Otóż sprawa wygląda następująco. Od 27.06.2009 posiadam nowy komputer początkowo miałem na nim zainstalowanego windows'a xp. Jednak po roku użytkowania zmądrzałem i przesiadłem się na windows 7 - w dniu: 20.07.2010. Początkowo nie było widać problemów. Jednak z czasem zaczęły się nasilać, pojawiały się problemy z internetem, komputer sam się od tak wyłączył, czy problem kolorowego ekranu (działam na komputerze i nagle - początkowo tak było obecnie już nie - słyszę w głośniczkach takie trrrrr i wszyskto zanika pojawia się jednolicie kolorowy ekran: biały, czarny, różowy, żółty już nie pamiętam jeszcze jakie kolory były). Początkowo myślałem że to wina karty graficznej ale nijak to się ma do innych synktomów. Prócz ekranu pojawiły się problemy typu: samoistne włączenie się komputera w czasie trybu uśpienia, nie możność uśpienia komputera (usypia się wyłącza, i sekundę po tym włącza znów). Już w tej postaci zacząłem szukać rozwiązania problemu, sprawdziłem dyski, kości ram, wydajność systemu (aida), ew. test procesora. I nic. Problemem mógłby być jakiś wirus który zainfekował się w windowsie - jednak 21.04.2012 zrobiłem format - pierwszy format windows7 - z powodu problemu z driverami jakie spowodowało usunięcie sterowników VBox'a. Po tym nie cieszyłem się długo systemem - pojawiły się problemy z Internetem (wcześniej również były ale internet co chwila się rozłączał, mulił i wywalał dziesiątki zdarzeń DNS) a tego dnia przez 3tyg mną stop był status "ograniczenie lub brak łączności". Pakiety się w ogóle nie przesyłały i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że internet działał normalnie i poprawnie na laptopie lub systemie odpalanym z live cd na moim komputerze (do testu posłóżył mi ubuntu). Kolejnym ciekawym a nowym synktomem jest rozłączenie dysku. Po prostu pracowałem na dysku numer 3 i nagle trach zawiesił się explorer nie chciał odwiesić zamknąć siłą, więc zrobiłem resert komputera - i nie ma dysku - nie został wykryty. Ponowny resert nie wykrył mi dysku startowego - znów resert wykrył wszyskto. Uśpiłem komputer następnego dnia włączam znów to samo nie ma dysku. I tak się bawiłem 3dni aż zniknął w ogóle i obecnie już ze 2tyg nie mam. Dostałem się jednak na dysk przekładając taśmę z dysku 2 do 3 a z 3 do 2 i dysk się pojawił. Skopiowałem z niego dane, uśpiłem komputer włączyłem i nie ma. I tak pozostało aż do dziś. Kolejnym synktomem jest problem z dźwiękiem. On już się kiedyś pojawiał (w okresie od 2010r) ale bardzo żadko (podobnie jak problemy z internetem były sporadyczne, aż się nagle nasiliły). Chodzi o to że jednego dnia mam dźwięk, oglądam film, słucham muzyki wszystko cacy. Ale po 2-3 dniach trzymania komputera na uśpieniu i włączeniu z uśpienia nie ma dźwięku - pomaga jedynie resert (wcześniej pomagało ponowne uśpienie). A nawiązując jeszcze do kolorowego ekranu. Korzytałem z komputera po 8-9dni codziennie usypiając i wznawiając po właśnie kilku takich sesjach pojawiał się ten "błąd" - problem. I byłem zmuszony zrobić resert. Obecnie też się pojawia, nawet jak wyłączam komputer w sposób normalny - wyłącz - . Nie mam już pomysłów co może tu być nie tak, i co mu leżeć na sumieniu. Posiadam wszystkie dzienniki od lipca 2010r (czyli instalacji windows7) gdyby były potrzebne mogę udostępnić.
Dane techniczne mojego sprzętu:
- Płyta główna z socket AM2+ - nie pamiętam modelu -
- Procesor Amd Phenoem II 940
- Good Ram 4x2gb 887Mhz
- Karta graficzna Nvidia GeForce GTX 260 DDR3 1Gb
Aby lepiej zlokalizować problem powiedzcie co wam dać jako załącznik Odrazu dałbym kopie wszysktich dzienników i raport z AIDY ale nie wiem czy akurat będzie potrzebny ?
Dodam odrazu że płytę główną oglądałem i żaden z kondesatorków nie jest wypukły, lub inne elementy elektroniczne nie mają dziwnego kształtu.
Dziwny problem z komputerem
- seba86mu
sakuwbarakushow pisze:Płyta główna z socket AM2+ - nie pamiętam modelu -
Sprawdzisz to programem => CPU-Z => zakładka Mainboard => pozycja Model
Podaj odczyty temperatur oraz wartości napięć z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)
Odczyt wartości napięć podaj również z BIOS-u z sekcji PC Health Status lub Hardware Monitor.
Do BIOS-u wejdziesz naciskając klawisz Delete podczas uruchamiania komputera.
-
Dziwne ale jak wspomniałem inne programiki które powinny pokazać model płyty głównej tego nie zrobiły.
Płyta główna: GA-MA770-UD3
HWM: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Te z biosu są podobne do tych z HWM różnica minimalna o 1 , 2V
Płyta główna: GA-MA770-UD3
HWM: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Te z biosu są podobne do tych z HWM różnica minimalna o 1 , 2V

- seba86mu
Uruchom program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i po 30 sekundach testu zrób screen i pokaż go tutaj.
Jeżeli posiadasz pliki DMP pokaż tutaj ich odczyt z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po otwarciu progam automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zanzacz plik i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raport.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
Brak odczytu temperatury z karty graficznej.
Zainstaluj program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i pokaż zrzut z zakładki Sensors.
Jeżeli posiadasz pliki DMP pokaż tutaj ich odczyt z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po otwarciu progam automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Zanzacz plik i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raport.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.
Brak odczytu temperatury z karty graficznej.
Zainstaluj program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i pokaż zrzut z zakładki Sensors.
-
OCCT: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
BlueScreenView : nie znalazł żadnych plików zrzutu.
GPU-Z : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
U mnie nie ma blue screenów, jak by były o tym bym wspomniał, ten kolory ekran jaki opisuję nie jest ekranem śmierci.
BlueScreenView : nie znalazł żadnych plików zrzutu.
GPU-Z : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
U mnie nie ma blue screenów, jak by były o tym bym wspomniał, ten kolory ekran jaki opisuję nie jest ekranem śmierci.
- seba86mu
Jeżeli temperatura karty graficznej (72'C), to temperatura w spoczynku, to jest ona za wysoka.
Być może te kolorowe ekrany, o których piszesz, to efekt przegrzania karty graficznej.
Obciąż kartę graficzną programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Do jakiej wartości podnosi się temperatura karty po 15 sekundach ?
Jeżeli temperatura przekroczy w tym czasie 85'C wyłącz test.
Być może te kolorowe ekrany, o których piszesz, to efekt przegrzania karty graficznej.
Obciąż kartę graficzną programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Do jakiej wartości podnosi się temperatura karty po 15 sekundach ?
Jeżeli temperatura przekroczy w tym czasie 85'C wyłącz test.
-
Hm można powiedzieć że spoczynek , mam otwarte 3 foldery exploratora, gg, utorrenta, 80 kart chrome, dev'a , fillezille i notepad++ . Nie ma żadnych gier, filmów co by mogło obciążać procesor graficzny.
Co do FurMark: w żadnym trybie nie odpala się . Wywala błędy: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
dla trybu: Burn in test ten duży błąd z OpenGL dla trybu Burn in bechmark 1920x1080 15min błąd o full screenie
dla trybu Bechmark Presert 1080 błąd z OpenGl i dla takiego ostatniego o full screenie.
Brak ustawień - wywala błąd z OpenGl.
Co do full screena - włącznie : pełny ekran niczego nie zmienia.
PS://
W tym komputerze jako bajer był czujnik temperatury podłączony do zegara na obudowie i on wskazuje 53^C na grafice
A to jest raczej dokładniejsze niż przez program do pomiaru, prawda ?
Co do FurMark: w żadnym trybie nie odpala się . Wywala błędy: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
dla trybu: Burn in test ten duży błąd z OpenGL dla trybu Burn in bechmark 1920x1080 15min błąd o full screenie
dla trybu Bechmark Presert 1080 błąd z OpenGl i dla takiego ostatniego o full screenie.
Brak ustawień - wywala błąd z OpenGl.
Co do full screena - włącznie : pełny ekran niczego nie zmienia.
PS://
W tym komputerze jako bajer był czujnik temperatury podłączony do zegara na obudowie i on wskazuje 53^C na grafice

- seba86mu
Sterowniki do karty graficznej masz zainstalowane ?
Skąd taka nienaturalna częstotliwość taktowania pamięci ?
Masz podkręcony procesor ?
Tak z czystej ciekawości, dlaczego zamiast wyłączyć komputer stosujesz cały czas tryb uśpienia ?
Niektóre podzespoły mogą mieć problem z wyjściem z tego stanu.
Taki czujnik może jedynie podawać temperaturę radiatora, jeżeli w ogóle przylega dno niego, a radiator ma zawsze niższą temperaturę od samego procesora graficznego.
sakuwbarakushow pisze:- Good Ram 4x2gb 887Mhz
Skąd taka nienaturalna częstotliwość taktowania pamięci ?
Masz podkręcony procesor ?
Tak z czystej ciekawości, dlaczego zamiast wyłączyć komputer stosujesz cały czas tryb uśpienia ?
Niektóre podzespoły mogą mieć problem z wyjściem z tego stanu.
sakuwbarakushow pisze:PS://
Taki czujnik może jedynie podawać temperaturę radiatora, jeżeli w ogóle przylega dno niego, a radiator ma zawsze niższą temperaturę od samego procesora graficznego.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2012, 18:37 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nie mam podkręcone a napisałem na oko .. mniej więcej coś takiego będzie z tym ram-em
I nie podkręcałem sprzętu mni ręcznie, ani programowo.
Sterowniki mam aktualne, DX 11, OGL 3.0 , ShaderModel 3.0 i najnowsza paczka chyba z kwietnia sterów NVidii.
Hm, po czystym uruchomieniu komputera dużo czasu tracę aby odpalić wiele aplikacji, a tak to tylko enter 20s i mam cały stan pracy z powrotem
to tak z lenistwa, a czysty rozruch robię jemu jak już muszę.
Jednak jest bardziej wiarygodny niż zgadywane temperatury przez programy. Swoją drogą na jakiej podstawie bios czy te programy określają jaką prędkość ma wiatraczek czy jaką temperaturę ? Z czytują temperaturę z termistora ?

I nie podkręcałem sprzętu mni ręcznie, ani programowo.
Sterowniki mam aktualne, DX 11, OGL 3.0 , ShaderModel 3.0 i najnowsza paczka chyba z kwietnia sterów NVidii.
Hm, po czystym uruchomieniu komputera dużo czasu tracę aby odpalić wiele aplikacji, a tak to tylko enter 20s i mam cały stan pracy z powrotem

seba86mu pisze:Taki czujnik może jedynie podawać temperaturę radiatora, jeżeli w ogóle przylega dno niego, a radiator ma zawsze niższą temperaturę od samego procesora graficznego.
Jednak jest bardziej wiarygodny niż zgadywane temperatury przez programy. Swoją drogą na jakiej podstawie bios czy te programy określają jaką prędkość ma wiatraczek czy jaką temperaturę ? Z czytują temperaturę z termistora ?
- seba86mu
Włącz program GPU-Z na zakładkę Sensors, abyś widział odczyt temperatury.
Jeżeli jest problem z programem FurMark włącz OCCT i przejdź do zakładki GPU: 3D.
Ustaw rozdzielczość 800x600, tryb DirecX 10 i odznacz FullScreen.
Włącz test i obserwuj temperaturę. Podaj odczyt po 30 sekundach, chyba że wcześniej przekroczy 85'C, to wyłącz test.
Jeżeli jest problem z programem FurMark włącz OCCT i przejdź do zakładki GPU: 3D.
Ustaw rozdzielczość 800x600, tryb DirecX 10 i odznacz FullScreen.
Włącz test i obserwuj temperaturę. Podaj odczyt po 30 sekundach, chyba że wcześniej przekroczy 85'C, to wyłącz test.
-
Proszę oto rezultat: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Swoją drogą na jakiej podstawie bios czy te programy określają jaką prędkość ma wiatraczek czy jaką temperaturę ? Z czytują temperaturę z termistora ?
Programy nie zgadują temperatury tylko przedstawiają odczyt z czujnika: trzeci przewód wentylatora, termistor pod procesorem lub wbudowany w procesor, układ PWM.
Temperatura GPU pod obciążeniem jest w normie.
-
Aha tak to działa
Więc, co może powodować te dziwne symptomy ? Są to jak zaznaczyłem sytuacje sporadyczne, ale jak w takich bywa po pewnym czasie mogą stać się codziennością .

- seba86mu
Jeżeli chodzi o błędy w wyświetlaniu grafiki na ekranie, pojawianie się jakiś niespodziewanych kolorów, to możliwe, że przyczyną jest przegrzewająca się karta graficzna, głównie pamięci karty, ewentualnie problem z zasilaniem karty graficznej, czyli z zasilaczem - to tylko domysły.
Jeżeli chodzi o problemy po wybudzeniu komputera ze stanu uśpienia, czyli niewykrywanie jakiegoś sprzętu, niedziałający sprzęt, to tak jak napisałem wcześniej, mogą spowodowane być nieprawidłowym wybudzeniem danego podzespołu.
Jak sam napisałeś - problem znika najczęściej po zresetowaniu komputera i występuje sporadycznie.
Przez jakiś czas spróbuj normalnie wyłączać komputer i zaobserwuj czy problemy się powtarzają.
Jeżeli chodzi o problemy po wybudzeniu komputera ze stanu uśpienia, czyli niewykrywanie jakiegoś sprzętu, niedziałający sprzęt, to tak jak napisałem wcześniej, mogą spowodowane być nieprawidłowym wybudzeniem danego podzespołu.
Jak sam napisałeś - problem znika najczęściej po zresetowaniu komputera i występuje sporadycznie.
Przez jakiś czas spróbuj normalnie wyłączać komputer i zaobserwuj czy problemy się powtarzają.
-
Co do dysku - rozłączył się i nie włączył. Ponowne uruchomienie komputera, czyste uruchomienie komputera nic nie daje. Dopiero przełożenie kabeli z dysku 2 na 3 i z 3 na 2 daje widonoczność. Ale po ponownym uruchomieniu komputera nie ma z powrotem. Tak się zrobiło nie dawno z końcem maja a początkiem czerwca - wpierw sie wyłączał , pojawiał, po zresertowaniu był. A obecnie w ogóle go nie wykrywa
Na żadnym dysku nie mam zworki i cały czas to dobrze działało.
Problemy sprzętu po wybudzeniu to z dźwiekiem się pojawiające. Spróbuję jak mówisz, jak coś się będzie powtarzało dam znać

Problemy sprzętu po wybudzeniu to z dźwiekiem się pojawiające. Spróbuję jak mówisz, jak coś się będzie powtarzało dam znać

-
- Reklama