Dysk twardy nie jest wykrywany.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
kytof

Użytkownik

Post27 lip 2010, 18:05

Przy uruchamianiu pojawiał się komunikat reboot and select proper boot device itd. Zrobiłem formata i zmieniłem w biosie ustawienia PRIMARY IDE MASTER na mój dysk twardy (Samsung sp0822n). Niestety, przez najprawdopodobniej słabą baterię, ustawienia wróciły do, że tak powiem, 'normy' i komunikat z rebootem wrócił. Bateria wymieniona, ale czy ktoś wie jak ustawić, by obok PRIMARY IDE MASTER pojawiała się nazwa twardego dysku? :( Jestem kompletnie zielony w tych sprawach.
W opcjach wyboru jest tylko not detected, auto, cdrom i ARMD. Żadne z tych nie skutkują.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2010, 19:11 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

HDD w biosie

Post27 lip 2010, 19:11

Sprawdź czy przewód sygnałowy dysku twardego oraz przewód zasilający są solidnie podłączone zarówno do dysku twardego, jak i do płyty głównej. Być może wtyczka się wysunęła.

kytof

Użytkownik

Post27 lip 2010, 19:19

Robiłem to już kilkakrotnie.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post27 lip 2010, 19:34

kytof pisze:W opcjach wyboru jest tylko not detected, auto, cdrom i ARMD.

Powinno być ustawione na AUTO, a dysk twardy powinien zostać wykryty automatycznie.
Wspomagając się artykułem -> Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego jako pierwsze urządzenie bootujące wybierz dysk twardy (HDD-0).

Jeżeli to nie przyniesie rezultatu, zresetuj BIOS płyty głównej -> Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera.

Jaki posiadasz dysk twardy ? IDE ATA (szeroka taśma) czy SATA (czerwony przewód) ?
W jaki sposób podłączony jest do płyty głównej, czyli jak opisany jest i jaki posiada numer port na płycie ?

kytof

Użytkownik

Post27 lip 2010, 20:40

Powinno być ustawione na AUTO, a dysk twardy powinien zostać wykryty automatycznie.

Niestety to nic nie daje.

jako pierwsze urządzenie bootujące wybierz dysk twardy (HDD-0).

Jest tak ustawiony (Hard Drive).

Jeżeli to nie przyniesie rezultatu, zresetuj BIOS płyty głównej -> Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera.

Resetowałem już BIOS np. wyjmując baterię.

Jaki posiadasz dysk twardy ? IDE ATA (szeroka taśma) czy SATA (czerwony przewód) ?

Dysk Samsung sp0822n, nie widzę tam niczego czerwonego, jest za to szeroka taśma, więc wygląda na to że IDE ATA :P

W jaki sposób podłączony jest do płyty głównej, czyli jak opisany jest i jaki posiada numer port na płycie ?

Dysk jest podpięty do 2, podpisanej PRI_IDE.

Myślę, że to nie kwestia podłączenia, tylko ustawień w biosie, bo wczoraj jakoś udało mi się to ustawić :(

Może na GG będzie szybciej: ******.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2010, 20:40 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunąłem gg, pomagamy sobie na forum

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post27 lip 2010, 21:15

W BIOS-ie odnajdź pozycję Configure SATA As (bądź bardzo podobnie) i w tej pozycji wybierz opcje IDE (Standard IDE).
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień (Save & Exit Setup -> F10).

• Reklama

Wróć do „Problemy”