Funkcje i zadania BIOS

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Jackowsky123

Użytkownik

Funkcje i zadania BIOS

Post18 lip 2012, 18:20

Witam po raz kolejny, i po raz kolejny oczywiście nie specjalnie, chciałbym zadać pytanie.Tym razem na temat BIOS'u. Czytalem o nim troszkę do czego służy, często polecacie o konfiguracje przez te sposób działania komputera w celu zlikwidowania problemu.Miałem też tworzenia folderów w biosie na lekcji informatyki.Wiec troszke tam znam te różne kody itp. Niestety nie wiem do czego tak naprawde to służy. Z tego co zrozumiałem to dzieki temu mozna zmieniać ustawienia różnych procesów które zawarte są w pamięci ROM. Wiem ze mały bełkot :clap: ale jakby ktoś mi mógł powiedzieć tak troche jaśniej "głebiej" co przez ten BIOS można zrobić. Dziękuje z góry za poświęcony czas :think:
Ostatnio zmieniony 18 lip 2012, 20:10 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

BIOS

Post18 lip 2012, 18:30

Przeczytałem to co napisałeś kilka razy i zbytnio nie rozumiem o co chodzi, ale domniemam, że o BIOS płyty głównej.
Jackowsky123 pisze:Miałem też tworzenia folderów w biosie na lekcji informatyki.

Jakie tworzenie folderów w BIOS-ie ?

Jackowsky pisze:co przez ten BIOS można zrobić.

BIOS => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W BIOS-ie między innymi:
=> możesz konfigurować podstawowe parametry płyty głównej, między innymi tryb pracy kontrolerów zaimplementowanych w płytę główną, np. kontroler dysku twardego, kontroler USB itp.
=> możesz włączyć / wyłączyć poszczególne komponenty płyty głównej, np. układ dźwiękowy, zintegrowany układ graficzny, kontroler LAN itp.
=> możesz dokonać przetaktowania parametrów płyty głównej oraz innych podzespołów np. procesora czy pamięci RAM (tzn. overclocking), co pozwala na zwiększenie wydajności tychże podzespołów w porównaniu do ich domyślnych parametrów.

• Reklama

Wróć do „Problemy”