FAKE PENDRIVE Allegro

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

FAKE PENDRIVE Allegro

Post15 lis 2012, 17:46

Witajcie :)
Ostatnio na Allegro zakupiłam nowego pendriv’a od podobno legalnie działającej firmy, o pojemności 32 GB.

W opisie aukcji czytamy:
” Chip firmy Samsung

Obsługiwane systemy operacyjne: Windows 8/ Windows 7/ Vista / Windows XP / 2000 / 98 / 98 SE / ME/ Home Edition / Mac OS 9 i wyższy
Odczyt 18MB/s
Zapis 9MB/s
Obudowa Chroniąca port USB przed uszkodzeniami
Kolor czarny
System Plug&Play - Nie wymaga sterowników, działa w każdym systemie.
Chip firmy Samsung gwarantuje jakość i niezawodność sprzętu.”

Okazało się, że jest to fake pendrive, co potwierdził test H2testw - dziękuję bardzo za ten poradnik http://www.hotfix.pl/h2testw-diagnostyka-pendrive-karty-pamieci-dysku-usb-a263.htm

Wynik testu jest następujący:

The media is likely to be defective.
7.4 GByte OK (15610504 sectors)
23.7 GByte DATA LOST (49892728 sectors)
Details:23.5 GByte overwritten (49385976 sectors)
0 KByte slightly changed (< 8 bit/sector, 0 sectors)
247.4 MByte corrupted (506752 sectors)
225.6 MByte aliased memory (462200 sectors)
First error at offset: 0x00000001dc651000
Expected: 0x00000001dc651000
Found: 0x00000007ce251000
H2testw version 1.3
Reading speed: 1.63 MByte/s
H2testw v1.4

Sprzedawca tłumaczył, że "pendrive ma uszkodzony chip i po prostu miałam pecha
Od razu powiem, że zażądałam zwrotu pieniędzy za aukcję i przesyłkę zwrotną z „trefnym” towarem, co po dłuższym oczekiwaniu - zostało spełnione.

Pozostała mi jeszcze jedna - ostatnia kwestia. Rozprawić się ze sprzedawcą tak, jak na to zasłużył. :!:

Dysponuję całą dokumentacją sprawy, natomiast tutaj - zwracam się z gorącą prośbą do osób, które znają się na rzeczy, ponieważ od tygodnia bezskutecznie poszukuję w Internecie informacji - czy zaniżona pojemność - tzw. fake może wynikać z uszkodzonego chipa, czy nie?

Dla mnie fake to fake, ale może nie mam racji. De facto - byłaby to jedyna okoliczność usprawiedliwiająca sprzedawcę, ponieważ z dokumentacji sprawy wynika, że sprzedawcę nic innego nie obchodzi - jak tylko sprzedaż i za nic nie odpowiada. :evil:
Proszę o wypowiedź ekspertów.
Dziękuję bardzo, czekam, pozdrawiam i dziękuję.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, 18:12 przez Hannah, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

FAKE PENDRIVE Allegro

Post15 lis 2012, 17:58

Proszę użyć opcję EDYTUJ i zmienić kolory tekstu.

Sprzedawca tłumaczył, że pendrive ma „uszkodzony chip” i po prostu miałam pecha”.
Od razu powiem, że zażądałam zwrotu pieniędzy za aukcję i przesyłkę zwrotną z „trefnym” towarem, co po dłuższym oczekiwaniu - zostało spełnione.

Pozostała mi jeszcze jedna - ostatnia kwestia. Rozprawić się ze sprzedawcą tak, jak na to zasłużył. :!:

Dysponuję całą dokumentacją sprawy, natomiast tutaj - zwracam się z gorącą prośbą do osób, które znają się na rzeczy, ponieważ od tygodnia bezskutecznie poszukuję w Internecie informacji - czy zaniżona pojemność - tzw. fake może wynikać z uszkodzonego chipa, czy nie?

Regulamin forum oraz serwisu hotfix.pl

8. Kolorem zastrzeżonym do użytku tylko dla Administratorów jest czerwony, a dla Moderatorów zielony. Pozostałe kolory są przeznaczone do użytku dla Użytkowników.

XMan.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

FAKE PENDRIVE Allegro

Post15 lis 2012, 20:07

Szkoda że nie znamy numerów PID i VID tego pendrive'a byśmy wiedzieli co tam siedziało. Niestety fake łatwo zrobibć, wystarczy podmienić soft w pamięci i po sprawie. A da radę to zrobić przy pomocy zwykłego programu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

FAKE PENDRIVE Allegro

Post15 lis 2012, 20:57

Szkoda że nie znamy numerów PID i VID tego pendrive'a byśmy wiedzieli co tam siedziało.

no i już nie poznamy, ponieważ dziś go odesłałam, bo mnie mierził i nie mogłam już na niego patrzeć;
Niestety fake łatwo zrobibć, wystarczy podmienić soft w pamięci i po sprawie.

no własnie, dużo o tym czytałam, więc mogę podejrzewać, że ten sprzedawca oszukał wiele osób; w dalszym ciągu handluje na allegro, sprzedał tego ogromne ilości, a wiesz - mnie chodzi o uczciwość i przestrogę, żeby inni ludzie nie kupowali tego szmelcu;
co więcej - utrata danych strasznie boli, dodatkowo może to być sprawa bardzo kosztowna;
a jeżeli jest tak, że wiele z tych osób nie sprawdziła co kupiła: od zyczajnie-komp pokazuje 32 GB, no to OK; pendrive wyglada ładnie? - no to OK; potrzebowaliśmy właśnie takiego? - OK; więc teoretycznie nie ma co drążyć, a multum pozytywnych komentarzy potwierdza tezę, ze to dobry sprzedawca i dobry towar; schodzi jak "ciepłe bułeczki" i biznes się kręci "całą gębą"

Pytanie brzmi: czy sprawa dotyczy tylko mnie, czy innych również (przy czym ci inni to ci, którzy już kupili, i ci, którzy właśnie kupują, licytują czy planują kupić)?

W tej chwili już nawet wysyłka gratis, aby się tylko towaru pozbyć

No patrzcie, jaki praktyczny? Nic tylko brać! I pomyśleć, że kupiłam ten szajs, aby trzymać na nim obraz partycji systemowej
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

FAKE PENDRIVE Allegro

Post15 lis 2012, 21:53

Szczerze, cała masa tego na allegro obecnie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”