gdzie umieścić plik z ikonami
- kasia
Witam,ściągnęłam sobie plik z różnymi ikonami. Gdzie mam to "włożyć", żeby móc potem zmienić starą ikonkę na tę nową?
-
- Kontaktowanie:
gdzie umieśćić plik z ikonami
jaki to typ pliku, chodzi ci o archiwum .rar czy .zip ? i zależy czego ikonę chcesz zmieniać, folderu możesz we właściwościach, dostosowywanie, i tam masz wybór ikon, z ikoną skrótu jest podobnie, a ikonę rozszerzeń plików zmieniasz w panel sterowania - opcje folderów - typy plików - zaawansowane i tam zmieniasz ikonę, a do zmiany ikon aplikacji potrzeba jakiegoś programu, icon packager tak potrafi tyle że jest płatny, nie znam darmowego programu do zmienienia ikon aplikacji
Pozdrawiam, koleś git
- kasia
Re: gdzie umieścić plik z ikonami
Plik ściągnęłam spakowany w rar. Rozpakowałam go.
Idzie mi o to, że tworzę nowy folder. Chcę żeby inaczej wyglądał niż takie, które są w systemie(dlatego ściągnęłam sobie takie fajne, ciekawe). Chcę zmienić wygląd tego folderu. Wiem, jak to się robi, tyle, że nie wiem gdzie umieścić ten plik, żeby potem przy zmianie, system oferował mi do wyboru również te nowe ikonki.
Idzie mi o to, że tworzę nowy folder. Chcę żeby inaczej wyglądał niż takie, które są w systemie(dlatego ściągnęłam sobie takie fajne, ciekawe). Chcę zmienić wygląd tego folderu. Wiem, jak to się robi, tyle, że nie wiem gdzie umieścić ten plik, żeby potem przy zmianie, system oferował mi do wyboru również te nowe ikonki.
-
- Kontaktowanie:
jeśli chodzi ci o zmianę ikony tylko dla jednego folderu, klikasz prawym przyciskiem myszy na folder, z menu kontekstowego wybierasz właściwości, potem zakładka dostosowywanie i na dolę klikasz zmień ikonę, domyślnie masz otworzoną bibliotekę SHELL32.dll, klikasz przeglądaj i wskazujesz ikonę, zastosuj i gotowe, plik umieszczasz gdzie chcesz, pod warunkiem, że nie będziesz zmieniała nazwy, położenia ikony, a jeśli chodzi o zmianę ikony każdego domyślnego folderu, to możesz to zrobić programem np. icon tweakerem
żeby potem nie było znowu o tym, to jak chcesz zmienić ikonę, tak jak mówiłem musisz wskazać tą ikonę
żeby potem przy zmianie, system oferował mi do wyboru również te nowe ikonki.
żeby potem nie było znowu o tym, to jak chcesz zmienić ikonę, tak jak mówiłem musisz wskazać tą ikonę
Pozdrawiam, koleś git
- rokko
- Kontaktowanie:
Zatem pliki są pewnie w formacie PNG lub ICO. Jeżeli PNG to przekonwertuj je na ICO przy pomocy choćby darmowego IcoFX.
Ogólnie ręczna zmiana ikonki folderu może wyglądać tak:
1) Rozpakuj archiwum, skopuj wszystkie ikonki do katalogu na przykład C:\Windows\Ikonki
2) Folder którego ikonę chcesz zmienić to na przykład Folder1, który znajduje się powiedzmy na Pulpicie.
3) Wejdź do ów foldera i utwórz w nim plik Desktop.ini (Nowy -> Dokument tekstowy). Zmień mu rozszerzenie z TXT na INI (być może będzie konieczne wyłączenie ukrywania znanych typów plików w Opcjach Folderów).
4) Otwórz plik Desktop.ini notatnikiem lub jakimkolwiek innym edytorem tekstu np. PSPad, Notepad++.
5) Skopiuj poniższy kod i wklej do notatnika.
Według schematu:
Gdzie IconFile=%SystemRoot%\Ikonki\NazwaIkonki.ico stanowi wskazanie lokalizacji pliku z ikonką (ICO).
Czyli w tym wypadku może być np.
Następnie nadaj folderowi atrybut systemowy. Start -> Uruchom i wpisz...
Jeżeli nie wiesz jaka ścieżka, to otwórz folder i spisz informację z pola Adres.
Inny prostszy sposób to klikasz prawym przyciskiem myszki na wybranym folderze -> Właściwości -> zakładka Dostosuj -> Zmień ikonę -> wskaż plik z ikonką, kliknij Przeglądaj -> Zastosuj
Ogólnie ręczna zmiana ikonki folderu może wyglądać tak:
1) Rozpakuj archiwum, skopuj wszystkie ikonki do katalogu na przykład C:\Windows\Ikonki
2) Folder którego ikonę chcesz zmienić to na przykład Folder1, który znajduje się powiedzmy na Pulpicie.
3) Wejdź do ów foldera i utwórz w nim plik Desktop.ini (Nowy -> Dokument tekstowy). Zmień mu rozszerzenie z TXT na INI (być może będzie konieczne wyłączenie ukrywania znanych typów plików w Opcjach Folderów).
4) Otwórz plik Desktop.ini notatnikiem lub jakimkolwiek innym edytorem tekstu np. PSPad, Notepad++.
5) Skopiuj poniższy kod i wklej do notatnika.
Według schematu:
Kod: Zaznacz cały
[.ShellClassInfo]
IconFile=NazwaIkonki.ico
Gdzie IconFile=%SystemRoot%\Ikonki\NazwaIkonki.ico stanowi wskazanie lokalizacji pliku z ikonką (ICO).
Czyli w tym wypadku może być np.
[.ShellClassInfo]
IconFile=%SystemRoot%\Ikonki\NazwaIkonki.ico
IconIndex=0
Następnie nadaj folderowi atrybut systemowy. Start -> Uruchom i wpisz...
attrib +s c:\ścieżkaDoFolderu\Folder1
Jeżeli nie wiesz jaka ścieżka, to otwórz folder i spisz informację z pola Adres.
Inny prostszy sposób to klikasz prawym przyciskiem myszki na wybranym folderze -> Właściwości -> zakładka Dostosuj -> Zmień ikonę -> wskaż plik z ikonką, kliknij Przeglądaj -> Zastosuj
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
- Reklama