Wczoraj podczas pracy na komputerze, spadł mi nóż na dysk twardy, wywaliło błąd stop i później dysk przestał działać
Miałem talerz na obudowie, nóż spadł z jakieś 10-15 cm, nie ma nawet rysy na dysku.
Podczas uruchamiania jest głośne cykanie, bardzo długo czeka sie żeby wejść do biosa. Komputer widzi dysk podpięty na SATA, ale nie widzi jego pojemności (wyświetla sie 0 mb)
Zaraz po wyskoczeniu błędu odpaliłem go na ostatniej dobrej konfiguracji, ale po zalogowaniu sie do systemu zawiesił się. Później próbowałem go kilka razy ponownie włączyć, ale w ogóle sie nie ładował i wyskakiwał komunikat system disk failure
Można coś tym zrobić czy trzeba go wysyłać do serwisu?
Dysk jest na gwarancji. Kupiony we wrześniu w jednym z większych sklepów internetowych.
Co z danymi, rozumiem ze jak go wyśle gdzieś do serwisu to strącę swoje dane z dysku???
--------------------------------------------
W miedzy czasie chciałbym postawić swój stary dysk
WD500AKKS od pewnego czasu nie bootuje, ale nadal odczytuje i zapisuje pliki, ma pełno bad sectorów, kiepsko też jest z elektroniką i mechaniką. Ale jest to jednym dysk, jakim teraz dysponuje.
Ostatni smart, jaki zrobiłem znajduje się tutaj.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sformatowałem go, porobiłem nowe partycje, ale nie mogę w ogóle zainstalować windowsa. Program instalacyjny win xp upiera się na instalacji na partycji C. Problem w tym, że na początku dysku jest kilkanaście bad sectorów i dysk nie radzi sobie ze sformatowaniem, wiec nie mogę zainstalować windowsa.
Wiem ze są programy to szczegółowej weryfikacji bad sectrów, czy są któreś z nich bootowalne z cd/dvd ? Dla WD jest lifeguard ale nie widze nigdzie bootowalnej z cd /dvd wersj
Prawdopodobnie mam w komputerze uszkodzoną stacje dyskietek wiec, ( nie używałem od 5 lat, nie mam do niej taśmy, jak była podłączona to powodowała jakieś dziwne konflikty sprzętowe) bootwanie z dyskietki odpada.
Jak lokalizacje bad sectrów zostaną ustalone to będę potrzebował jakiegoś dobrego programu to partycji? Teraz kolejne pytanie z tym związane czy jak podzielę dysk zewnętrznym programem to czy instalator windy nadal będzie upierał się przy partycji C?
Edit
Zanim zrobię remap dysku WD500AKKS. (Polecono mi program vivard
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników )chciałbym odzyskać z niego dane, dane zostały skopiowane opcją wytnij na dysk 1t na którym teraz siadła głowica.
W międzyczasie usunąłem partycje i próbowałem zrobić format dysku, ale nie dało się formatować. Jaki program polecacie do odzyskania danych.
Dysk nie odpala Cavair Blue 1T WD10EALX
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dysk nie odpala Cavair Blue 1T WD10EZEX
Najpierw kabel danych do wymiany. I zanim zrobisz remap to lepiej skopiuj ważne dane i miej kasę na nowy dysk na wszelki wypadek. Masz bowiem masę bad sektorów logicznych.
-
- Reklama