Hp 6735s wentylator i temperatury procesora

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
TheCarDoctor

Użytkownik

Post04 paź 2014, 12:17

Witam,
Mam pewien problem z moim hp 6735s.
Mianowicie chodzi o temperatury pracy i włączanie się wentylatora.
Czasami po włączeniu systemu wentylator pracuje cały czas na wolnych obrotach co skutkuje spadkiem temperatury do 42°C podczas idle oraz max temperaturą 75° podczas stress testu. Wynik moim zdaniem całkiem dobry.
Problem zaczyna się kiedy po włączeniu systemu wentylator stoi w miejscu, a wtedy temperatura podczas idle oscyluje pomiędzy 66°C, a nawet 82°C. Podczas stress testu Occt sam przerywa test gdy temperatura osiągnie ponad 85°C(czasami wentylator podczas stress testu włączy się przy 80°C i zbije temperaturę ale dzieje się to bardzo rzadko)
Do tej pory wymieniłem pastę na cpu, wyczyściłem cały środek laptopa, przeinstalowałem windowsa (7 32bit ultimate), oraz zaktualizowałem biosa jednak nic się nie poprawiło.
Co jeszcze można sprawdzić oraz jakie kroki wykonać aby uporać się z problemem?
Pozdrawiam
Paweł

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post04 paź 2014, 13:27

To znaczy ze nie zawsze po włączeniu laptopa, wentylator się włącza ??

Włączamy program "HWMonitor" Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu, i wrzucanie obrazków na hosting.

I taki plik można umieszczać na forum za pomocą Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i podajesz linka.

Plik do pobrania:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

kliknij aby powiększyć:

Jak do ściany się mówi do Ciebie, wszelkie screeny wrzucamy do szybkiego wglądu na odpowiedni do tego hosting zdjęć np. ifotos, otofotki, zauważ że sam podałeś przykładową fotkę używając takiego hostingu, a każesz autorowi wrzucać zdjęcie na speedyshare? Myślenie nie boli.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

TheCarDoctor

Użytkownik

Re: Hp 6735s wentylator i temperatury procesora

Post04 paź 2014, 15:22

Po naciśnięciu przycisku "power" wentylator rusza na 100% obrotów ale po wystartowaniu windowsa czasami zmienia obroty na minimum i temperatura jest ok, a czasami całkowicie się wyłącza i wtedy pojawia się problem z temperaturą.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 paź 2014, 23:55

A Masz zainstalowane oprogramowanie od HP ze wszystkimi ich sterownikami? Powinno tam być też coś od zarządzania energią i prędkością procesora itp.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”