Ekran dotykowy win 7 raz rozpoznaje raz nie

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
ogniotrwaly

Użytkownik

Post06 kwie 2015, 19:39

Witam,
mam HP TM2 2100, i od 3 dni problem z ekranem dotykowym.
Z dnia na dzień przestał działać. Co kilka restartów zaczyna działać.
Jak działa to w panelu sterowania są dodatkowe zakładki w pióro i dotyk od ekranu dotykowego cofnąłem, jak nie działa to ich nie ma.
Dodatkowo aplikacje dotykowe WIN7 zgłaszają, że komputer nie ma ekranu dotykowego.
Sprawdziłem już sterowniki, puściłem testy systemu, pamięci itd. razem z restartem....
Myślałem, że to problem z ostatnimi aktualizacjami, cofnąłem do punktu jak najdalej ale też nie pomogło.
Wszystkie testy wychodzą OK.
Wygląda to tak jakby system raz na kilka uruchomień postanowił jednak rozpoznać ekran dotykowy i ładuje to co niezbędne, a jak nie to nie....
Ma ktoś jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post06 kwie 2015, 20:14

Witam . Próbowałeś znaleźć rozwiązanie problemu na stronie HP ? Jest tam wiele opcji -->Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Może któraś okaże się pomocna tzn. sterowniki i inne oprogramowanie . Jeżeli jest to usterka sprzętu to niestety chyba tylko serwis . Chyba że czujesz się na siłach i samemu rozebrać laptopa ( co nie jest łatwe i proste ) i posprawdzać wszystkie taśmy i połączenia . Być może coś nie kontaktuje . Ale jest to ostateczność i trzeba to robić z wielką uwagą i ostrożnością i mieć trochę doświadczenia w tym temacie .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

ogniotrwaly

Użytkownik

Post08 kwie 2015, 22:37

Przeczesałem pod tym kątem już internet i forum HP i nic nie pomogło.
Sprawdzałem sterowniki, instalowałem 2 razy sterowniki tabletu Wacom i nic.
W menedżerze urządzeń nie ma konfliktów. Narzędzia HP nie sygnalizują kłopotów ze sterownikami.
Teraz na przykład dotyk się włączył i jest OK. Ale pojawia się dużo więcej pozycji w urządzeniach i panelu sterowania.
Wygląda tak jakby dla systemu było tak:
jesteś dotykowy OK. masz dodatkowe opcje
teraz nie jesteś dotykowy OK masz mniej opcji
i tak i tak dla systemu jest prawidłowo.... tylko zależy jak się w danej sesji odpali...
mam screeny urządzeń i opcji panelu jak dotyk działa, jak wysiądzie zrobię takie same i może taka różnica coś komuś powie. Nie chcę robić reinstalacji bo jak to jest rzeczywiście mechaniczne to nic mi to nie da.

-- 08 kwi 2015, 21:37 --

Aktualnie w czasie użytkowania czasem dotyk znika i wtedy w urządzaniach przeważnie pojawia się nieznane urządzenie USB
Po restarcie kompa jest znowu OK.
To może być coś z systemem czy bardziej mechanicznie coś przestało stykać?
Teraz jak piszę znowu zniknął, ale nic się w urządzeniach się nie pluje
Zrobiłem screeny menedżera z dotykiem i bez mogę dołączyć i to może coś pomoże?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 kwie 2015, 22:30

Szczerze i na temat, bardziej bym stawiał na system operacyjny. Windows 7 ma problemy z dotykiem. Na Windows 8 nie ma już tego. Sterowniki na Windows 7 po prostu nie są dopracowane. Jak aktualizowałeś to raczej niewiele zrobisz. Ja w ogóle nie mogłem ostatnio dotyku na Windows 7 zainstalować, ciągle komunikat o nieznanym urządzeniu USB.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

ogniotrwaly

Użytkownik

Post12 kwie 2015, 21:27

No niby tak ale już ze 2 lata mam Touchsmart 610 na siódemce, teraz dociera go córka i nic się z dotykiem nie dzieje.
Ze względu na to, że brak dotyku jest irytujący i upośledza korzystanie z lapka byłem w serwisie wstępnie zapytać i oni jednak obstawiają coś mechanicznego. Taśma albo coś z czipsetem. Powiedzieli żeby przynieść sprawdzenie jest gratis.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2015, 23:34

Taśma mogła się wypiąć. Chipset lub uszkodzenie mechaniczne to wątpię, raczej próba naciągania.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

ogniotrwaly

Użytkownik

Post14 kwie 2015, 21:55

No mi ten czipset raczej też nie pasuje bo inne rzeczy chodzą USB, wyjścia obrazu, czytnik linii papilarnych itp.
Nie działa albo zanika tylko dotyk i to raczej bez protestu ze strony systemu więc może być coś z taśmą w końcu to się kręci na jednym zawiasie a swoje lata też już jednak ma.
Zobaczymy.... sam go nie rozbiorę, żeby mi dwa z niego nie wyszły. Na alle... są w razie czego do kupienia taśmy itp. więc jak coś to się wymieni.

• Reklama

Wróć do „Problemy”