Dlaczego taktowanie GPU i pamięci wideo jest zaniżane ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
srockie

Użytkownik

Post26 sie 2012, 17:04

Cóż tak więc wpadłem na fatalny pomysł a mianowicie aby podkręci syfiastego 630 gt .i teraz Mhz skacza jak XXXXXXXXXX za przeproszeniem pierw jest 810 Mhz pożniej 405 a na końcu 50 . Wszystko oczywiscie cofnełem to pierworodnego stanu . Co więcej w grach normalnie jest po 810 Mhz natomiast na pulpicie jak juz pisałem wyżej dochodzi nawet do 50 . Czy da sie to jakos odkręcic czy musze wymienic ją na nową ;d ?

Gpu core clock : 810 (Domyślnie) ,spada do 405 i pozniej do 50 ;C

Gpu Memory clock To samo

Gpu shader clock : 1620 (domsylsnie) dalej tak jak w core clock

Ale najdziwniejsze jest to ,że w testach nic sie nie dzieje jest dalej 50 Mhz a jak odpalam np Borderlands to podskoczy do 810 i juz jest dopóki go nie wyłącze .

a wygląda to tak Obrazek
jak widzicie widac ,ze skacze jak dzikun ;D

Tutaj już spadło do 405 Obrazek

A tutaj już do 50 ;CObrazek
i tak w kółko
No ,chyba ,ze to normalne w tedy jest Ok xD
Ostatnio zmieniony 26 sie 2012, 17:09 przez seba86mu, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Usunięto wulgaryzm. Korekta tytułu.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Jak cofnąć Podkrecenie Karty graficznej ?

Post26 sie 2012, 17:07

Na początku proszę o pohamowanie ze słownictwem.

Zmienna częśtotliwość taktowania rdzenia GPU karty graficznej to normalne zjawisko.
Taktowanie rdzenia zaniżane jest w momencie, gdy nie ma zapotrzebowania na graficzną moc obliczeniową.
Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na graficzną moc obliczeniową (uruchomienie gry) taktowanie zegara wzrasta, zaś w trybie 2D (pulpit, itp) taktowanie zegara jest zaniżane.
To technologia energooszczędności i nie jest to żadna wada.

srockie

Użytkownik

Post26 sie 2012, 17:16

Kocham cie stary ! ( nie bierz tego do siebie czy cos :P) naprawde dziękuje mam jeszcze jedna prośbę do Forumowiczów Czy mógłby mi ktoś podać maksymalne taktowanie jakie moge ustawic w tym Syfie (Gt 630) nawet kopniak o 2 fps by sie przydał :) .

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 sie 2012, 17:27

srockie pisze:Czy mógłby mi ktoś podać maksymalne taktowanie jakie moge ustawic w tym Syfie (Gt 630)

To wszystko zależne jest od indywidualnego potencjału danego egzemplarza karty oraz zastosowanego systemu chłodzenia na karcie.
Podkręcasz stopniowo, załóżmy o 50MHz i testujesz stabilność karty / systemu obciążając układ graficzny programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Bacznie obserwuj temperaturę karty podczas testu narzędziem GPU Shark uruchamianym z poziomu okna programu FurMark.

Jeżeli w wyświetlanym obrazie pojawią się przekłamania / artefakty lub temperatura układu graficznego zacznie przekraczać 85'C przerwij test.

Temperatura bezpieczeństwa dla tego układu, to 98'C.

Miej na uwadze to, że GeForce GT 630 nie jest kartą przystosowaną do OC.

• Reklama

Wróć do „Problemy”