Dysk Google - pytanie gdzie zainstalować ?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 mar 2013, 12:24

Witajcie. Ja chciałbym zapytać i prosić o radę w kwestii instalacji dysku Google (Google Drive) jako zasobu różnych plików na komputerze. Konto na Google posiadam, ale jak dotąd potrzeby korzystania z Google Drive nie miałem, teraz taka potrzeba zaszła, a słyszałem, że są tam spore możliwości jeśli chodzi o różne operacje na plikach, np. konwersja poprzez OCR do innego pliku.
Wiem, że dawniej Usługa ta nosiła nazwę Google Dokumenty, obecnie zsynchronizowano ją z dyskiem Google i działa pod nazwą Google Drive.

Czytałem o tym w poradnikach na stronach Google, ale szczerze mówiąc nie do końca rozumiem zasady utworzenia takiego dysku i prosiłbym kogoś kto może korzysta już z tego i zna te zasady o wyjaśnienie ?

Przede wszystkim gdzie muszę utworzyć dysk Google, czy na własnym komputerze, czy też będzie się on znajdował na serwerze zewnętrznym Google ?
To jest dla mnie ważne z uwagi na ograniczoną ilość miejsca na dysku. Mówimy tutaj oczywiście o wersji bezpłatnej Usługi (do 5 GB).
Oczywiście rozumiem, że ten limit nie oznacza automatycznie zużycie takiej ilości pamięci, będzie się on stopniowo zwiększał aczkolwiek raczej powoli.

Druga kwestia dotyczy Usługi Google Docs, która o ile wiem po zsychronizowaniu działa tylko w ramach Google Drive, czy rzeczywiście są tam możliwości wgrywania dowolnych typów plików oprócz dokumentów, czy są możliwości konwersji do innych formatów np. z .jpg poprzez OCR do .txt i jak to jest również z max rozmiarem pojedynczego przesyłanego pliku tak dla dokumentów jak i innych plików ?

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post23 mar 2013, 14:46

Witam . Dysk znajduje się na zewnętrznym serwerze . Aby korzystać z niego zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Tam też jest krótki opis . Powinieneś posiadać konto w Google .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 mar 2013, 15:47

leon1956 pisze:Witam . Dysk znajduje się na zewnętrznym serwerze . Aby korzystać z niego zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Tam też jest krótki opis . Powinieneś posiadać konto w Google .

Skoro tak to w takim razie dla mnie dobra wiadomość, że dysk jest na zewnątrz oczywiście w ramach usługi bezpłatnej z 5 GB limitem. To najważniejsze - dzięki.
Nadto o czym wcześniej nie wiedziałem okazało się, że dysk Google nie jest zwykłym dyskiem tylko wirtualnym...

Konto Google rzecz jasna posiadam, a więc dysk będzie zintegrowany z kontem i będę mógł się do niego logować poprzez to konto rozumiem, tak ?
A czy dostęp do samego dysku oprócz samego specjalnego folderu będę miał również z poziomu przeglądarki w wyszukiwarce Google w opcji Dysk ?

Poza tym możesz mi jeszcze powiedzieć tak z doświadczenia w praktyce jak sądzę jak wygląda sytuacja w tej wewnętrznej usłudze czyli Google Docs ? Czy przesyłanie większości typów i formatów plików jest tam obsługiwane w sposób niebudzący zastrzeżeń i ich udostępnianie np. na forach internetowych wygląda analogicznie jak w zwykłych serwisach hostujących, czy jakoś inaczej to wygląda ?

Czy w samym Google Docs też można konwertować i jaki jest max rozmiar plików w zależności od ich formatu i źródła ?
Czy także konwersja plików techniką OCR z jednego formatu do innego jest obsługiwana ?

I jeszcze o czymś, o czym przeczytałem w twoim linku - czy mianowicie jest możliwość wyłączenia odpowiedniej opcji dysku Google tak by nie uruchamiał się on wraz z systemem niepotrzebnie go obciążając i spowalniając, i czy nie wpłynie to jakoś na samo funkcjonowanie tego dysku ?
I czy poza tym trzeba spełnić jeszcze jakieś dodatkowe warunki programowo-techniczne np. instalować jakieś dodatkowe sterowniki ? :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”