Help! Nie widzę plików na pendrivie

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post15 cze 2013, 23:54

Witajcie :)

Mam pendriva TOSHIBA, od 3 miesięcy. Byłam z niego bardzo zadowolona aż do ubiegłego piątku. Wtedy wzięłam go do punktu ksero, aby wydrukować ważne dokumenty. Pominąwszy fakt, że człowiek obsługujący ten punkt - no kompletny ignorant, na niczym się nie znał; kilka dokumentów w kolorze drukował blisko 45 min.; maszyna nie chciała drukować, pojawiały się jakieś błędy, etc…, no w końcu udało się wydrukować, dokumenty zawiozłam na czas, ale wieczorem włożyłam pendriva do mojego komputera i doznałam szoku! nic już nie było tak samo! no dramat jakiś! po włożeniu klikam mój komputer, dalej TOSHIBA (E) i widzę jakiś skrót zamiast normalnie - plików, które na nim były; klikam na skrót - widzę pliki; no niby jest OK; coś znowu na niego zgrywam, odłączam pendriva i za kilka dni znowu wkładam i już nie ma skrótu, nie ma plików, nic nie ma; pomyślałam, że to infekcja, przeskanowałam kompa i pendriva dwoma antywirusami; no niby były 3 zagrożenia, ale nic konkretnego; w trakcie skanowania widzę jak antywirus skanuje te moje pliki z pendriva (przesuwają się nazwy sznureczkiem), tylko że ja ich nie widzę; jest tylko pustka: mój komputer->TOSHIBA(E)-> i nic nie ma = pusto;
wyłączyłam i włączyłam przywracanie systemu;
oczyściłam tempy; sprawdziłam błędy na dysku; - nic nie pomogło; dalej to samo; TOSHIBA->właściwości->zajęte 6,93 GB, 283 mb wolne; te pliki są na pendrivie tylko nie widzę ich spod komputera; jak się do nich dostać?

nie mam pomysłów; nie wiem, co robić; chodzi o ważne dane = właśnie te 6,93 GB;

bardzo proszę o pomoc; nie mogę ich stracić; format to ostateczność; może jest jakiś sposób? może sterownik odinstalować albo jeszcze coś innego? pomóżcie, proszę
Dziękuję i pozdrawiam Was bardzo serdecznie :)
Aneczka

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 cze 2013, 00:32

W ważnych plikach to ja proponuję Tobie kontakt na PW z janpasem aby Tobie pomógł tutaj z tym problemem. On się fachowo zajmuje odzyskiwaniem danych.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post16 cze 2013, 00:57

On się fachowo zajmuje odzyskiwaniem danych.

Czy to znaczy, że będzie potrzebny odzysk? a jakoś prościej? domowym sposobem? może jest jakiś błąd,który można naprawić za pomocą jakiegoś programu? nie miałam wcześniej żadnych problemów z tym pendrivem, dopóki nie został podłączony do tego komputera w punkcie ksero

edit:
chyba jest gorzej niż przypuszczałam; włączyłam Glary Utilities, akurat do niego mam dostęp; tam jest opcja odzysku, ale niestety, najważniejsze pliki są napisane; jak to nadpisane? wszystko było dobrze zanim podłączył tego pendriva do komputera w punkcie ksero; jesuuu...co ten gamoń mi zrobił :!: takich ludzi trzeba trzymać z daleka od komputera :!:
Aneczka

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 cze 2013, 01:03

Dziewczyno spokojnie, poczekaj na janpasa, napisz do niego na to PW, on pomoże domowymi sposobami. janpas to jeden z najsympatyczniejszych ludzi jakich znam i bardzo pomocny. Ostatnio ratował dysk jednego z moich studentów nic za to praktycznie nie biorąc, a chłopakom poleciały nowe partytury z dysku (śpiewają w chórze Akademii Morskiej w Szczecinie).

Co najważniejsze, to nie ruszaj tego pendrivea żadnymi programami bo często one mogą tylko zaszkodzić.
Hotfix

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post16 cze 2013, 01:39

Dobrze, ja do niego kliknę na PW; niezależnie od tego; po niedzieli pójdę do tego punktu i porozmawiam z szefem
Aneczka

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 cze 2013, 08:57

A ten chłopak pewnie nie odbezpieczył pendrivea, dlatego potem pliki trafiło.
Hotfix

Fix00ser

VIP

Post16 cze 2013, 11:58

Zawsze przed przeprowadzeniem odzysku plików należy wykonać kopię pena np za pomocą TestDisk
http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-d ... h-a249.htm
lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
i dopiero z kopii należy podjąć próby przywrócenia potrzebnych plików, do montażu wykonanego obrazu można użyć
OSFMount
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post23 cze 2013, 22:00

Witam stale jestem w terenie i z czasem kiepsko

ale tu już trochę gość w usługach ksero namieszał jak chcesz to podeślij go do mnie
pliki jakoś da się odzyskać
dane do wysyłki na pw jak coś
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

• Reklama

Wróć do „Problemy”