Witam, mam problem z laptopem marki Compaq Presario CQ61.
Jak odpale laptopa wyskakuje logo Compaq i potem wyskakuje mi Boot divice not found.
I pisze Hard Disk- (3F0)
Pisałem na różnych forach i pisali, że może być spalony dysk twardy.
Jeśli dysk padł to moge wymienić w nim samą elektronike??
Hard Disk - (3F0) Problem z Laptopem
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Witam, najpierw proponuję włożyć dysk na nowo, być może się coś poluzowało, zaśniedziało. Potem zrób w biosie załadowanie ustawień domyślnych.
-
Jaki to dysk? Sprawdź go w innym komputerze, najlepiej w stacjonarnym i napisz, jak się zachowuje. Może być , że dysk jest sprawny, a laptop ma jakiś problem poczynając od brudnej złączki, skończywszy na czipsecie. Sama podmiana elektroniki nic Ci nie da, jeśli dysk jest spalony (nie kręci się), musisz najpierw pomierzyć, czy to na pewno elektronika. Może być, że masz problem z przedwzmacniaczem, uzwojeniami silnika lub głowice przyklejone do talerza - w tych przypadkach zapomnij o naprawie dysku, ew. ingerencja wyłącznie w celu odzyskania danych. Jeśli to elektronika, w zależności od modelu i uszkodzenia, czeka Cię naprawa płytki, przelutowanie ROMu lub przeprogramowanie procesora, jeśli nie ma zewnętrznego ROMu.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
- Reklama