HP Pavilion dv6 6005 st - awaria dysku?! Samoczynny format?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
adamb1990

Użytkownik

Post30 kwie 2013, 12:50

Witam serdecznie,

Na początku chciałem powiedzieć iż w całej mojej przygodzie z komputerami i informatyce nigdy nie prosiłem o pomoc na forach, choć nieraz z nich korzystałem i znajdowałem rozwiązania moich problemów, lecz rozwiązania na mój aktualny problem nie znalazłem nigdzie w sieci.

a więc od początku - od ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem w/w komputera, sprawował się świetnie, a że zależało mi aby trochę pożył (przede wszystkim bateria) to korzystam z niego w domu na samym kablu, jak jest wyłączony to też na ogół leży bez baterii.

Jedyny problem, który czasem występował to resetowanie daty oraz godziny (system startował od 00:00) - podejrzewam baterię na płycie głównej?! Ale problem nie był uciążliwy więc go zignorowałem.

Wczoraj spotkał mnie dużo większy problem, gdyż:
1. Uruchamiam komputer i wita mnie komunikat o braku możliwości zbootowania - a więc sprawdzam ustawienia bootowania w biosie - wszystko ok.
2. Sprawdzam podpięcie dysku - wszystko ok.
3. Sprawdzam dysk pod kątem błędów w biosie - wynik ok.
4. Odpalam Windowsa z płytki, aby naprawić system - tam trzeba wybrać partycję i dysk, ale niestety nie widać mojego systemu, ani partycji, ani dysku:
Obrazek

Obrazek znalazłem w sieci, nie jest to mój screen.

5. Odpalam instalację Windows, dochodzę do momentu wyboru dysku, a tam dysk jest widoczny całe 500 GB nieprzydzielonego miejsca.

Dysk wcześniej był podzielony na dwie równe partycje.

Oczywiście system mogę sobie zainstalować, albo przywrócić, lecz chodzi o WSZYSTKIE DANE, KTÓRE ZNAJDUJĄ (ZNAJDOWAŁY?!) SIĘ NA DYSKU.

JESTEM ŚWIADOM IŻ PODAŁEM MAŁO INFORMACJI, ALE AKTUALNIE JESTEM W PRACY I NIE POSIADAM WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW, PO POWROCIE DO DOMU I ZORGANIZOWANIU JAKIEGOŚ KOMPUTERA PODAM WIĘCEJ INFORMACJI!

Muszę je koniecznie odzyskać, macie jakiś pomysł?

Proszę o pomoc!

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post30 kwie 2013, 23:13

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

adamb1990

Użytkownik

Post01 maja 2013, 17:41

Dziękuje za zainteresowanie,

a więc fota z MHDD:
Obrazek

Fotka z ekranu powitalnego:
Obrazek

Fotka z "naprawy przez windows"
Obrazek

Fotka z instalacji systemu:
Obrazek

Z powyższej fotki widać, że jakieś dane na dysku są, nie pamiętam ile było dokładnie zajęte, ale możliwe, że nic nie straciłem.

Dysk przed awarią był podzielony na dwie równe partycje.

Z naprawy windows wynika, że nie mam tablicy partycji, jak ją można odzyskać?

PROSZĘ O POMOC!

• Reklama

Wróć do „Problemy”