładki "lista plików" i:
nazwa pliku: {bbb77904-2d7d-11e0-8e6e-5442495bc567}{3808876b-4e48-b7ae-04046e6cc752}
liczba fragmentów: 22
rozmiar: 10 059 772 KB
ścieżka: C:\System Volume Information\
dodam iż inne programy do defragmentacji np: ashampo hdd control czy winutilities również nie mogą tego ugryźć
A więc o co tu chodzi: jakiś wirus, awaria dysku czy może coś innego?
z góry dzięki za pomoc
pzdr Marek
Ostatnio zmieniony 02 lut 2011, 09:04 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

defragmentacja ?????

Post02 lut 2011, 03:45

Marex, to żaden błąd, awaria, ani wirus. Po prostu defraggler nie radzi sobie z punktami przywracania systemu, czyli z: plikami na C:\System Volume Information\.

Jak chcesz zdefragmentować dysk systemowy, to wpierw wejdź w Mój Komputer, potem idź do Ochrony Systemu, zaznacz dysk C i wybierz: konfiguruj. Wtedy się dowiesz ile miejsca zajmują u Ciebie punkty przywracania systemu.

Jeśli zajmują zbyt dużo miejsca lub jest ich zbyt dużo, to wybierz opcję: usuń. I je pousuwaj.

Jeżeli masz włączoną ochronę pozostałych dysków, to też pousuwaj punkty przywracania systemu.

Potem wybierz opcję: utwórz nowy punkt i utwórz nowy punkt przywracania systemu.

Za nic w świecie nie wyłączaj ochrony systemu, zwłaszcza partycji systemowej, bo może to lecz nie musi, spowodować jakiś błąd, który spowoduje, że przywracanie systemu będzie całkowicie bezużyteczne.

Czyli zawsze wybieraj opcję konfiguruj, a potem usuń punkty przywracania systemu.

I nie zapomnij utworzyć nowy punkt dla wszystkich dysków z włączoną ochroną systemu.

Potem zdefragmentuj ten dysk defragglerem. Powinien już nie mieć z tym problemów.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
Marex

Użytkownik

defragmentacja ?????

Post02 lut 2011, 04:21

WIELKIE DZIĘKI STUKOT !!!
dokładnie o to chodziło
odpowiedź szybka, konkretna i rozwiązująca problem w 100%
jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Marex

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 lut 2011, 12:09

A więc o co tu chodzi: jakiś wirus, awaria dysku czy może coś innego?

Jeżeli chcesz defragmentować lokalizacje systemowe użyj defragmentatora z opcją "boot time defragmentation" np. UltraDefrag.

Zestawienie defragmentatorów
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

JustBringIt

Użytkownik

Post13 lis 2014, 12:22

Witam, specjalnie się tu zarejestrowałem, żeby podziękować koleżance "stukot" - normalnie uratowałaś mój komputer.

Na przyszłość gdyby ktoś miał podobny problem do mojego...

Jeżeli używacie programu System Mechanic Professional - nie używajcie " Program Accelerator " - nawet gdy wam to narzuca... Utworzył mi 94 GB punktów przywracania :o - Już nawet zdążyłem napisać do iolo (producenta) do pomocy technicznej by mi coś doradzili a tu nagle " Stukot " rozwiązuje cały problem - Wielkie brawa i owacje na stojąco !

A tak na marginesie - dla amatorów polecam " System Mechanic Free " - jest bardzo okrojony jednak nic nie zepsuje w systemie :D a na drugim komputerze zwolnił mi 6.5 gb miejsca samych śmieci :D ( komp nie był czyszczony niczym od kilku lat ).

Anyway, jeszcze raz dzięki Aśka :D

hej !

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post13 lis 2014, 13:53

Oprócz usunięcia wszystkich punktów przywracania systemu bez ostatniego
zalecane jest czyszczenie komputera np. programami CCleaner oraz Eusing Free Registry Cleaner lub innymi.

Przed defragmentacją Scandisk:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

PPM (prawym przyciskiem myszki) na dysk systemowy C --> Właściwości --> Narzędzia ->- Sprawdzanie błędów
--> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...

Czasami defragmentacja przerywa się jeżeli przy włączonym wygaszaczu ekranu
chcesz sprawdzić jak daleko zdefragmentował - warto chwilowo wyłączyć wygaszacz.

Po wykonaniu defragmentacji należy zapisać/utworzyć nowy punkt przywracania systemu.

W razie problemów z defragmentacją można sprawdzić inny program:
Zestawienie defragmentatorów
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Problemy”