Mam problem. Jutro mam kolokwium z Excela i wiem, że napewno bedzie to zadanie. Nie wiem jak to zrobić. Pomożecie? Pilne!
Przyznaj pracownikom dodatek rodzinny w zależności od ilości posiadanych dzieci:
gdy liczba dzieci <=2, to rodzinne wynosi 10 zł na każde dziecko,
gdy liczba dzieci >2 a mniejsza od 5, to rodzinne wynosi 15 zł na każde dziecko,
gdy liczba dzieci >= 5, to rodzinne wynosi 20 zł na każde dziecko,
Powiedzmy, że komórka I12 to ilość dzieci. Pomocy!!!!
Wiem, że potrzebna jest tu formuła "jeżeli" ale jak ja wpisuje to wyskakuje jakis bład. Możecie mi napisać do tego regułę? Z gory dzieki!
Excel formuła JEŻELI - pomocy!
- lewy
Prosta sprawa, to złożenie wielu IFów czyli warunków Jeżeli.
=JEŻELI(B8>=5;20;JEŻELI(B8>2;15;10))
Jeżeli więcej niż 5 to 20, a jak nie to drugi warunek, gdzie sprawdzasz czy więcej od 2, jak nie to już nie ma wyjścia i jest 10.
=JEŻELI(B8>=5;20;JEŻELI(B8>2;15;10))
Jeżeli więcej niż 5 to 20, a jak nie to drugi warunek, gdzie sprawdzasz czy więcej od 2, jak nie to już nie ma wyjścia i jest 10.
-
A to nie trzeba dodatkowo pomnożyć jakos ilości tych dzieci razy te 10/15/20zł? i co zrobic w przypadku jak niedość że liczba dzieci jest wieksza od 2 to jeszcze mniejsza od 5?? i to wszystko w 1 formule... ;/
- mint1991
- Kontaktowanie:
lewy pisze:=JEŻELI(B8>=5;20;JEŻELI(B8>2;15;10))
Jeżeli masz w arkuszu wpisane, że np. jak ktoś ma więcej lub równo 5 dzieci w komórce A10,
a A11 dla >2, a w A12 <= to
=JEŻELI(B8>=5;B8*A10;JEŻELI(B8>2;B8*A11;B8*A12))
może zawile ale takie przykłady wolę tłumaczyć pokazując co i jak na pliku.
Składnia jest prosta masz
JEŻELI(warunek; wynik na tak; wynik na nie)
w miejscu wyniku na tak lub nie musisz zadeklarować albo gotowe wyniki albo mnożenie komórka razy komórka, albo konkretna komórka.
Hi Hi może ktoś Ci to napisze bardziej po ludzku ja inaczej nie potrafię.

-
- Reklama