drukarka HP5150 mruga kontrolka kartdridży

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
klos

Użytkownik

Post19 mar 2011, 21:04

Drukarka hp 5150 przestała drukować.Wymieniłem kartridze bo zaczęła mrugać kontrolka od tuszu.Po wymianie dalej mruga ta kontrolka.Może ktoś ma dokumentację serwisową tej drukarki.Chciałbym spróbować naprawić drukarkę ale nie wiem jak ją rozebrać.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 21:04 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 mar 2011, 13:11

W tej chwili nie mam dostępu do instrukcji do niej i nie wiem co sygnalizuje (jak mruga kontrolka), pewnie złe włożenie pojemnika lub brak tuszu. Kwestię błędnego wskazania poziomu tuszu można rozwiązać, przykłady bliskoznaczne Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Natomiast kwestia braku widzialności pojemnika to już inna kwestia. Czy ten pojemnik to wtórnik refilowany (zamiennik) czy nówka producenta? No nic w każdym razie przeczyść dokładnie wszystkie styki sprężonym powietrzem lub ręcznie suchą ściereczką, musi w końcu zaskoczyć.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

klos

Użytkownik

Post20 mar 2011, 16:53

Zrobiłem test programem hp do diagnostyki.Wychodzi uszkodzenie pióra.Nie bardzo wiem co to jest i gdzie tego szukać.Dlatego potrzebna byłaby instrukcja serwisowa.Naprawa w serwisie przekroczyłaby wartość samej drukarki dlatego chciałbym popróbować sam to naprawić.Jak coś się popsuje nie będzie tak bolało a satysfakcja bezcenna.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 mar 2011, 19:49

Też nie wiem co to jest "pióro", spolszczenia niektórych elementów mogą by nieprecyzyjne - wprowadzające w błąd, dlatego jeśli Masz możliwość wyłuskania anglojęzycznej nazwy to podaj ja na forum, prędzej po engliszu będę wiedział o co chodzi niż po polsku ;)

A service manual dla tej drukarki widzę jeden...

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&hs=hAj&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=HP+%2B5150+ext%3Apdf+manual+service&btnG=Szukaj

...ale nie sprawdzałem dokumentu.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post20 mar 2011, 19:53

klos, zdjąłeś dokładnie taśmę zabezpieczającą z nowych kartridży?
Czy kartridze, albo miejsce gdzie je wkłądasz mają czipy?
Może któreś czipy padły? Albo po prostu tusz (znaczy się czip) uszkodzony.
Kartridze oryginały, czy zamienniki?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

klos

Użytkownik

Post20 mar 2011, 20:07

rokko taki dokument mam w wersji polskiej.Jest to instrukcja obsługi drukarki a nie serwisowa.Co do tuszy to wiem jak je zainstalować mam tą drukarkę kilka lat i nie było z tym kłopotu.Ostatnio wydrukowała jedną stronę do połowy i zaczęła mrugać kontrolka.Myślałem że skończył się tusz.Wymieniłem i teraz w ogóle nie drukuje kontrolka cały czas mruga.
Ten program hp do testu drukarki jest w wersji polskiej i w nim jest ten komunikat z uszkodzonym piórem.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post20 mar 2011, 20:15

Jakbym miał dostęp do drukarki to bym zrobił analizę, tak to możemy jedynie gdybać. ;)

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 mar 2011, 21:50

Ten program hp do testu drukarki jest w wersji polskiej i w nim jest ten komunikat z uszkodzonym piórem.

@klos, tak ale myślałem że Masz także dostęp do anglojęzycznej wersji aplikacji stąd moje zapytanie.

klos

Użytkownik

Post20 mar 2011, 22:07

greh jakbyś bliżej mieszkał to podrzuciłbym tą drukarkę ;)

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post20 mar 2011, 23:42

Wychodzi uszkodzenie pióra

a czy w ogóle lekko rusza głowicami przy włączeniu
jeżeli tak to zablokowane głowice w service station
nieraz pomaga "piąchopiryna" - uderzenie w ten bok drukarki gdzie parkują głowice
lub
Karetka może być zablokowana w serwis stacji .
Rozebrać serwis stacje , silnik jest mocowany jakaś blaszką ,a ta blaszka przykręcona do serwis stacji wiec poluzować mocowanie tej blaszki co niejako zwiększy luz na silniku (na jego zębatce) i wszystko powinno zacząć działać

-- 20 mar 2011, 23:41 --

tu masz to samo co rokko podał ale po polsku
tyle że to jest instrukcja
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

• Reklama

Wróć do „Problemy”