Dysk Seagate 750 GB pod USB przestał działać

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
ksamilian

Użytkownik

Post16 lip 2009, 14:13

Witam
Mam następujący problem.
Mam dysk zewnetrzny Seagate FreeAgentDesktop 750 GB pod USB. Jest on podzielony na dwie partycje 32 GB FAT32 pozostałe 670GB NTFS. Pewnego dni podłączyłem go pod noteboook, na którym miałem zainstalowany program AceUtilites. Uruchomiłem program wybrałem dysk 750 GB i uruchomiłem polecenie REMOVE JUNK FILES. Po przeskanowaniu znalazł mi troche syfu więc dałem polecenie REMOVE.
Od tej pory partycja 32 GB FAT32 działa normalnie mogę przegrywać, nagrywać dane, natomiast pozostałe 670GB NTFS umarło. Co mogło pójsc nie tak? Jak odzyskac dane?? Poniżej zamieszczam zrzuty z kilku programów i inforamcje jakie mi się pojawiały gdy "coś" próbuję zrobić z partycją 670GB NTFS. Chodzi mi głównie o odzyskanie cennych danych.
Dysku nie formatowałem, obawiam się, że po formacie nie będę mógł odzyskać swoich danych. Chodzi mi głównie o moje ważne pisma i zdjęcia na innych danych mi nie zależy. Nie chciałbym go oddawać w obce ręce, ponieważ są tam dla mnie bardzo ważne dokumenty.
Prosze o wyrozumiałość
Pozdrawiam
Aha i jeszcze jedno Windows widzi system plików jako RAW o co chodzi??

Poniżej screen-y
Użyty program
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Co widać pod windows-em

Próba otwarcia dysku

EasyRecoveryProfessional (wersja sharwere dział mi tylko ta opcja)

Partition found & mount

Zamieszczam jeszcze zrzut z CrystalDiskInfo

Bardzo prosze o pomoc:)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 lip 2009, 19:16

Jeżeli partycja widoczna jest jako typ RAW to spróbuj użyć narzędzia TestDisk i przywrócić informacje o partycjach (zapisać do MBR). Kiedyś coś o tym wspominałem na forum w tym temacie viewtopic.php?f=34&t=1439&p=13744#p13724

Do odzyskania informacji o partycjach można użyć podobny program do TestDisk lecz komercyjny - Active@ Partition Recovery (za darmo udostępniane jest jedynie demo).
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 lip 2009, 18:52

Dysk ma bad sektory i to wygląda na poważną sytuację. Spróbuj odzyskać stracone dane i zrób ich backup. Potem bym wyzerował dysk z remapem bad sektorów i ponownie dał SMART do sprawdzenia.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

ksamilian

Użytkownik

Post25 lip 2009, 13:19

Z dysku udało mi się przywrocić prawie 600 GB. Rozmiar i nazwy pilków są oryginalne, jednak nie można ich otworzyć. Co jest nie tak? Np: pliki doc po otwarciu zawiera tyle samo stron co oryginalny jednak zamias treści są kwadraciki, pliki avi otwiera się po czy informuje, że plik uszkodzony i brak kodeka i tak jest ze wszytkim. Czy da się cos z tym zrobić??

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post25 lip 2009, 13:37

czego używałeś do odzyskania danych ? spróbuj pc inspector file recovery
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
Cisowianka

Użytkownik
Kontaktowanie: