Dr.Web LinkChecker

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
koper

Stały bywalec

Dr.Web LinkChecker

Post07 sie 2016, 11:42

Witam. Zainstalowałem dodatek do Opery - Dr.Web LinkChecker, może ktoś kto używa opisać tę wtyczkę?

Proszę o wytłumaczenie tego co jest na zdjęciu:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Dr.Web LinkChecker

Post07 sie 2016, 12:41

To znaczy, że tylko jedno google analytics zabkokował.
Dr.Web LinkChecker sprawdziłem w Firefoxie, ustawiłem, żeby blokował wszystko. Ale nic nie znajdował. No to wyłączyłem disconnect do blokowania szpiegostwa i wtedy Dr.Web znalazł 4. W tym czasie disconnect pokazywał, że trackerów jest 16.
Zauważ różnicę, bo na ikonkach do blokowania są cyfry - ublock origin 13, disconnect 16, a drweb plugin 4.
Straszna jakość, więc plugin do odstrzału.
W opcjach zaznaczyłem pozycję na samym dole, co tłumacz tłumaczył
Wysoki poziom trackingIn dodatkiem do narzędzi reklamowych oraz modułów Web Analytics, Dr.Web Link Checker zablokuje sieciowych wtyczek społecznościowych, takich jak Facebook, Twitter, VK.com, Google, LinkedIn. Należy pamiętać, że jeśli śledzenia wysokim poziomie jest włączona, strony internetowe mogą być wyświetlane niepoprawnie, a wszystkie funkcje społeczne są niedostępne.

Podałem z Firefoxa, bo w operze tak samo jest disconnect i to samo na tych samych stronach blokuje szpiegostwo, malware i przekierowania.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

koper

Stały bywalec

Dr.Web LinkChecker

Post07 sie 2016, 13:16

No właśnie zauważyłem, że Ghostery zauważa więcej tropicieli niż Dr.Web LinkChecker. Ty a stronka będzie dobrze działać jeśli zawsze będę blokował w Ghostery ich reklamy? I co się dzieje z moimi danymi jak już dojdzie do np. Google Analytics?

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Dr.Web LinkChecker

Post07 sie 2016, 13:55

Możesz sobie tylko wyobrazić, co google zrobi z miliardem danych, nie mnożąc przez wiele informacji o każdym prześledzonym użytkownikiem internetu. Można książkę napisać, czy nawet nakręcić futurystyczny film katastroficzny.
Co akurat do Twoich danych, do ewentualnego wykorzystania osobno i skierowanym ataku na Ciebie, to raczej nie masz szans. Jednostki się nie liczą.

Ghostery tak ma, że przy drastycznym blokowaniu będą szwankować niektóre strony i treści na stronach. Oczywiście, więcej nie będzie blokować, niż disconnect. A przy ustawieniach blokowania wszystkiego, ghostery staje się mulisty, że tak powiem - dodatkiem spowalniającym.

Co do mnie, to jestem świadomy, że że do google, czy microsoftu spłynęło już miliony informacji o mnie. No i nic.

koper

Stały bywalec

Dr.Web LinkChecker

Post07 sie 2016, 14:20

Nie wiedziałem, że aż tyle informacji tam spływa.

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Dr.Web LinkChecker

Post07 sie 2016, 14:39

Na każdym swoim koncie sprawdź swoja aktywność, czyli historię, a nawet, czy google zna próbki Twojego głosu

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Dr.Web LinkChecker

Post07 sie 2016, 14:41

U mnie Dr.Web Anti-Virus Link Checker oraz Disconect blokują tyle samo.

Dodatkowo pierwsze rozszerzenie skanuje linki zamieszczone na Facebook. To jest raczej przydatne, mimo że bywa czasem irytujące.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

• Reklama

Wróć do „Problemy”