"dysk chroniony przed zapisem" - co robic???

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
natus151

Użytkownik

Post13 paź 2010, 11:34

Wiatam wszystkich Smile

mam bardzo duzy problem z pendrivem... dzis kiedy akurat jest mi bardzo potrzebny odmowil mi posluszenstwa, a mianowicie "dysk chroniony przed zapisem"... probowalam -swoją drogą świetnie opisanego tutaj
http://www.hotfix.pl/articles.php?artic ... c_start=10 sposobu na wyczyszczenie pena ale nawet w wierszu polecenia wyswietla mi sie ochrona przed zapisem... Dodam ze na kazdym kompie tak jest, więc wina lezy po stronie pendrive'a. Jesli ktos moze mi pomoc bede niesamowicie wdzieczna Smile z gory dzieki Smile

ps. mam kingstona 4 gb

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 paź 2010, 11:50

Który dokładnie model Kingstona Masz?

Jeżeli w aplikacji klienckiej do obsługi urządzenia widoczny jest znak klucza, to musiał ktoś aktywować opcję "Enable write protection", dostępna jest w Settings (Ustawienia).

Czy w aplikacji dołączonej do pendrive próbowałeś usunąć blokadę?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

natus151

Użytkownik

Post13 paź 2010, 18:15

Wiesz, szczerze powiedziwszy nie przypomniam sobie jakiejkolwiek aplikacjii dolaczonej do tego pendrive...

to jest datatraveler DTI/4 gb

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 paź 2010, 19:39

Nie do każdego dają aplikację.

Rozwiązanie poniżej:
http://www.kingston.com/support/usbflashdrives/FAQ/faq_dti_hs_1.asp

Równie dobrze zapis może uniemożliwiać sam system operacyjny lub oprogramowanie specjalistyczne lub ochronne. Aby to potwierdzić sprawdź pendrive na dystrybucji Linux Live CD, najlepiej Ubuntu.

Na poziomie systemu blokadę wyłączysz poprzez:
http://techsalsa.com/steps-to-write-protect-your-usb-pen-drive/
Odszukaj wspomniany klucz i usuń wpis StorageDevicePolicies.
Zrestartuj komputer i sprawdź sytuację.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

natus151

Użytkownik

Post13 paź 2010, 21:37

hmmm.. szczerze to jestem lakiem jeśli chodzi o takie instrukcje, dlatego czy mozesz mi to wyjasnic po kolei jakos ;]

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 paź 2010, 21:54

Na początek przetestuj pendrive pod Linux Live CD. Pobierz sobie jakąś dystrybucje, choćby i Slack'a, podepnij pendrive i zobacz czy coś wgrasz na niego.

Więcej informacji => http://forum.hotfix.pl/systemy-operacyjne/dystrybucje-linux-opisy-i-przydatne-strony-t5143.html

• Reklama

Wróć do „Problemy”