Witam, od kilku dobrych miesięcy borykam się z problemem freezującego się laptopa podczas grania. Są to zupełnie randomowe momenty, freeze trwa od sekundy do 3 maksymalnie. Zacina się obraz jak i dźwięk. Podczas normalnego korzystania z komputera tj. przeglądanie internetu itd. raczej nie ma takich problemów, może czasami dłużej pomyśli jak pierwszy raz startuje Chrome, ale to raczej nie jest powiązane.
Specyfikacja komputera: (MSI GE70 2OD)
CPU: Intel Core i7 4700MQ
Motherboard: Micro-Star MS-1757
RAM: 16 GB DDR3
GPU: Intel HD Graphics 4600 & GeForce GTX 760M
HDD: WDC WD10JPVX-22JC3T0
(Jak coś jeszcze potrzeba to podpowiedzcie bo nie wiem co tam jeszcze można ciekawego wymienić)
Kwestia temp. od kilku tygodni zacząłem się tym interesować gdyż na CPU temp. dochodziła do ~90 stopni, jednak od kiedy lepiej chłodze komputer jest to 65 - 75 stopni, w porywach do 80 (rzadko kiedy). Kombinowałem już na wiele sposobów i jakieś usługi, inne pierdoły, drivery - wszystko jest zupdatowane. Na różnych systemach jest to samo, pełne / krojone nie ma różnicy. Jeżeli macie jakiś pomysł, to chętnie przyjmę każdą poradę.
Freeze laptopa 1-3 sec
- XMan
-
Freeze laptopa 1-3 sec
Kod: Zaznacz cały
HD Tune Pro: WDC WD10JPVX-22JC3T0 Health
ID Current Worst ThresholdData Status
(01) Raw Read Error Rate 200 200 51 0 ok
(03) Spin Up Time 182 177 21 1858 ok
(04) Start/Stop Count 58 58 0 42495 ok
(05) Reallocated Sector Count 200 200 140 0 ok
(07) Seek Error Rate 200 200 0 0 ok
(09) Power On Hours Count 97 97 0 2810 ok
(0A) Spin Retry Count 100 100 0 0 ok
(0B) Calibration Retry Count 100 100 0 0 ok
(0C) Power Cycle Count 100 100 0 767 ok
(BF) G-sense Error Rate 89 89 0 11 ok
(C0) Unsafe Shutdown Count 200 200 0 15 ok
(C1) Load Cycle Count 186 186 0 44989 ok
(C2) Temperature 117 94 0 30 ok
(C4) Reallocated Event Count 200 200 0 0 ok
(C5) Current Pending Sector 200 200 0 0 ok
(C6) Offline Uncorrectable 100 253 0 0 ok
(C7) Interface CRC Error Count 200 200 0 0 ok
(C8) Write Error Rate 100 253 0 0 ok
Health Status : ok
Podejrzewałem wcześniej dysk, poszło na gwarancje. Jednak po wymianie dalej było to samo.
- XMan
Freeze laptopa 1-3 sec
Nie znam się na dyskach, ktoś kto się zna sprawdzi
Jeżeli będzie OK to pozostaje się tylko sprawdzenie pamięci:
http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm
oraz zasilacza...

Jeżeli będzie OK to pozostaje się tylko sprawdzenie pamięci:
http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm
oraz zasilacza...
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Freeze laptopa 1-3 sec
Dysk wygląda dobrze.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Freeze laptopa 1-3 sec
Czyszczenie układu chłodzenia, wymiana pasty i termopadów, potem testy obciążeniowe grafiki (3Dmark lub coś podobnego)
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
Freeze laptopa 1-3 sec
Wszystko to było przerabiane
. Testów obciążenia jeszcze nie robiłem, postaram się zrobić to na dniach. Co do testu Ram'u może być ciężko, laptop jest na gwarancji więc nie mogę go otworzyć. A kości pamięci są 2, z tego co wiem to test MemTestem trzeba robić pojedynczo. Chyba, że tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia ?
EDIT: Pasta jest dość świeża bo ma z miesiąc ostatnio wysłałem do serwisu własnie w celu czyszczenia i wymienienia past.

EDIT: Pasta jest dość świeża bo ma z miesiąc ostatnio wysłałem do serwisu własnie w celu czyszczenia i wymienienia past.
- XMan
Freeze laptopa 1-3 sec
A kości pamięci są 2, z tego co wiem to test MemTestem trzeba robić pojedynczo. Chyba, że tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia ?
Tak, ale nie zaszkodzi jak razem zrobisz test.
-
Freeze laptopa 1-3 sec
Okey, dziś w nocy lub jutro zrobię test.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Freeze laptopa 1-3 sec
A pokaż też "logi" z AutoRuns, pobieramy i rozpakowujemy i włączamy. W chwili, kiedy program skończy (widać to na 1) piszę "Ready" wtedy wciskamy (2) zapisz.
AutoRuns aplikacja - uruchom jako administrator, po skończonym skanie - File --> save --> plik --> AutoRuns.arn
Następnie pakujemy (WinRAR, 7-Zip) i umieszczamy na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajemy linka.
Plik do pobrania:
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
http://www.hotfix.pl/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-a128.htm
AutoRuns aplikacja - uruchom jako administrator, po skończonym skanie - File --> save --> plik --> AutoRuns.arn
Następnie pakujemy (WinRAR, 7-Zip) i umieszczamy na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajemy linka.
Plik do pobrania:
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówDostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
http://www.hotfix.pl/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-a128.htm
-
Freeze laptopa 1-3 sec
Więc tak:
AutoRuns - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tutaj w autostarcie mam tylko kasperskiego i sterowniki do touchpada tak naprawdę, ale nie interesowałem się wcześniej zakładką sheduled tasks, spróbuje tam powyłączać te badziewia.
MemTest - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeszcze tylko muszę zrobić testy grafiki.
EDIT: Dorzucam wyniki z 3D Mark 11 DEMO: Graphics Score 3392 | Physics Score 6366 | Combined Score 2908
Screen: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tyle, że test był robiony w rozdziałce 1280x720, na co dzień używam 1920x1080 nie wiem czy to ma bardzo duże znaczenie w tym przypadku.
I dodatkowo mam pytanie, czy jest opcja, że może to coś z internetem przeszkadza? Drivery do kart sieciowych są aktualne, jednak zazwyczaj grywam w gry, właściwie to wyłącznie w gry internetowe. A jak już Single-Player to na Steamie gdzie pewnie i tak się łączy z internetem chociażby dla Steam Community w tle. Może to pomoże wam podjąć jakiś trop
Screen z speed testu na wszelki wypadek: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jednak nie koniecznie podczas grania, tak zwróciłem uwagę to podczas użytkowania też zdarzy się "zamyśleć" jednakże jest to zdecydowanie krótszy czas jak przy graniu ~1s.
Tutaj w autostarcie mam tylko kasperskiego i sterowniki do touchpada tak naprawdę, ale nie interesowałem się wcześniej zakładką sheduled tasks, spróbuje tam powyłączać te badziewia.
MemTest - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeszcze tylko muszę zrobić testy grafiki.
EDIT: Dorzucam wyniki z 3D Mark 11 DEMO: Graphics Score 3392 | Physics Score 6366 | Combined Score 2908
Screen: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tyle, że test był robiony w rozdziałce 1280x720, na co dzień używam 1920x1080 nie wiem czy to ma bardzo duże znaczenie w tym przypadku.
I dodatkowo mam pytanie, czy jest opcja, że może to coś z internetem przeszkadza? Drivery do kart sieciowych są aktualne, jednak zazwyczaj grywam w gry, właściwie to wyłącznie w gry internetowe. A jak już Single-Player to na Steamie gdzie pewnie i tak się łączy z internetem chociażby dla Steam Community w tle. Może to pomoże wam podjąć jakiś trop

Screen z speed testu na wszelki wypadek: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jednak nie koniecznie podczas grania, tak zwróciłem uwagę to podczas użytkowania też zdarzy się "zamyśleć" jednakże jest to zdecydowanie krótszy czas jak przy graniu ~1s.
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Freeze laptopa 1-3 sec
Jeszcze raz daj autoruns, uszkodzony jest. A ty masz win 10 ??
-
Freeze laptopa 1-3 sec
Teraz powinno być dobrze.
Tak używam Win 10, ale na każdym innym (7, 8.1) jest identycznie.
-- 04 wrz 2015, 09:31 --
Jakieś pomysły? Od tamtego czasu "odparkowałem" rdzenie na procesorze, jednak nic to nie dało. Przez ~tydzień używałem laptopa z zewnętrzną klawiaturą, myszką i monitorem. Temperatury trzymały się na poziomie CPU max 65, GPU max 55, HDD max 42. Jednak freezy dalej występują.
Teraz powinno być dobrze.
Tak używam Win 10, ale na każdym innym (7, 8.1) jest identycznie.
-- 04 wrz 2015, 09:31 --
Jakieś pomysły? Od tamtego czasu "odparkowałem" rdzenie na procesorze, jednak nic to nie dało. Przez ~tydzień używałem laptopa z zewnętrzną klawiaturą, myszką i monitorem. Temperatury trzymały się na poziomie CPU max 65, GPU max 55, HDD max 42. Jednak freezy dalej występują.
-
- Reklama