Ekspl. windows, problemy w grze

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
revar

Użytkownik

Post20 mar 2016, 21:16

Witam.

Posiadam 3 letni składany PC, Win7. Do tej pory zero formatów, grzebania, biosów itd. i tak się nie znam a nie było potrzeby bo świetnie chodzi bez większych błędów.

Od kilku dni w 1 grze, zaczęły występować jakieś bugi np. z mapą, paskami, okienkami ciągle coś znika albo przebija itd. Kilka razy również crashe do pulpitu. Myślałem, że to wina addonów do gry, ale przez 3 lata działały. Również od jakiegoś czasu wyskakuje okienko "Eksplorator windows przestał działać". Klikam, mignie ekran i się ładuje na nowo pulpit, ikonki, łączy z internetem itd.

Zawszę czyszczę PC, nie zawalam go, usuwam na bieżąco niepotrzebne pliki, używam jakichś programów do sterowników/optymalizacji, nie ściągam byle czego z internetu.
Sprawdziłem systemowy "Podgląd Zdarzeń". Sporo błędów, ale nie umiem rozszyfrować o co chodzi i jak je naprawić. Robiłem jakiś skan w "cmd" plików systemowych chyba, ale nic nie wykryło, wirusów też brak.

Nie chcę robić format. bo to taka ostateczność, którą z reguły większość robi z braku wiedzy potrzebnej by ręcznie naprawić problemy. Też jej nie mam dlatego liczę na waszą pomoc, z góry dzięki. Jeśli trzeba coś podać więcej to dajcie znać tylko po prostemu jeśli łaska bo ja zielony :pray:

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 mar 2016, 10:19

Sprawdzałeś reinstalację gry ?
Opisany problem ale nic z tego dokładnie nie wiadomo.
Polecam sprawdzić oraz podać odpowiednie dane z tego poradnika:
problemy/podstawowe-czynnosci-ktore-wykonujemy-w-przypadku-bsod-ow-t33746.html
...wirusów też brak.

Jesteś na 100% pewien, jak i czym sprawdzałeś ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

revar

Użytkownik

Post21 mar 2016, 10:26

No zdaję sobie sprawę bo nic nie wskazuje, żeby coś było nie tak. Nie mam w sumie żadnych problemów z komputerem. Jedynie od kilku dni nagle w tej grze zacząłem mieć takie dziwne problemy + crash + zawieszanie się eksploratora windows. Reinstalowałem grę, usuwałem wszystko co z nią związane z komputera, przywracałem ustawienia domyślne - nic. Z tego co podają logi z różnych programów to mam sporo jakichś błędów, niezgodnych plików/sterowników, błędnych wpisów i się to wszystko gryzie, że coś nie mogło zostać uruchomione, coś tam zostało zatrzymane itd. Np.

Dziennik Aplikacja:
==================
Error: (03/20/2016 07:14:41 PM) (Source: ESENT) (EventID: 412) (User: )
Description: wuaueng.dll (1104) SUS20ClientDataStore: Nie można odczytać nagłówka pliku dziennika C:\Windows\SoftwareDistribution\DataStore\Logs\edb .log. Błąd -546.

Dziennik System:
=============
Error: (03/20/2016 02:03:25 PM) (Source: Service Control Manager) (EventID: 7000) (User: )
Description: Nie można uruchomić usługi atksgt z powodu następującego błędu:
%%1275

Error: (03/20/2016 02:03:25 PM) (Source: Application Popup) (EventID: 875) (User: )
Description: Sterownik atksgt.sys został zablokowany dla ładowania.

Error: (03/19/2016 06:47:01 AM) (Source: Service Control Manager) (EventID: 7011) (User: )
Description: Upłynął limit czasu (30000 ms) podczas oczekiwania na odpowiedź transakcji z usługi Realtek11nCU.

Error: (03/18/2016 11:01:34 PM) (Source: Service Control Manager) (EventID: 7034) (User: )
Description: Usługa IMF Service niespodziewanie zakończyła pracę.

A tutaj log crashu z tej gry: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Edit: Wirusy to skanowanowałem avirą, pełne i szybkie + malware fighter + windows defender + bitdefender i żaden nic nie wykrył. A podgląd zdarzeń podaje 130 błędów w ostatnich 7 dniach.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 mar 2016, 10:42

Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

revar

Użytkownik

Post22 mar 2016, 17:02

Proszę bardzo: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dziś postaram się jeszcze sprawdzić tą grę na innym komputerze, bo gra niby działa poprawnie, wcześniej też mi działała cały czas grałem i teraz nie licząc tych kilku bugów w grze i czasami crasha to generalnie też chodzi zwłaszcza jak wyłączę do niej addony. Ale tysiące osób na tych addonach gra, na forum tam też stworzyłem temat i sam administrator odpisał, że nie mieli podobnych zgłoszeń od innych graczy.

-- 22 mar 2016, 18:02 --

Na drugim komputerze te same problemy z grą, jedynie bez crashy i zawieszania się eksploratora windows. Sporo mam jakichś dziwnych błędów w podglądzie zdarzeń, ciągle co godzinę, co ileś dni się powtarzają. Wiadomo coś z tych logów autoruns? :)

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post23 mar 2016, 14:17

Uruchom program Autoruns.

Zakładka Logon:
Odznacz:
=> rdpclip
=> IAStorIcon
=> StartCN (na próbę)
=> NUSB3MON

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components
=> wszystko

HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Active Setup\Installed Components
=> wszystko

Zakładka Internet Explorer:
=> Odznacz wszystko (jeżeli nie korzystasz z IE)

Zakładka Scheduled Tasks:
=> Odznacz wszystko co będzie się dało

Zakładka Services:
Odznacz:
=> AdobeARMservice
=> AdobeFlashPlayerUpdateSvc
=> BEService (na próbę)
=> gupdate
=> gupdatem
=> IAStorDataMgrSvc
=> IDriverT
=> WMPNetworkSvc

Zakładka Drivers:
Odznacz:
=> ALSysIO
=> ATP
=> AxtuDrv
=> EagleX64
=> MSICDSetup
=> NPF
=> WinRing0_1_2_0
=> xhunter1

Uruchom ponownie komputer.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

revar

Użytkownik

Post23 mar 2016, 17:26

Dzięki, zrobione i na razie chodzi :) Ostatnia godzina nie znalazło błędów. W grze niestety dalej mam problemy sypie mi się wszystko nawet czat ale eksplorator windows już się ogarnął.

• Reklama

Wróć do „Problemy”