Dźwięk nie działa prawidłowo.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post25 lis 2010, 16:25

Nagle u mnie dźwięk przestał być odtwarzany prawidłowo. Nie działają dźwięki w programie Fcleaner, ani w grach typu
catch me up- z justgames.ch. Jak włączyłam właściwości cyfrowe urządzenia audio (S/PDIF), to okazało się, że ono
nie działa prawidłowo. Jak wchodzę na zakładkę: które z poniższych formatów odbiornik cyfrowy może zdekodować i są zaznaczone: DTS Audio, Dolby Digital, Microsoft WMA Pro Audio i klikam na: testuj, to z odbiornika nie rozlega się żaden dźwięk. Częstotliwość próbkowania, nie wiem co to jest :mrgreen: , jest u mnie ustawiona na 48 kHz. Jak w informacjach o kontrolerze, klikam na właściwości, to pojawia się informacja, że to urządzenie działa poprawnie. Na zakładce ulepszenia, mam wybraną opcję: ochrona przed niskimi częstotliwościami, ale jak włączam podgląd, to nie słychać żadnego dźwięku.

Dźwięki systemowe są poprawnie odtwarzane.

Ostatnio miałam kodeki Pixie Codec Pack (one się automatycznie instalują w czasie instalacji Radiotrakera i Audials One), potem doinstalowałam K Lite Codec Pack dla systemu 64-bitowego (cosik_ktosik mi je polecił) i nadal było źle. Odinstalowałam Pixie Codec Pack, ponownie uruchomiłam kompa i nadal było bez zmian. Potem odinstalowałam K Lite Codec Pack, uruchomiłam ponownie kompa, znowu je zainstalowałam, znów zrobiłam restart i bez zmian. Miałam też Gom Playera z dodatkowymi kodekami, odinstalowałam go, ale to nic nie pomogło. Ponownie go zainstalowałam, tym razem bez kodeków i nadal niektóre dźwięki nie są poprawnie odtwarzane.

Jak za pomocą Windows Media Player chciałam odtworzyć pliki w formacie wave, to pojawiła się informacja, że ten program nie może odtworzyć pliku, bo wystąpił problem z urządzeniem dźwiękowym. Urządzenie dźwiękowe może nie być zainstalowane na komputerze, może być ono używane przez inny program lub może nie działać prawidłowo.Skoro WMP nie radził sobie z tymi plikami, to skojarzyłam je z Jet Audio Player. Ten program i inne, bez problemu odtwarzają pliki audio.

Mam sporo playerów, ale na ogół jak instaluję nowy program, to nie kojarzę go plikami audio.

Ostatnio przeskanowałam mojego kompa Spyware Doctorem z modułem anti-wirus (wykrył jednego wirusa), Mbam (nic nie wykryło), Super Anti Spyware Free (wykrył sporo wirusów w programie Ultimate Player- więc go odinstalowałam), dr web cure it (nic nie wykrył i naprawił host) i moim antywirusem (nie wykrył żadnej infekcji). Jakiś czas temu przeskanowałam kompa OTL i on też nie wykrył. Czyli to raczej nie sprawka wirusów.

Nic nie zmieniałam w moim kompie, tylko odinstalowałam Argente Registry Cleaner- uruchomiłam ten program, ale nie wprowadziłam przy jego użyciu żadnych zmian, bo nie znam tego programu i bałam się, że położę system.

Mój komp działa bez zarzutu, ale nie odtwarza niektórych dźwięków. Jeśli chodzi o Fcleaner, to dźwięk, uruchamiany w czasie czyszczenia był raczej irytujący, ale brak mi dźwięków w grach ze strony justgames.ch. Nie działa też dźwięk, jak przychodzą do mnie nowe wiadomości w AQQ. Ostatnio zainstalowałam ten program, ale na początku nie było żadnych problemów z dźwiękiem, wszystko nagle się popsuło.

Próbowałam zaktualizować sterownik do tego felernego urządzenia, ale pojawiła się informacja, że jest on aktualny.

Moje urządzenie audio, jest ponoć zgodne ze standardem High Definition Audio.

Naprawdę nie wiem, co się popsuło.

Aha, ostatnio próbowałam dodać jakieś wpisy do rejestru, naprawiające skojarzenia z plikami audio, ale mi się nie udało. Pomógł mi cosik_ktosik, ale nadal było bez zmian. Ostatni program, jaki zainstalowałam, to AQQ, ale na początku wszystko było okey. Nie chcę usuwać AQQ, fajnie używa mi się tego komunikatora.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post25 lis 2010, 19:33

Moim zdaniem miałaś/masz za dużo playerów oraz kodeków.
Niektóre odtwarzacze zmieniają ustawienia dźwięku.
Przykładowo niedawno zainstalowałem Ultimate Player, avast oraz inne programy nie wykryły wirusów
ale zauważyłem duże zmiany w ustawieniach sterowników Realtek.
Szybko odinstalowałem.
Mam inny system ale chyba również te same sterowniki Realtek HD ?
/brak danych/.
Proponuję porównać ustawienia z tego poradnika :
Prawidłowa konfiguracja sterowników Realtek HD Audio
Inaczej wygląda panel na Windows XP a inaczej na Windows 7 ale ustawienia są podobne.
Zwróć szczególną uwagę na Miks stereo - przy niektórych grach, komunikatorach, nagrywaniu powinno być
często odznaczone a przy niektórych zaznaczone.

Nie pomoże to proponuję :
1. Odinstalować sterowniki od karty dźwiękowej.
2. Przeczyścić komputer np. CCleanerem.
3. Zainstalować ponownie p/w sterowniki i sprawdzić nic nie zmieniając w ustawieniach.
Jeżeli i to nie pomoże to odinstaluj odtwarzacze z wbudowanymi kodekami, odinstaluj kodeki,
przeczyść CCleanerem, zainstaluj wyłącznie K-Lite Codec Pack Full lub Mega odpowiednie do systemu bit.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 lis 2010, 19:54

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post25 lis 2010, 21:50

Na razie przygotowałam dzienniki.
Błędy aplikacji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Różne błędy: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Systemowe błędy: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
System ostrzeżenia: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nie zapisałam całych zdarzeń, tylko błędy. Tylko zdarzenia administracyjne są w całości. Bo tam było aż czerwono od błędów. Niektóre błędy się powtarzają. Dzienniki zdarzeń skompresowałam do 7 zip.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, 21:50 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem linki.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post26 lis 2010, 00:40

Tymi dwoma się trzeba zainteresować, bo ich za dużo:
Ładowanie sterownika \SystemRoot\SysWow64\Drivers\GEARAspiWDM.sys zostało zablokowane z powodu niezgodności z tym systemem. Skontaktuj się z dostawcą oprogramowania w celu uzyskania zgodnej wersji sterownika.

Nie można uruchomić usługi SAS Core Service z powodu następującego błędu:
System nie może odnaleźć określonej ścieżki
.

-- Pt, 26 lis 2010, 00:40 --

ten pierwszy to:
GEAR Software disc copying service installed with iTunes and other CD / DVD burning software file.

A więc może coś z tego pozostało albo jest uszkodzone? Właśnie np iTunes.
Hotfix

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post26 lis 2010, 01:31

Zupełnie nie wiem od czego jest: GEAR Software disc. Nie miałam itunes. Do wypalania płyt używam Ashampoo Burning Studio Advanced 2010. W systemie, tak na wszelki wypadek mam jeszcze: Burn Aware Profesional, Burn Pro i IMgBurn. Niektóre z tych programów chcę przetestować. Zainstalowałam je dawno temu. Nim zaczęły się moje problemy z dźwiękiem. Ponoć, jak ten sterownik się popsuje, to nie można nagrywać. Ostatnio nie nagrywałam żadnych płyt, ciekawe jak długo jest ten błąd.

Z produktów firmy apple mam tylko Safari i Quick Time Player.

Co do błędu SAS Core Service, to on dotyczy Super Anti Spyware Free. Pamiętam, że kiedyś ten program ładował mi się do autostartu, ktoś go z niego usunął i chyba od tego czasu występuje ten błąd. Dziwne, że on przetrwał niedawną reinstalację systemu.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post26 lis 2010, 21:27

Hotfix

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 lis 2010, 01:56

Cosik_ktosik, użyłam tamtego fixa i nadal jest bez zmian. Jak się okazało, dźwięk nie działa jak oglądam filmy na you tube i megavideo. To dotyczy chyba wszystkich przeglądarek, sprawdzałam: Firefoxa, Google Chrome i IE.

Nie mam zielonego pojęcia jaką mam kartę dźwiękową, ani płytę główną.

Kodeki, które mi zaproponowałeś, też nic mi nie pomogły.

Czyli na razie koniec z oglądaniem filmów na megavideo. :( Przynajmniej ostatnio oglądnęłam dwa filmy, do których bardzo lubię wracać. Mogę słuchać radio internetowe, więc nie jest tragicznie. Jestem od niego uzależniona. ;)

Edit:

Jak już wcześniej wspomniałam, niedawno zainstalowałam AQQ. Używam w nim min. wtyczki AQQ Radio. Myślałam, że to ona spowodowała problem, więc wyrzuciłam ją do kosza (i inne wtyczki, których nie używałam) i zrestartowałam kompa. Nadal jest bez zmian. :(

Wychodzę z założenia, że jak coś się popsuje na kompie, to jest winny ostatnio zainstalowany program. Do tej pory to się sprawdzało. Teraz jednak jest inaczej. Nie sądzę, żeby AQQ spowodowało takie problemy. Bezpośrednio po zainstalowaniu przez mnie tego programu, wszystko było w porządku, potem nagle wszystko się popsuło.

Niestety, skoro myślałam, że wszystko jest w porządku, skasowałam wszystkie punkty przywracania systemu i utworzyłam nowy. Więc nic nie mogę zmienić. Szkoda, że na tym systemie, nie można utworzyć nowego i wstecznego punktu przywracania systemu- tak nie raz robiłam na systemie Windows XP home edition i poradziłam sobie z niejednym problemem. :(

Na pewno to nie sprawka wirusów. Dzisiaj spyware doctor starter edition z modułem antywirus sprawdził całego kompa i nie wykrył żadnej infekcji.

Poza tym inne dźwięki są odtwarzane i komp dobrze działa. Więc nie jest tragicznie i nie zanosi się na format.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 lis 2010, 12:23

Sprawdzałaś gruntowny scandisk ?
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 lis 2010, 12:48

Jeszcze tego nie sprawdzałam. I tu pojawia się kolejny problem. Jak chcę uruchomić scandisk na dysku C i zaznaczam dwie opcje:
automatycznie napraw błędy systemu plików
i
skanuj dysk i spróbuj odzyskać uszkodzone sektory
- to standardowo pisze, że dysk jest w użyciu i czy go sprawdzić po ponownym uruchomieniu. Jak zaznaczam te dwie opcje na dysku D, to znów pojawia się informacja, że system nie może sprawdzić tego dysku, bo on jest w użyciu i pojawia się pytanie\ ostrzeżenie:
Czy chcesz najpierw odinstalować ten wolumin? Uwaga: wszystkie otwarte dojścia do tego woluminu staną się nieprawidłowe.
I są do zaznaczenie opcje:
Wymuś odinstalowanie
i
anuluj
. Czy to normalne? Nie chcę dezinstalować tego woluminu, bo mam na nim (czyli na dysku D; czy wolumin= dysk D :mrgreen: ) całą masę programów, tapet, gier i w ogóle i nie chciałabym tego stracić. Czyli raczej nie mogę zrobić gruntownego skanu dysku D. Czy wystarczy gruntowne przeskanowanie dysku C?
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 lis 2010, 13:16

Wyłącz wszystkie programy, przeglądarki, komunikatory, gry etc.
Zaznacz i wykonaj gruntowny scandisk.
Czy wystarczy gruntowne przeskanowanie dysku C?

- jeżeli masz system na tym dysku to wystarczy.
to standardowo pisze, że dysk jest w użyciu i czy go sprawdzić po ponownym uruchomieniu.

- sprawdzić po ponownym uruchomieniu, uruchom ponownie komputer i czekaj... czekaj... czekaj... :)
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 lis 2010, 21:16

XMan, sprawdziłam oba dyski checkdisk i on nie wykrył żadnych błędów. Dysk D chciał sprawdzać na zasadzie błędnego koła- raz go sprawdził i chciał to zrobić ponownie, ale to anulowałam. Problem z dźwiękiem nadal występuje. :sciana: Ale przynajmniej mogę słuchać radio internetowe- bez tego ani rusz.

Edit:

Zgodnie z zaleceniem cosik_ktosik ściągnęłam everest ultimate edition.

Oto wymagane dane:

Nazwa płyty głównej: Asus P5B (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej: Intel Broadwater P965
Karta dźwiękowa: Analog Devices AD1988A @ Intel 82801HB ICH8 - High Definition Audio Controller [B-0]

I dodatkowo:

Monitor: Samsung SyncMaster 173P+/MagicSyncMaster CX711P (Digital) [17" LCD] (H9NYA02060)
Typ procesora: DualCore Intel Core 2 Duo E6300, 1866 MHz (7 x 267)
Karta wideo: NVIDIA GeForce 8800 GT (512 MB) (Ona, nie wiem czemu, jest wpisana dwa razy.)

Chociaż te dane raczej nie są potrzebne.

Edit 2: dźwięk nie działa mi na you tube i megavideo. Działa na stronie: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Już nic nie rozumiem. No i nie działa w niektórych grach.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 lis 2010, 22:09

Zainstaluj najnowszy Flash Player 10.1.85.3
Sprawdź na innej przeglądarce.
Obrazek

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 lis 2010, 22:11

Xman, już go zainstalowałam, cosik_ktosik mi to doradził. I nic. :sciana: Ściągnęłam przed chwilą kodeki k lite mega codec pack. Czy jak je zainstaluję, to jest potrzebny restart?
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 lis 2010, 22:20

Z tego co pamiętam, to tak.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

• Reklama