Jakiś czas temu padł mi system i w serwisie powiedziano mi, że na dysku brak !!!! systemu.
Wykorzystując sytuację dałem do zamontowania stary (20 GB) dysk na którym był XP. Ten Drugi
(150 GB) chciałem sformatować i używać do przechowywania różnych danych. Oba były podpięte do jednej taśmy (master i slawe) w biosie były widoczne obydwa. Po włączeniu kompa wyskoczyła informacja, że dyski są nierozpoznawalne (czy jakoś tak). W serwisie nie umieli rozwiązać problemu. Dzisiaj odłączyłem stary i sprawny dysk i podłączyłem ten większy w celu instalacji systemu. Wszystko szło dobrze do momentu kiedy instalacja restartuje się.
Po tym restarcie zamiast instalować się dalej, wszytko zaczyna się od początku. I tak próbowałem trzy razy z tym samym skutkiem (XP Pro). Nie co już wkurzony spróbowałem z Win 2000, efekt był taki sam. Zworka jest zamocowana i w biosie widać, że na master.
Próbowałem również wyjąć płytę z napędu po instalacyjnym restarcie i też nic to nie daje, poza komunikatem, dostępnym w linku. W linku są też ustawienia biosu. Co może być tego przyczyną. A może coś z dyskiem? Proszę o porady.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Instalacja systemu idzie tylko do połowy.
- Janusz_1956
- rokko
- Kontaktowanie:
A może coś z dyskiem?
Daj odczyt SMART dysku i wklej go do tego tematu => viewtopic.php?f=22&t=30
Dzisiaj odłączyłem stary i sprawny dysk i podłączyłem ten większy w celu instalacji systemu. Wszystko szło dobrze do momentu kiedy instalacja restartuje się.
Sprawdzałeś dysk na różnych kablach służących do transmisji danych? W zależności od typu dysku zmień kabel SATA lub IDE/ATA na nowy i przetestuj dysk.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
- Janusz_1956
Mam pytanie. Jak mam zrobić SMART dysku skoro brak tam systemu.
Zresztą ten dysk pracował kiedyś na tym kompie do czasu jego awarii ? o czym pisałem w pierwszym poście. Gdy podłączę dwa dyski (na jednej taśmie) ten mały ale sprawny z XP z tym drugim (dużym) wyskakuje komunikat "falure ...................... " czy jakoś tak (już dobrze nie pamiętam). Oczywiście, że w tedy ustawiam ten dobry na master a drugi na slave.
Janusz
Zresztą ten dysk pracował kiedyś na tym kompie do czasu jego awarii ? o czym pisałem w pierwszym poście. Gdy podłączę dwa dyski (na jednej taśmie) ten mały ale sprawny z XP z tym drugim (dużym) wyskakuje komunikat "falure ...................... " czy jakoś tak (już dobrze nie pamiętam). Oczywiście, że w tedy ustawiam ten dobry na master a drugi na slave.
Janusz
- rokko
- Kontaktowanie:
SMART można odczytać na wiele sposobów, jeden z nich opisano tutaj => Odczytanie SMART programem MHDD.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- Janusz_1956
Zrobiłem smart dysku i mam nadzieję, że coś on da.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Jest jakiś błąd na dysku. Wykonaj zerowanie dysku w MHDD
- Janusz_1956
Wykonałem zerowanie dysku.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Z remapem? Jak tak, to teraz spróbuj instalacji.
- Janusz_1956
Wszystko wykonywałem według "ściągi". Instalację zrobię jutro, dzisiaj już nie mam siły. Oczywiście o efektach powiadomię.
pozdrawiam Janusz
-- Dzisiaj, 16:36 --
Niestety ale instalacja nie powiodła się. Dla pewności wykonałem wcześniejsze kroki z wiadomym skutkiem. Przypomnę, że na tym dysku był xp i pewnego dnia system nie odpalał się a w serwisie powiedzieli, że brak systemu?
pozdrawiam Janusz
-- Dzisiaj, 14:15 --
Witam. Sprawę rozwiązałem instalując nowy dysk. Dziękuję wszystkim tym którzy zainteresowali się tym tematem. Temat zamykam.
Janusz
pozdrawiam Janusz
-- Dzisiaj, 16:36 --
Niestety ale instalacja nie powiodła się. Dla pewności wykonałem wcześniejsze kroki z wiadomym skutkiem. Przypomnę, że na tym dysku był xp i pewnego dnia system nie odpalał się a w serwisie powiedzieli, że brak systemu?
pozdrawiam Janusz
-- Dzisiaj, 14:15 --
Witam. Sprawę rozwiązałem instalując nowy dysk. Dziękuję wszystkim tym którzy zainteresowali się tym tematem. Temat zamykam.
Janusz
-
- Reklama