Witam.
Stawiałem dziś od nowa system koledze. Zainstalowałem Windows XP Home Edition PL 32bit bez żadnych problemów, potem SP3, następnie sterownik do płyty głównej. Do tej pory wszystko było dobrze - komp włączał się szybko po każdym ponownym uruchomieniu. Kolejną rzeczą był sterownik C-Media do karty dźwiękowej. Zainstalował się on prawidłowo, ale przy ponownym uruchomieniu kompa pojawił się problem. Polega on na tym, że jest ekran ładowania Windowsa, przelatuje ten niebieski pasek kilka razy, znika i ekran robi się cały czarny (a powinien się teraz od razu pojawić napis ZAPRASZAMY) i ten czarny ekran utrzymuje się 2-3 minuty. Komp w tym czasie nic nie robi, lampka od dysku twardego nie świeci, nic. Dopiero po tych 2-3 minutach czekania pojawia się "Zapraszamy" i wchodzi pulpit itd. i wszystko już jest w porządku.
Dźwięk działa prawidłowo.
Niby można z tym żyć, ale to wkurzające i nie powinno tak być.
Sprzęt jest następujący:
Gigabyte GA-8IPE1000-G
karta dźwiękowa Hercules Muse 5.1
grafika Gigabyte Radeon 9550 128MB
dysk Maxtor 40GB
Windows XP 32bit.
Sterownik to Pilote XP / Vista v8.17.34 z tej strony:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Długo wyświetla się czarny ekran przy ładowaniu Windowsa
- bochen9
Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
to spróbuj dla pewnosci odinstalowac te sterowniki od dzwieku. jeśli odinstalujesz i bedzie wszystko ok to zmien sterowniki na inna wersje. ewentulanie sprobuj wylaczyc te sterowniki z auto startu jesli sa ich tam wpisy
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- bochen9
Jutro pojadę i spróbuję je zupełnie odinstalować. Z autostartu wyrzuciłem, ale nic to nie zmieniło.
Czy ktoś ma jakieś inne pomysły?
-- 24 cze 2010, 17:23 --
Odinstalowałem sterownik i przy resecie komputer włączył się bez tego czarnego ekranu. Czyli to jest przyczyna. Następnie zainstalowałem ten drugi, starszy sterownik i problem niestety powrócił. Znowu to samo. Na dodatek teraz zrobiło się tak, że myszka na USB po uruchomieniu systemu nie działa - trzeba odłączyć kabel i podłączyć ponownie, wtedy działa. I tak przy każdym uruchomieniu systemu...
Trzecia rzecz, która pewnie nie ma związku, ale jednak rzuciła mi się w oczy, to żółty wykrzyknik w Menedżerze urządzeń przy: Inne urządzenia -> Kontroler Ethernet.
Bardzo proszę o pomoc. Obiecałem kumplowi, że rozwiążę te problemy i wszystko będzie śmigać, jak należy, a słowa chcę dotrzymać
Czy ktoś ma jakieś inne pomysły?
-- 24 cze 2010, 17:23 --
Odinstalowałem sterownik i przy resecie komputer włączył się bez tego czarnego ekranu. Czyli to jest przyczyna. Następnie zainstalowałem ten drugi, starszy sterownik i problem niestety powrócił. Znowu to samo. Na dodatek teraz zrobiło się tak, że myszka na USB po uruchomieniu systemu nie działa - trzeba odłączyć kabel i podłączyć ponownie, wtedy działa. I tak przy każdym uruchomieniu systemu...
Trzecia rzecz, która pewnie nie ma związku, ale jednak rzuciła mi się w oczy, to żółty wykrzyknik w Menedżerze urządzeń przy: Inne urządzenia -> Kontroler Ethernet.
Bardzo proszę o pomoc. Obiecałem kumplowi, że rozwiążę te problemy i wszystko będzie śmigać, jak należy, a słowa chcę dotrzymać

Windows XP Professional SP3|Gigabyte GA-8IPE1000-G v4.0 2004 GT Edition|Pentium IV 3.00GHz|Kingston DDR 2x512MB + 2x256MB (1,5GB RAM)|Sapphire ATI Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP|HDD WD 80GB + Seagate 40GB SATA|Delta GPS-450AA-100A 450W|LG L1953S Flatron
- mint1991
- Kontaktowanie:
Odinstaluj wszystkie sterowniki następnie zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Potem sterownik do grafiki ze strony, którą wcześniej podałeś
Potem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
następnie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Potem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
następnie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- bochen9
Strona, którą podałem odnosi się do sterownika do dźwięku, a nie grafiki. Do grafiki instalowałem ATI Catalyst 5.8.
Potem ten sterownik Audio
Domyślam się, że to sterownik do zintegrowanej dźwiękówki. Wyłączyłem ją w BIOSIE bo nie będzie w ogóle używana. Mimo to mam zainstalować?
Nie instalować w ogóle sterownika do Herculesa?
Może podam jakie stery instalowałem (zalecane przez seba86mu):
1. Sterownik do chipsetu płyty głównej -> Intel Chipset Drivers 6.3
2. Sterownik do karty dźwiękowej Hercules
3. Sterownik do karty graficznej -> ATI Catalyst 5.8
4. Biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).
5. NET Framework 2.0
Będę mógł coś robić dopiero w poniedziałek.
Proszę o rozwianie moich wątpliwości i wyjaśnienie. Nie jestem aż taki zielony w tych tematach i chciałbym być świadomy swych działań

- mint1991
- Kontaktowanie:
Strona, którą podałem odnosi się do sterownika do dźwięku, a nie grafiki. Do grafiki instalowałem ATI Catalyst 5.8.
Potem ten sterownik Audio
Rzeczywiście moja pomyłka pisałem jeszcze gdzie indziej i się zapędziłem. Przepraszam
-- 24 cze 2010, 21:10 --
Jeżeli karta zintegrowana będzie wyłączona to nie ma sensu instalować do niej sterów.
odinstaluj wszystkie sterowniki. Przeczyść rejestr programem CCleaner. Zainstaluj ponownie sterowniki zaproponowane przez seba86mu a także sterownik do LANu, który podałem Ci wcześniej

Nie instaluj sterowników do dźwięku tylko potem poprzez właściwości w menedżerze urządzeń zainstaluj sterownik.
Wprawdzie metoda ta nie zawsze się sprawdza ale w ten sposób można pobrać optymalne sterowniki.
- bochen9
Czy jest sens wywalać wszystkie sterowniki i instalować jeszcze raz dokładnie te same? Sterownik do czipsetu i grafiki chyba można zostawić w spokoju... no chyba, że się mylę. Doinstalowałbym tylko ten sterownik do LANu.
On w ten sposób pobiera sterowniki z internetu? Jeśli tak, to to nie wyjdzie, bo komputer nie ma połączenia z netem i nie zanosi się żeby miał...
Nie wiem też co z tą cholerną myszką na USB...
Nie instaluj sterowników do dźwięku tylko potem poprzez właściwości w menedżerze urządzeń zainstaluj sterownik.
Wprawdzie metoda ta nie zawsze się sprawdza ale w ten sposób można pobrać optymalne sterowniki.
On w ten sposób pobiera sterowniki z internetu? Jeśli tak, to to nie wyjdzie, bo komputer nie ma połączenia z netem i nie zanosi się żeby miał...
Nie wiem też co z tą cholerną myszką na USB...
- mint1991
- Kontaktowanie:
Troszkę młynek, ale jaki to problem przeinstalować wszystko jeszcze raz a po deinstalacji sterowników przeczyścić rejestr.
LAN=sieć=internet więc przy odrobinie szczęścia z instalacją sterowników LAN i odpowiednią konfiguracją połączenia internetowego internet powinien być.
Sterownik LAN powinien to naprawić.
LAN=sieć=internet więc przy odrobinie szczęścia z instalacją sterowników LAN i odpowiednią konfiguracją połączenia internetowego internet powinien być.
Sterownik LAN powinien to naprawić.
- bochen9
Dobrze. W poniedziałek spróbuję. Ale z tym internetem problem nie polega na tym, że kompa nie można skonfigurować, tylko po prostu nie ma tam internetu do podłączenia
Więc nie wiem jak z tymi sterami do Herculesa...
-- 28 cze 2010, 19:32 --
A więc tak. Nic nie pomogło.
1. Sterownik do LANu zainstalował się, ale żółty wykrzyknik nie zniknął.
2. Wywaliłem wszystkie sterowniki i zainstalowałem na nowo - żadnych zmian. Nadal uruchamianie trwa wieki...
3. Myszka sama się naprawiła - komp stał nieużywany 3 dni i po włączeniu myszka od razu chodzi.
Pomyślałem, że spróbuję użyć programu BootVis do przyśpieszenia startu systemu, ale znowu napotkałem na problemy. Po pierwszym resecie dostałem takie komunikaty:
(trzeba pobrać pliki żeby był duże i czytelne)
Proszę o pomoc w tej sytuacji.
-- 29 cze 2010, 08:37 --
Czy nikt nie ma pomysłu co z tym zrobić?
Zlituj się nad ludźmi i wrzuć te pliki jako JPG lub PNG //rokko
-- 29 cze 2010, 14:38 --
Najmocniej przepraszam za kłopot. To przez ten pęd do jakości
Oto screeny w jpg:

-- 28 cze 2010, 19:32 --
A więc tak. Nic nie pomogło.
1. Sterownik do LANu zainstalował się, ale żółty wykrzyknik nie zniknął.
2. Wywaliłem wszystkie sterowniki i zainstalowałem na nowo - żadnych zmian. Nadal uruchamianie trwa wieki...
3. Myszka sama się naprawiła - komp stał nieużywany 3 dni i po włączeniu myszka od razu chodzi.
Pomyślałem, że spróbuję użyć programu BootVis do przyśpieszenia startu systemu, ale znowu napotkałem na problemy. Po pierwszym resecie dostałem takie komunikaty:
(trzeba pobrać pliki żeby był duże i czytelne)
Proszę o pomoc w tej sytuacji.
-- 29 cze 2010, 08:37 --
Czy nikt nie ma pomysłu co z tym zrobić?

Zlituj się nad ludźmi i wrzuć te pliki jako JPG lub PNG //rokko
-- 29 cze 2010, 14:38 --
Najmocniej przepraszam za kłopot. To przez ten pęd do jakości

Oto screeny w jpg:
- rokko
- Kontaktowanie:
1) Usuń z dysku plik TRACE_BOOT+DRIVERS_1_2.BIN
2) Przeskanuj dysk przy pomocy CHKDSK (chkdsk c: /f /r)
3) Ponów test
Bootvis:
1) File => New => Next Boot + Drivers Trace
2) Number of repetitions ustaw na 1 => OK
3) Zaczekaj aż Bootvis zrestartuje maszynę.
Później w programie otwórz ręcznie log File => Open
2) Przeskanuj dysk przy pomocy CHKDSK (chkdsk c: /f /r)
3) Ponów test
Bootvis:
1) File => New => Next Boot + Drivers Trace
2) Number of repetitions ustaw na 1 => OK
3) Zaczekaj aż Bootvis zrestartuje maszynę.
Później w programie otwórz ręcznie log File => Open
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
- bochen9
A więc tak...
Usunąłem z dysku plik TRACE_BOOT+DRIVERS_1_2.BIN.
Przeskanowałem dysk za pomocą CHKDSK (chkdsk c: /f /r) - jest wolny od błędów.
BootVis zadziałał i pokazał wykresy uruchamiania. Następnie wybrałem opcję "Optimize system". Efekt jest taki, że uruchamianie Windowsa przyśpieszyło, ale tylko te przesuwające się paski (są tylko 2! bardzo szybko), ale czarny ekran przez 3 minuty w dalszym ciągu się pokazuje...
Co robić?
Przypomnę aktualne problemy:
1. Bardzo długo czarny ekran przy ładowaniu systemu w związku ze sterownikami od dźwięku.
2. Żółty wykrzyknik w Menedżerze urządzeń przy: Inne urządzenia -> Kontroler Ethernet.
Usunąłem z dysku plik TRACE_BOOT+DRIVERS_1_2.BIN.
Przeskanowałem dysk za pomocą CHKDSK (chkdsk c: /f /r) - jest wolny od błędów.
BootVis zadziałał i pokazał wykresy uruchamiania. Następnie wybrałem opcję "Optimize system". Efekt jest taki, że uruchamianie Windowsa przyśpieszyło, ale tylko te przesuwające się paski (są tylko 2! bardzo szybko), ale czarny ekran przez 3 minuty w dalszym ciągu się pokazuje...
Co robić?
Przypomnę aktualne problemy:
1. Bardzo długo czarny ekran przy ładowaniu systemu w związku ze sterownikami od dźwięku.
2. Żółty wykrzyknik w Menedżerze urządzeń przy: Inne urządzenia -> Kontroler Ethernet.
- rokko
- Kontaktowanie:
W ogóle to Masz ustawiony normalny tryb uruchamiania?
Sprawdź poprzez msconfig i ewentualnie przywróć domyślne ustawienia.
Start => Uruchom => msconfig
Na zakładce Ogólne kliknij opcję Uruchamianie normalne => OK
Następnie zrestartuj komputer.
Można też dokonać śledzenia rozruchu, opis jak tego dokonać znajdziesz w tym artykule => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Rozwiązywanie zaawansowanych problemów za pomocą czystego rozruchu opisano tutaj => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Daj wyciąg z Everesta (Komputer => Podsumowanie), zapisz raport, skompresuj go do RAR lub 7z i wrzuć na wikisend.com
Sprawdź poprzez msconfig i ewentualnie przywróć domyślne ustawienia.
Start => Uruchom => msconfig
Na zakładce Ogólne kliknij opcję Uruchamianie normalne => OK
Następnie zrestartuj komputer.
Można też dokonać śledzenia rozruchu, opis jak tego dokonać znajdziesz w tym artykule => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Rozwiązywanie zaawansowanych problemów za pomocą czystego rozruchu opisano tutaj => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Daj wyciąg z Everesta (Komputer => Podsumowanie), zapisz raport, skompresuj go do RAR lub 7z i wrzuć na wikisend.com
- bochen9
W ogóle to Masz ustawiony normalny tryb uruchamiania?
Sprawdziłem. Było "uruchamianie selektywne", bo wyłączałem zbędne rzeczy z autostartu i tym samym się przestawiło. Dałem na "tryb normalny" i nie było żadnych zmian jeśli chodzi o ten czarny ekran.
Można też dokonać śledzenia rozruchu
Dokonałem. Oto raport: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Rozwiązywanie zaawansowanych problemów za pomocą czystego rozruchu
Przeczytałem i to służy bardziej do znalezienia przyczyny, a my przyczynę znamy - sterownik od Herculesa.
Daj wyciąg z Everesta
Zrobiłem "Podsumowanie" i taki pełny raport, ze wszystkim. Obydwa są tu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- rokko
- Kontaktowanie:
Dobra, daj mi jeszcze dzienniki podglądu zdarzeń, skompresuj je i wrzuć na serwer. Instrukcja zapisywania => http://www.hotfix.pl/podglad-zdarzen-zapisywanie-dziennikow-xp-vista-windows-7-a47.htm
Co do sterownika LAN. Ten który podał mint1991 jest dobry. Nie chciał się zainstalować czy jak? W razie problemów z instalacją przeprowadź ją ręcznie. Wyodrębnij pliki z paczki instalacyjnej i przy pomocy kreatora aktualizacji spróbuj dokonać instalacji sterownika.
Dlaczego twierdzisz że to akurat od dźwięku?
Co do sterownika LAN. Ten który podał mint1991 jest dobry. Nie chciał się zainstalować czy jak? W razie problemów z instalacją przeprowadź ją ręcznie. Wyodrębnij pliki z paczki instalacyjnej i przy pomocy kreatora aktualizacji spróbuj dokonać instalacji sterownika.
- bochen9
Dobra, daj mi jeszcze dzienniki podglądu zdarzeń, skompresuj je i wrzuć na serwer. Instrukcja zapisywania => http://www.hotfix.pl/podglad-zdarzen-za ... -7-a47.htm
Ok, jak pojadę w przyszłym tygodniu znowu, to dam te dzienniki.
Nie chciał się zainstalować czy jak?
Zainstalował się bez problemu, ale potem nadal w menedżerze był żółty wykrzyknik. Spróbuję wyodrębniania.
Pisałem o tym wcześniej w tym wątku. Problem pojawił się po instalacji sterownika od dźwięku i znika po jego deinstalacji. Tak więc związek problemu z tym właśnie sterownikiem jest oczywisty.
-
- Reklama