Gry oraz filmy nie działają

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Maroń

Użytkownik

Post11 wrz 2010, 14:54

Otóż od dłuższego czasu mam problem z komputerem. Otóż: 90% gier które testowałem strasznie się tną (i obraz i dźwięk), mimo, że na tym sprzęcie co mam powinny działać bez problemu, weźmy np taki NFS Pro street.
Kiedyś dawniej na identycznym sprzęcie działał z grafiką ustawioną na full bez najmniejszych problemów, a teraz na najniższych tnie się dosłownie wszystko-dźwięk, obraz). Taka sytuacja jest z wieloma grami (kiedyś działały, a teraz nie).
Te z mniejszymi wymaganiami jakoś działają OK np. Flat Out 2.

Jak słucham dłużej muzyki w aimp2 to zaczyna przycinać i trzeba wyłączyć i włączyć program.

Po jakimś czasie oglądania filmu, zaczyna się przycinać.

Zmieniałem RAM, testowałem na identycznej sprawnej karcie graficznej i najmniejszej różnicy nie ma.

Oczyściłem z kurzu cały komputer, również kartę graficzną bo zawalona syfem była, co by się to czasem nie przegrzewało.

Format robiony 2-3 miesiące temu ( po poprzednich formatach było właściwie bardzo podobnie)
Mam wgrane sterowniki z karty graficznej (tutaj testowałem przeróżne ATI, Omega), najnowsze Directy, sterowniki płyty głównej, sterowniki do karty dźwiękowej.

System to Windows XP SP3 z wszystkimi aktualizacjami.

Mój sprzęt:
AMD Athlon 5000+ (2x2,5GHz)
Ati Radeon X1950 PRO 256 GDDR3
Pamięć 1GB DDR2

Co ja mam z tym zrobić ?
Już nic mi do głowy nie przychodzi co się z tym kompem dzieje. Żadnych wirusuów mi nie wykrywa.
Z góry dzięki
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, 14:54 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu, poprawiłem pisownię, dodałem polskie znaki diakrytyczne.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post11 wrz 2010, 15:06

Jakiego masz obecnie antywirusa oraz firewalla - sprawdzałeś bez ?
Jakimi programami czyścisz komputer ?
Prawidłowo zainstalowałeś DirectX ?
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c.
Sprawdzałeś tylko najnowsze sterowniki do karty graficznej czy również starsze ?
Kiedyś dawniej na identycznym sprzęcie działał z grafiką ustawioną na full bez najmniejszych problemów, a teraz na najniższych tnie się dosłownie wszystko-dźwięk, obraz). Taka sytuacja jest z wieloma grami (kiedyś działały, a teraz nie).

- zasilacz dobry :?:
Te z mniejszymi wymaganiami jakoś działają OK np. Flat Out 2.

Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne - zaznacz tylko
6 pozycji - Zastosuj - OK :

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Wszystko się tnie...

Post12 wrz 2010, 00:27

Z programu Everest Ultimate podaj odczyt z czujników (w programie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”