HDD - wolna praca i liczne błędy w MHDD oraz HDAT2

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
novy1985

Użytkownik

Post19 kwie 2013, 11:23

Witam...

Pomożecie? Kilka dni temu pojawiły się duże problemy ze stabilnością systemu..myśląc, że Winda już padła przeinstalowałem system...niestety..instalacja trwała około 6 godzin..zacząłem więc podejrzewać awarię dysku..po instalacji, windows dalej pracował bardzo niestabilnie i wolno..postanowiłem przeskanować HDD programem HD TUNE..jednak przy WYŁĄCZONEJ opcji quick scan około 10% skanowało kilka kolejnych godzin...jednak na około 6GB pojawił się bad sector...Przerwałem skanowanie.

Postanowiłem usunąć partycje utworzyć je od nowa i zainstalować jeszcze raz system..nic to nie dało...użyłem więc MHDD..po skanie okazało się, iż mam całą masę sektorów (około 1500) z odczytem najgorszym (powyżej 500ms chyba), 499 bad sektorów...40 błędów AMF o ile dobrze pamiętam i 6 ABRT...zacząłem więc sądzić, że już po dysku..spróbowałem jednak wyzerować dysk MHDD..po dwóćh dobach i procesie zakończonym w około 6% odpuściłem..odpaliłem hdat2 używając opcji fix with read/write/read..do około 241 GB proces przebiegał sprawnie pojawiały się błędy jednak wyglądało to jakby od razu je naprawiał..do 50% pojawiły się dwa czerwone kwadraty z literką B - pewnie oznacza to błędy nienaprawialne ? i wtedy się zaczęło...skan i naprawa kolejnych 5 GB trwała z 16 godzin i po masie błędów uncorrectable ecc or CRC error...jeden za drugim wyskakiwać zaczęły błędy seek failed...było tego ponad 20 tysięcy na tych 5 GB..odpuściłem....włączyłem skan jeszcze raz..i tym razem błędy seek failed pojawiają się od samego początku...mam dwie hipotezy..albo dysk padł totalnie...albo może to nie sam dysk? a np elektronika? taśma? i przez to programy do skanowania wariują? Nie chce wklejać 300 zł za dysk tylko po to żeby się okazało, że to nic nie dało :/.

Dysko to dwuletni WD Blue 500 GB a komputer samsung laptop.

Wklejam SMARTA z MHDD

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jak już ustalono w dziale analiz smart dysk nie podlega już gwarancji :/

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2013, 11:34

witam

sformatowałeś dysk pod xp jak pisałeś w analizie jak się zachowywał podczas formatowania
normalnie go sformatował ? nie zawieszał czekał długo itp
żeby wykluczyć awarie laptopa pobierz jakąś wersję linuxa live Cd
i odpal z niej lapka
sformatuj dysk na dwie partycje primary i spróbuj na drugiej zainstalować może początek ma dużo wolnych sektorów
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

novy1985

Użytkownik

Post19 kwie 2013, 11:40

Podczas formatowania wszystko było ok...nie zauważyłem, żeby trwało to jakoś specjalnie długo...ale chwilę później podczas kopiowania plików windowsa xp występowały liczne zwolnienia...działo się to wg schematu...kilka procent przebiega prawidłowo i nagle zatrzymywało się nawet na bardzo długo na jakimś procencie..podobnie wyglądała instalacja win7...także podczas zerowania dysku mhdd czasami proces przebiegał z prędkością ponad 5000 K/s a bardzo często zwalniał na 63KB/s.....odwróciłem już partycje..stworzyłem pierwszą dużą 400GB oraz drugą mniejszą około 70GB na system..trochę szybciej poszła instalacja, ale schemat się powtarzał i system również pracował niestabilnie i wolno...

Mam gdzieś na płycie mandrive i ubuntu..postaram się coś dzisiaj zainstalować

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2013, 12:08

ok
ale wina raczej leży w tym twardzielu
spróbuj na niego zainstalować linuksa po prostu ciekawe jak się zachowa
Grunt to spokój

novy1985

Użytkownik

Post19 kwie 2013, 12:10

poki co odpalilem z live cd...poszlo..co dalej zrobic zeby sprawdzic stabilnosc to nie wiem bo nie mam niczego na dysku twardym..w zasadzie to linux chyba go nawet nie widzi ;) za jakies 2 godziny bede mial chwile na instalaje linuxa..zobaczymy ;)

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2013, 12:22

jak na ogół linuks live odpal bez problemu to laptop ok
wiec diagnoza wstępna dobra
spróbuj zainstalować na dysku tego linuksa
Grunt to spokój

novy1985

Użytkownik

Post19 kwie 2013, 16:12

Próbuje zainstalować ubuntu jednak formatowanie partycji do ext3 od 20 minut stoi na poziomie 5%...chyba się to nie uda

-- 19 kwi 2013, 16:12 --

Udało się zainstalować Ubuntu....system działa trochę lepiej, ale i tak pojawiają się zwiechy :/ Nie ma co zwlekac chyba z zakupem dysku

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2013, 10:49

no to jak działa wolno i zawiesza to wymiana na sprawnego twardziela
z płyty nie było zawieszania więc dysk jest uwalony
jakiego dysku szukasz i pojemności
Grunt to spokój

novy1985

Użytkownik

Post22 kwie 2013, 13:03

Dysk już kupiłem ;) Postawiłem na Hitachi 1TB 7200rpm i 32mb cache...różnica w działaniu komputera jest kolosalna ;) Przejechałem się już na WD, Maxtorze, samsungu i seagate...dam więc szansę innej firmie ;)

• Reklama

Wróć do „Problemy”