Uszanowanie.
Pobrałem przeglądarkę Opera w wersji 12. Podczas personalizacji i eksploatacji tej przeglądarki natknąłem się na mały problemik. Otóż chodzi o funkcję Turbo w Operze. Czy funkcja ta odpowiada za przyspieszanie wczytywania się stron internetowych (stosownie do ich ilości ) i ograniczanie limitu transferu grafiki, czy również za przyspieszanie ładowania się stron zawierających materiały video (oparte najczęściej o komponent flash, ale nie tylko).
O to właśnie przyspieszanie buforowania video mi chodzi - czy rzeczywiście tak jest ?
Bo z moich własnych obserwacji wynika, że gdy funkcję Turbo mam włączoną to materiały video ładują się długo lub jest jakaś swoista blokada (tak właśnie - ładowanie zdaje się nie mieć końca).
Natomiast paradoksalnie gdy funkcja Turbo jest wyłączona to obrazy video ładują się może wolno, ale się w ogóle ładują.
Czy przeglądarka ta charakteryzuje się tym, że posiada przewagę nad innymi jeśli chodzi właśnie o szybkość wczytywania grafiki, a zwłaszcza video, o które mi chodzi ?
Funkcja Turbo w Operze znaczenie i problematyka
- manitu
Ostatnio zmieniony 03 sie 2012, 13:46 przez manitu, łącznie zmieniany 1 raz.
- seba86mu
manitu pisze:Czy funkcja ta odpowiada za przyspieszanie wczytywania się stron internetowych (stosownie do ich ilości ) i ograniczanie limitu transferu grafiki, czy również za przyspieszanie ładowania się stron zawierających materiały video (oparte najczęściej o komponent flash, ale nie tylko).
Aktywowana usługo Opera Turbo powoduje kompresję elementów graficznych stron internetowych na serwerach producenta przeglądarki, zanim te zostaną wgrane na Twój komputer. Opera Turbo działa po prostu jak serwer proxy.
manitu pisze:Bo z moich własnych obserwacji wynika, że gdy funkcję Turbo mam włączoną to materiały video ładują się długo lub jest jakaś swoista blokada (tak właśnie - ładowanie zdaje się nie mieć końca).
Filmy flash nie są kompresowane przy włączonej usłudze Opera Turbo, a jedynie blokowane jest ich automatyczne odtwarzanie po wejściu na stronę, tak jak ma to przykładowo miejsce na YouTube, gdzie przy wyłączonej funkcji Opera Turbo wejście na stronę z filmem powoduje automatyczne buforowanie filmu i jego odtwarzanie. Funkcja Oera Turbo blokuje ta samowolkę w celu przyspieszenia ładowania samej strony, które ograniczałoby buforowanie filmu.
Aby odtworzyć film flash przy aktywowanej usłudze Opera Turbo trzeba kliknąć na taki duży przycisk Play na ekranie, gdzie odtwarzany jest film, aby rozpoczęło się buforowanie i odtwarzanie filmu. Przy wyłączonej usłudze Opera Turbo nie ma tego przycisku.
Same buforowanie filmu zależy wyłącznie od prędkości łącza internetowego i Opera Turbo nie ma wpływu na przyspieszenie tego buforowania.
- manitu
Tak właśnie w okienku odtwarzacza jest taki bardzo duży przycisk play przy włączonej funkcji Turbo.
No ale po jego wciśnięciu następuje co prawda ładowanie filmu np. na stronach tvp.pl, ale jest ono bardzo długie wręcz nie kończy się. Nie można odtworzyć materiału. Problem właśnie w tym.
Przy wyłączonej funkcji Turbo video odtwarza się natomiast od razu.
Rozumiem, że funkcja blokuje autoodtwarzanie video, ale dlaczego po załadowaniu strony nie odtwarza się ono ?
Poza tym w konfiguracji funkcji Turbo są dwie opcje:
- Automatyczne włączanie Turbo
- po prostu włączanie na stałe
Którą z tych opcji lepiej zastosować ?
No ale po jego wciśnięciu następuje co prawda ładowanie filmu np. na stronach tvp.pl, ale jest ono bardzo długie wręcz nie kończy się. Nie można odtworzyć materiału. Problem właśnie w tym.
Przy wyłączonej funkcji Turbo video odtwarza się natomiast od razu.
Rozumiem, że funkcja blokuje autoodtwarzanie video, ale dlaczego po załadowaniu strony nie odtwarza się ono ?
Poza tym w konfiguracji funkcji Turbo są dwie opcje:
- seba86mu
manitu pisze:No ale po jego wciśnięciu następuje co prawda ładowanie filmu np. na stronach tvp.pl, ale jest ono bardzo długie wręcz nie kończy się. Nie można odtworzyć materiału. Problem właśnie w tym.
Przetestowałem teraz Operę Turbo na tvp.pl i u mnie działa tak samo jak przykładowo na YouTube, czyli domyślnie wtyczka flash jest nieaktywna, dopiero po naciśnięciu na Play następuje buforowanie i automatyczne odtworzenie filmu.
Jaką masz prędkość łącza ?
manitu pisze:Poza tym w konfiguracji funkcji Turbo są dwie opcje:
W tym pierwszym przypadku przeglądarka analizuje aktualną prędkość łącza i w miarę potrzeby włącza funkcję Opera Turbo.
Jeżeli włączysz na stałe funkcja Opera Turbo będzie włączona stale.
Wybór zależy wyłącznie od Ciebie i swobody, jaką odczuwasz przy przeglądaniu stron. Jeżeli uważasz, że strony ładują się wolno, bo masz wolne łącze włącz Operę Turbo na stałe. Jeżeli Twoje łącze jest w miarę szybkie do przeglądania stron, ale czasami następują wahania transferu włącz opcję automatycznego wyboru funkcji Opera Turbo.
- manitu
A u mnie po naciśnięciu tego dużego play nie można odtworzyć materiału.
Prędkość mam około 0.5 mbp/s.
A może po prostu brakuje tam wtyczki flash ?
Tak, ale przy wyłączonej Turbo przecież ładuje się.
A czy w menu Ustawienia >>> Preferencje >>> Zaawansowane opcja Włączaj wtyczki tylko na żądanie - powinna być odznaczona ?
Dodam, że jak sprawdziłem analogicznie tzn. przy włączonym Turbo tylko na YouTube wszystko jest w porządku.
Prędkość mam około 0.5 mbp/s.
A może po prostu brakuje tam wtyczki flash ?
Tak, ale przy wyłączonej Turbo przecież ładuje się.
A czy w menu Ustawienia >>> Preferencje >>> Zaawansowane opcja Włączaj wtyczki tylko na żądanie - powinna być odznaczona ?
Dodam, że jak sprawdziłem analogicznie tzn. przy włączonym Turbo tylko na YouTube wszystko jest w porządku.
-
- Reklama