dziwna praca komputera

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
domestos

Użytkownik

dziwna praca komputera

Post14 lut 2012, 18:50

Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny wolnej pracy komputera. Założyłem nowy wątek jak janpas zaproponował. Wygląda na to, że problem jest bardziej złożony. :shock:
Nie wiem od czego zacząć. Komputer chodzi bardzo wolno od około miesiąca. System uruchamia się bardzo długo. Temperatury podzespołów są ok. System czysty, brak wirusów i innego złośliwego oprogramowania, defragmentacja wykonana. Komputer cały czas się przycina i nie mogę za wiele na nim robić. Zastanawia mnie jednak pewna rzecz. Otóż przy wykonywaniu operacji, kiedy komputer się zacina pali się prawie cały czas czerwona dioda. W chwili słuchania muzyki w głośnikach nadawany jest metaliczny, zacinający się dźwięk, który z czasem ustępuje. Dodam jeszcze coś. Karta dźwiękowa zachowuje się dziwnie. Kiedy w krótkich odstępach czasu włączam i wyłączam komputer w głośnikach słychać ciągły pisk, która uniemożliwia start systemu. Jednak, gdy wyłączę zasilanie i odpalę komputer po około 15-20 min. to wszystko chodzi. :!: Problem nie występuje jak wykonuję rozruch komputera z polecenia uruchom ponownie.
Karta muzyczna to sound blaster live 5.1. Może ona powoduje konflikt. Zintegrowaną kartę w biosie mam wyłączoną. Błagam o pomoc i sugestie w rozwiązaniu fenomenalnego problemu. :sciana:

Fix00ser

VIP

dziwna praca komputera

Post14 lut 2012, 20:24

jakie wartości zasobów procka oraz pamięci dla poszczególnych procesów wskazuje Menedżer zadań ?
podaj również jaką ochronę systemu posiadasz oraz kiedy był system instalowany
napisz także czy były ostatnio instalowane sterowniki urządzeń lub wykonywałeś
upgarde driverów np do obsługi chipsetu Twojej mobo

domestos

Użytkownik

dziwna praca komputera

Post14 lut 2012, 23:07

Przesyłam wskazania procesów Menedżera zadań.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
System instalowałem dwa dni temu. Na kompie mam zainstalowany CIS, instalowałem sterowniki ATI 9-3 xp32 i do karty dźwiękowej. Chociaż jeszcze przed ich instalacją komputer mi wolno chodził.
Podaję także wartości temperatur i napięć. Może się przyda
Za wszelkie info i sugestie dziękuję.

Fix00ser

VIP

dziwna praca komputera

Post14 lut 2012, 23:22

drivery do obsługi chipsetu płyty głównej były instalowane ?
wg mnie zrzut z sekcji zasilania wykazuje zbyt niskie napięcia, podaj jaki zasiłek masz zamontowany

domestos

Użytkownik

dziwna praca komputera

Post15 lut 2012, 10:21

Tak. Drivery do chipsetu mam zainstalowane. Zasilacz jaki posiadam to TACENS RADIX IV-450.

Fix00ser

VIP

dziwna praca komputera

Post15 lut 2012, 12:38

to ten zasilacz ? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
pytam ponieważ istnieje jeszcze typ Bronze który nie posiada certyfikatów

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

dziwna praca komputera

Post15 lut 2012, 12:42

Zasiłka jest ok, dla pewności sprawdziłbym napięcia w biosie, programy często przekłamują.

domestos

Użytkownik

dziwna praca komputera

Post15 lut 2012, 13:11

Zgadza się FIxOOser ten zasilacz to typ bronze. Sam już nie wiem o co chodzi. Ciągle siedzę i czytam.

Fix00ser

VIP

dziwna praca komputera

Post15 lut 2012, 14:40

Jeśli w BIOS-ie oraz np w SpeedFan ====> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
także wskazania napięcia będą zbyt niskie to zastanowiłbym się jednak nad zmianą tego zasilacza
podaj jeszcze jaki czas był już eksploatowany, oczywiście nie twierdzę że to jest główna przyczyna Twoich
problemów z tym pecetem

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

dziwna praca komputera

Post15 lut 2012, 19:02

Piski karty graficznej?
Masz kartę zintegrowaną z płytą główną?
Jeśli tak to wyjmij ją ze slotu i spróbuj włączyć komputer - czekaj na reakcje.

Pamięci potraktuj z programu - memtest jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś.
Dysk sprawny - co powiedział janpas?
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

domestos

Użytkownik

dziwna praca komputera

Post15 lut 2012, 23:23

Witam ponownie. Przesyłam raporty ze SpeedFan. Bardzo proszę o ich analizę.
Vol. Piski wydaje karta dźwiękowa, ale nie zawsze. Jeżeli, załóżmy w krótkim czasie uruchamiam szybko komputer, bo np. coś mi się przypomniało (kwestia około 2-3 minut od wyłączenia do ponownego rozruchu) że muszę coś zrobić wtedy są te piski i zawieszanie systemu i trzeba resetować kompa, ale to i tak nie pomaga. Gdy odstęp od wyłączenia do ponownego rozruchu wynosi około 20 minut, wtedy nie ma problemu. Problem nie występuje, kiedy z polecenia menu start wybieram opcję uruchom ponownie system.
To jest bardzo dziwne. Janpas powiedział, że wyniki hdtune nie wykazują nieprawidłowości dysku twardego. Według analizy jest on zdrowy. Jutro wykonam pomiary pamięci za pomocą wskazanego programu i wyślę wyniki. Pozdrawiam.
:sleep:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

dziwna praca komputera

Post15 lut 2012, 23:25

Co do SMARTu dysku, to tutaj jest wszystko w porządku. Dysk można wyeliminować.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

domestos

Użytkownik

dziwna praca komputera

Post16 lut 2012, 13:00

Wykonałem test kości za pomocą memtest. Program nie wykrył żadnych błędów. Pamięć jest ok. Chyba się poddam. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Jeszcze wyjmę kartę dźwiękową i zobaczę jak komp chodzi bez niej.

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

dziwna praca komputera

Post16 lut 2012, 22:13

A te piski? To przypadkowe, czy np.
Dwa krótkie, jeden dlugi albo podobnie?
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

domestos

Użytkownik

dziwna praca komputera

Post16 lut 2012, 22:40

Te psiki są cały czas. Chyba pora na wymianę wysłużonego sprzętu.

-- 16 lut 2012, 22:40 --

Mam jeszcze jedno pytanie, bo chyba została mi już tylko jedna opcja. Czy przyczyną mozolnej pracy komputera w tym zacinania się aplikacji, jak i dźwięku może być wadliwa praca procesora? Tylko on już mi zostaje. Zauważyłem, że kiedy się przymula pali się czerwona dioda na PC. Czy można to jakoś sprawdzić. Naczytałem się, gdzie tylko mogłem. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

• Reklama

Wróć do „Problemy”