Filtrowanie adresów Mac. Problem z listą zaufanych.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post19 gru 2013, 23:33

Więc tak, posiadam ruter TP-Link i on tworzy moją sieć WiFi, do której podłączam bezprzewodowo laptopa, komórkę, TV, itp.

Swego czasu, ze względów bezpieczeństwa, włączyłam filtrowanie adresów Mac.

Na początku wszystko było dobrze, dostęp do neta miały wybrane przeze mnie urządzenia.

Któregoś dnia weszłam w ustawienia rutera, używając laptopa.

Bezpośrednio po tym okazało się, że laptop nie może się podłączyć do mojej WiFi. Przez jakiś czas używałam neta mobilnego, swoją drogą jest nawet niezły, bo nie chciało mi się odpalać starszego, powolnego kompa z XP.

Wczoraj Łukasz oddał mi mój nowszy komp- po naprawie śmiga. :) No i weszłam do ustawień rutera...

Okazało się, że coś wyczyściło listę wszystkich urządzeń, którym zezwoliłam na podłączanie się do mojej sieci.

Szybko ustaliłam ich adresy Mac, używając Wireless Network Watcher.

Jednak jak próbuję stworzyć listę zaufanych, to pojawia się informacja, że wpisałam błędny adres Mac.

Już w końcu nie wiem, jak je wpisywać.

Przykładowo:

Kod: Zaznacz cały

4G-22-7F-1A-6A-11-3D

Jak wpisać poprawnie adres Mac? Najlepiej z wykorzystaniem przykładowego adresu, który wymyśliłam?

No i mam jeszcze jedno pytanko...

Skoro mam raczej silne hasło do WiFi, to czy muszę włączać filtrowanie adresów Mac?

Skąd mogę wiedzieć, że jak znów utworzę listę zaufanych urządzeń, coś jej nie wyczyści?

Jakie są Wasze opinie?

-- 19 gru 2013, o 23:29 --

Problem rozwiązany, źle zapisywałam adres Mac.

Zgodnie z przykładem, powinnam była zapisać:

4g:22:7f:1a:6a:11:3d

Jednak nadal nie wiem, czy filtrowanie adresów Mac ma sens.

I co znaczy, że status danego urządzenia jest aktywny, jak ono nie jest obecnie podłączone do sieci i jego adres Mac nie jest widoczny dla Wirelles Network Watcher? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

ARTus

Użytkownik

Post21 gru 2013, 22:49

Pierwsze co to ustaw szyfrowanie WPA 2 w routerze, o ile takie obsługuje + mocne hasło.

Jednak nadal nie wiem, czy filtrowanie adresów Mac ma sens

Jeśli ustawisz powyższe to nie ma sensu.

I co znaczy, że status danego urządzenia jest aktywny, jak ono nie jest obecnie podłączone do sieci i jego adres Mac nie jest widoczny dla Wirelles Network Watcher?

Być może, że w pamięci routera zostały jeszcze stare statusy "aktywne", zazwyczaj pomaga restart routera(nie mylić restartu z resetem).

Co do listy zaufanych adresów MAC, to być może, że ktoś wykonał właśnie reset routera i tym samym wszystkie ustawienia routera wróciły do fabrycznych, czyli takich, które masz przed pierwszym uruchomieniem urządzenia.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post22 gru 2013, 17:40

ARTus, tak używam szyfrowania WPA 2 w ruterze.

Lista zaufanych adresów Mac wyczyściła się, jak na chwilę wyłączyłam filtrowanie adresów Mac, na laptopie.

Nie wiem, czy to normalne.

Jak na razie filtrowanie dobrze działa.
Pozdrawiam, Joanna

ARTus

Użytkownik

Post22 gru 2013, 19:07

ARTus, tak używam szyfrowania WPA 2 w ruterze.

Więc tak jak pisałem wcześniej, nie potrzeba ci już w tym momencie filtrowania po adresach MAC, co zresztą nie jest dobrym zabezpieczeniem, można to ewentualnie potraktować jako dodatkowe zabezpieczenie, znacznie lepszym jest WPA2 + mocne hasło, a to już masz, więc jest ok.

Lista zaufanych adresów Mac wyczyściła się, jak na chwilę wyłączyłam filtrowanie adresów Mac, na laptopie.

W którym miejscu/programie na laptopie wyłączyłaś filtrowanie adresów MAC?

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post22 gru 2013, 21:35

ARTus, weszłam do ustawień mojego rutera, czyli na stronę:

192.168.1.1
, przeszłam do Mac Filtering i kliknęłam na: wyłącz filtrowanie adresów Mac.

Aha, co jaki czas mam zmieniać hasło? Uważam, że obecne jest mocne, a bardzo ciężko się je wpisuje w smartphonie... Używam min. znaków specjalnych.
Pozdrawiam, Joanna

ARTus

Użytkownik

Post22 gru 2013, 22:01

Jeśli hasło jest mocne(min. 10 znaków, kombinacja małych i dużych liter, cyfry, znaki specjalne typu !@#$% itd.) to nie musisz go zmieniać często, polityki bezpieczeństwa, które narzucają częste zmiany haseł stosują firmy w swoich środowiskach IT, ale to kompletnie inna sprawa. Jeśli bardzo boisz się o swoje dane, możesz ewentualnie zmienić je raz na kilka miesięcy, ale według mnie nie ma takiej potrzeby. Jeśli podłączasz się do swojej sieci WiFi na smartfonie spokojnie możesz zaznaczyć aby hasło zostało zapamiętane w ustawieniach telefonu, abyś nie musiała go za każdym razem wstukiwać. Oczywiście oprócz mocnego hasła do szyfrowania transmisji WiFi, ustaw też silne hasło do logowania na router, ale chyba jest to oczywiste:)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post22 gru 2013, 22:06

Moje hasło składa się z 22 znaków. Ono jest zapisane w smartphonie mojej Mamy, mojej komórce i w TV.

Oczywiście oprócz mocnego hasła do szyfrowania transmisji WiFi, ustaw też silne hasło do logowania na router, ale chyba jest to oczywiste:)

ARTus, co masz na myśli?

Mam zmienić domyślne hasło na stronie do konfiguracji rutera? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

ARTus

Użytkownik

Post23 gru 2013, 14:19

ARTus, co masz na myśli?

Mam zmienić domyślne hasło na stronie do konfiguracji rutera?

Oczywiście, bo w tym momencie każdy z domowników może się na niego zalogować, a jeśli ty jesteś "Administratorem" swojego routera, to najlepiej abyś tylko ty znała hasło do logowania, wtedy nie będziesz miała problemów ze znikającymi adresami MAC:)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post23 gru 2013, 17:03

ARTus, jestem w komfortowej sytuacji, bo w moim domu, jestem jedyną osobą, która zna się na komputerach.

Więc nie muszę zmieniać hasła do strony z konfiguracją rutera.
Pozdrawiam, Joanna

ARTus

Użytkownik

Post23 gru 2013, 21:25

Piszę o tym bo taka jest zasada aby standardowe hasła do logowania na router zmieniać, to nie tylko kwestia tego, że ty je znasz i nikt inny. Załóżmy, że ktoś dostanie się w jakiś sposób do twojej sieci lokalnej i będzie miał w tym momencie dostęp do routera, bo standardowe hasła do takich urządzeń są wszędzie udostępniane i nie jest problemem zdobyć takie hasło. Dobra rada, zmień je:)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post24 gru 2013, 15:57

ARTus, jednak nie zmienię tego hasła.

Dzięki za radę, ale z niej nie skorzystam. :)
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Problemy”